Buz Küplerinin Alternatif Kullanımları

Buz küplerinin alternatif kullanım alanlarını keşfedin.
Buz Küplerinin Alternatif Kullanımları

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

İçeceklerinize ferah bir tat katmasının yanı sıra, buz küplerinin oldukça kullanışlı olan farklı kullanım alanları vardır. Bu yazımızda alternatif kullanım alanlarını keşfedin!

Buz Küplerini Hangi Amaçlarla Kullanabilirsiniz?

Buz küpleri sağlığınız, dış görünüşünüz ve hatta eviniz için faydalı olabilir. Aşağıda buz küplerinin ilginç kullanım alanlarını öğrenebilirsiniz.

1. Kumaştan sakız lekesi çıkarmak için

sakız çiğneyen kadın

Eğer bir sakızın üzerine oturduysanız, sakız saçınıza yapıştıysa veya halının üzerine düştüyse endişelenmeyin çünkü buz küpleri size yardım edebilir!

  • Tek yapmanız gereken, sakız soğuk nedeniyle sertleşene kadar buzu sakıza sürtmektir.
  • Ardından bir bıçak yardımıyla sakızı kazıyabilirsiniz.

Sakızın kolaylıkla çıktığını göreceksiniz. Eğer bu yöntem başarılı olmadıysa, sakız yapışan kıyafetinizi birkaç dakikalığına dondurucuya koyabilirsiniz.

Sakız saçınıza yapışmışsa, buna benzer bir yöntem kullanabilirsiniz. Buzu yavaş yavaş sakıza sürtün. Bu şekilde, sakız dondukça onu saçınızdan çıkarmak kolaylaşacaktır.

 Bu yazımızı da okuyun: Soğuk Duş: Muhteşem 11 Faydası

2. Çiçekleri sulamak için

cam önünde duran çiçek

Eğer hafta sonu için bir iki günlüğüne evden uzaklaşacaksanız ve çiçeklerinizin susuz kalacağından endişeleniyorsanız, saksılara birkaç buz küpü koyabilirsiniz. Yavaş yavaş eriyen buzlar çiçeklerinizin toprağını nemli tutmaya yardımcı olur.

3. Yüzünüzü nemlendirmek için

Cildinizi sadece sıcak havalarda ve güneşe fazla maruz kaldığınızda nemlendirmemelisiniz. Eğer yüzünüzün şiştiğini veya kızardığını hissediyorsanız, buz küpleri bu konuda size yardımcı olabilir.

  • Uyumadan önce plastik bir torbaya buz küplerini doldurun.
  • 3 dakika boyunca yüzünüze ve boynunuza uygulayın.

Bu uygulama ayrıca daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır.

4. Makarna veya pilavı ısıtmak için

buz küpleri

Eğer buzdolabınızda dünden kalan makarna veya pilavınız varsa, mikrodalganın iyi ısıtmadığını düşündüğünüz için yemeği tüketemiyorsanız buz kullanmayı deneyin.

Makarna veya pilavın kurumasını önlemek için tencereye bir iki buz küpü koyun ve bu şekilde ısıtın. Böylece yemeğiniz kurumadan iyi bir şekilde ısınmış olur.

5. Halıdaki çöküntüler için

Birkaç yıl kullandıktan sonra eşyaların belirli kısımlarında çöküntüler meydana gelebilir. Halılarda, koltuklarda veya masalarda meydana gelen bu çöküntüleri gizlemek zordur ve göze hoş görünmez.

Çöküntülerin üzerine buz küpleri koyarak bu sorunu çözebilirsiniz. Buz eridikçe çöküntünün ortadan kalktığını göreceksiniz.

6. Kırışıklıklardan ve sivilce lekelerinden kurtulmak için

buzun cilde faydaları

Buz küpleri, sivilceler ve mimik çizgilerini tedavi etmede etkili olabilir. Her gece yüzünüzü iyice yıkadıktan sonra, temiz bir havluya buz küplerini koyun ve tedavi etmek istediğiniz bölgeye 5 dakika uygulayın.

Ertesi gün, sivilce lekelerinde gözle görülür bir değişim olduğunu fark edeceksiniz. Bu yöntemin kırışıklıklara iyi gelmesinin sebebi, soğuğun kan dolaşımını hızlandırmasıdır. Mimik çizgilerini ve kırışıkları azaltmak ve oluşmalarını önlemek için her gün cildinize buz küpleriyle masaj yapabilirsiniz.

7. Öksürük şurubunun keskin tadını hafifletmek için

Neredeyse bütün ilaçların hap ve şurup olarak iki alternatifi bulunsa da, bazıları sadece şurup olarak kullanılmaktadır ve bu şurupların tadı da kişiyi rahatsız edebilmektedir.

  • Bu rahatsız edici tadı hafifletmek için, şurubu içmeden önce bir parça buz çiğneyebilirsiniz. Böylece diliniz uyuşur ve şurubun tadını daha az alırsınız.

8. Kıyafetlerdeki kırışıkları gidermek için

Çok kolay buruşan kıyafetleriniz için bu yöntem işe yarayabilir.

  • Ütüyü ısıtın ve buz küpünü bir havluya sarın.
  • Buzu kırışan kısma koyun ve ütüleyin.
  • Bir kez üzerinden geçtikten sonra kıyafetiniz bir daha kırışmayacaktır.

9. Gözdeki şişkinliği azaltmak için

Eğer önceki gece iyi uyuyamadıysanız, ağladıysanız veya gözlerinizin şişmesine neden olan bir şey yaptıysanız buz küpleri işinize yarayabilir.

  • Bir havlunun içerisine buz küplerini sarın. 2 dakika boyunca, göz kapaklarınızın üzerine dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapın.

10. Epilasyon sırasındaki acıyı azaltmak için

yüze buz uygulamak

Eğer epilasyon için ağda kullanıyorsanız, bazı bölgelerde canınız acıyabilir. Kılları kökünden almak kolay değildir ancak buz kullanarak acıyı hafifletebilirsiniz.

Buz küplerini bir havluya sarın ve ağda yapacağınız bölgeye uygulayın. Koltuk altı veya kaş gibi küçük bölgelerde bu yöntem oldukça etkilidir. Bir diğer seçenek ise ağda yaptıktan sonraki acıyı hafifletmek için bölgeye buz koymaktır.

11. Kabarıklık veya yanıkları tedavi etmek için

Ocakta veya ütü ile bir yerinizi yaktıysanız veya güneşin altında fazla kaldığınız için cildiniz kızardıysa, şişkinliği ve kızarıklıkları buz kullanarak azaltabilirsiniz.

Buna ek olarak, kabarıklıkları da azaltabilirsiniz. Etkilenen bölgeye buzu doğrudan uygulayın. Bu yöntemi morarmayı engellemek için de kullanabilirsiniz. Soğuk, kılcal damarların kapanmasına neden olur ve yaradan kaynaklanan izler azalır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mayo Clinic Staff. (2015). Headaches: treatment depends on your diagnosis and symptoms.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20047375
  • Sprouse-Blum AS, et al. (2013). Randomized controlled trial: Targeted neck cooling in the treatment of the migraine patient.
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727573/
  • Cryotherapy (cold therapy) for pain management. (n.d.)
    hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/orthopaedic_disorders/cryotherapy_cold_therapy_for_pain_management_134,95/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.