Mikro İhanetler Nasıl Gerçekleşir?
Sosyal medya ve diğer uygulamalar bir başka aldatma türü yarattı: Mikro ihanetler. Bu konsept, Daily Mail gazetesinde yazan psikolog Melanie Schilling tarafından çiftlerde görülen yeni bir davranış türüne verilmek üzere bulundu.
Mikro ihanetler, partnerinizin yaptığı tüm güç algılanan davranışlardır. Gizli flörtleşmenin veya mikro ihanetlerin bir türü, fiziksel anlamda olsun veya olmasın, partneriniz bilmeden bir başkasıyla temas kurmaktır.
Mikro ihanetler, kendi ilişkinizin dışında bir başka kişiyle gerçekleştirdiğiniz küçük aksiyonlardır. Peki, bunlar tam olarak nelerdir? Neden olurlar? Aşağıda bu konudan biraz daha detaylı olarak bahsedeceğiz.
Mikro ihanet örnekleri
Psikoloğa göre bazı örnekler şöyledir:
- Eski sevgilinizle ilgili bilgiler öğrenmek
- Partneriniz dışında, çekici bulduğunuz biriyle sürekli etkileşim halinde olmak
- Diğer kişinin ilişkisi olup olmadığını öğrenmemek
- Gerçek ilişkinizi minimize etmek
- Diğer kişiyle uzlaşmacı sohbetler yapmak
- Diğer kişiye gizli bir isim takmak
Bazıları bunların kontrolcü insanların özellikleri olduğuna veya bu kişilerin kıskanç insanlar olduklarına inansalar da psikolog, saflıkla mikro ihanet arasındaki farkın, ikincisinin partnerinizden gizli bir şekilde gerçekleşmesinden kaynaklandığını söylüyor.
Şu soruya cevap vererek bir mikro ihanet olup olmadığına karar verebilirsiniz: Neden oluyor?
Yeni ihanetler
Bazı uzmanlar yeni teknolojilerin yeni ihanet türlerini de beraberlerinde getirdiğini söylüyorlar. Bunlardan bazıları şöyle:
- Siber seks
- Siber romantizm
- Cinsel içerikli mesajlaşmalar
- Fiziksel dokunuş
- Avatar seksi
Mikro ihanetlerle çevrili olup olmadığımızı anlamak için yeni ihanetlerin özelliklerini değerlendirebiliriz:
- Kolay erişim: Yalnızca internet bağlantısına ihtiyacınız var.
- Makul: Pahalı değil.
- Anonim: Bazen gerçek kimlik gizlenebiliyor.
- Adapte edilebilir: Çifte standarda dayalı olarak fanteziler kurmanızı sağlıyor.
- Kabul edilebilir: Standart bir iletişim şekli.
- Muğlak: Neye izin olup olmadığı veya neyin sağlıklı olup olmadığı her zaman net değil.
- Sırlar ve yoğun duygular var.
- İncitilmiş kişinin hissettiği tehdidi azaltır çünkü gerçek dünyada değil sanal dünyada gerçekleşir.
- Fiziksel uzaklık sayesinde baskılama yoktur.
- Daha güvenli hissettirir.
Ancak bu ipuçlarından herhangi birini tanımlamadan önce ilişkinizin sınırlarını netleştirmelisiniz.
Bunu da okuyun: Partnerinize Önem Verdiğinizi Göstermenin 5 Yolu
İlişkide net kurallar olmalı
İki kişi çift olur olmaz, ilişkileri için net çizgiler çizmelidirler. Bunu yaparak her bir kişi aksiyonlarını kontrol edebilecek. En azından diğer kişiyi duygusal olarak neyin üzeceğini bilecektir. Kurallar aynı zamanda ilişkiyi tehlikeye atabilecek tutumları ve hareketleri anlamanızı da sağlayacaktır.
Mikro ihanetler neden gerçekleşir?
Mikro ihanetlerin gerçekleşmesinin sebeplerinden biri de duygusal fetih hissidir. Benzer şekilde insanlar partnerlerini aldatırlar çünkü başkalarına çekici gelmenin verdiği hissi severler.
Size mikro-ihanet eden kişinin yeni “ilişkisinin” peşinden gitmek isteyip istemediğini öğrenmelisiniz. Eğer öyleyse bu durumu ihanet olarak sınıflandırabilirsiniz.
Genellikle sessiz bir çizgiyi geçme oyunu olarak başlayan şey, ihanet olarak sonlanır ve sonuçta ilişki bozulur.
Bu nedenle romantik “oyunların” gerçekten orada bitip bitmeyeceğini veya sanal ortamın dışında, orijinal ilişkinizi etkileyecek bir şey haline gelip gelmeyeceğini belirlemeniz önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Imaz, J. A. G., & Alum, J. S. (2012). Las infidelidades: aprendiendo desde dentro de las conversaciones terapéuticas*. Revista Colombiana de Psiquiatría.
- Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital.
- Posada, I., & Noreña Ramírez, D. (2014). La infidelidad virtual como una oportunidad de resignificación positiva. Facultad Nacional de Salud Pública: El Escenario Para La Salud Pública Desde La Ciencia.
- Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: análisis de contenido de la literatura. Alternativas En Psicologia.
- Valdez Medina, J. L., Colín, B. G., Maya Martínez, M. U., Montes de Oca, Y. P. A., Arratia López Fuentes, N. I. G., & Torres Muñoz, M. A. (2013). Las Causas Que Llevan A La Infidelidad: Un Análisis Por Sexo. Acta de Investigación Psicológica.