Multipl Sistem Atrofisi İle Yaşamak
Bugün, Multipl Sistem Atrofisi ile yaşamanın nasıl bir şey olduğuna bir göz atmak istiyoruz. Bu nörodejeneratif bozukluk nadir görülen bir durumdur ve otonom sinir sistemini ve hareketi etkiler.
Bu bozukluğu karakterize eden semptomlar, bayılma epizotlarını ve kişinin kalp atış hızı ve mesane kontrolü ile ilgili problemleri içerir. İlk aşamalarda, Multipl Sistem Atrofisi semptomları, Parkinson hastalığının semptomlarına benzer.
Multipl Sistem Atrofisi hızlı bir şekilde gelişir. Hastalar zamanla tekerlekli sandalyeye güvenmek zorunda kalacaktır. Aralıklı kateterizasyon ve yürütücü işlev bozukluğu gibi diğer dejeneratif süreçler de yaşarlar.
Bu bozukluğun evrimi, Multipl Sistem Atrofisinin sınıflandırması için birleşik bir ölçek kullanılarak değerlendirilir. Günlük aktiviteleri, bitkisel sinir motor engelliliğini ve genel olarak engellilikleri listeler.
Ne yazık ki, Multipl Sistem Atrofisi ile yaşayan kişiler için dejeneratif süreç kaçınılmaz bir durumdur. Aslında, şu anda bu bozukluğun tedavisi olmadığı için ortalama yaşam süresi 6 ila 9 yıl arasındadır. Bununla birlikte, semptomları hafifletmeye yardımcı olan bir dizi önlem ve ilaç vardır.
Multipl Sistem Atrofisi Nedir?
An itibariyle uzmanlar Multipl Sistem Atrofisinin meydana gelmesine neyin sebep olduğunu bilmemektedirler. Bununla birlikte, bu alandaki uzmanlar bu durumun belirli bir kalıtsal bileşen ile ilgisi olma olasılığını araştırmışlardır. Aynı şekilde, bu hastalıkta olası bir faktör olarak çevresel toksinleri de araştırmışlardır.
Ancak, uzmanlar teorilerini destekleyecek hiçbir kanıt bulamamışlardır. Bozukluk, beynin belirli bölümlerinin bozulmasına ve atrofisine neden olur. Daha spesifik olmak gerekirse serebellumu, bazal çekirdekleri ve beyin sapını etkiler. Bu parçalar iç vücut fonksiyonlarından, sindirimden ve motor kontrolden sorumludurlar.
Pek çok diğer semptomun yanı sıra, en tipik semptomlar şunlardır:
- İnce motor becerilerin kaybı. Bu, ağzı kapatmak ve çiğnemek gibi temel aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk anlamına gelir.
- Kesintili uyku düzeni. Multipl Sistem Atrofisi ile yaşayanlar uykuya dalmakta zorlanır ve gün içinde yorgunluk yaşarlar.
- Sık sık düşmek. Bu, kişilerin kendi vücutları üzerindeki kontrollerini kaybetmelerinin, vertigonun ve bayılmaların sonucudur.
- Bağırsak ve mesane kontrolünün kaybı.
- Vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilecek terleme yokluğu.
- Görme ve konuşma sorunları.
Multipl Sistem Atrofisinin gelişme şekli değişebilir, ancak hastalık asla remisyona girmez. Dejeneratif sürecin nasıl ilerlediğine bağlı olarak, günlük aktiviteler hastalar için giderek daha da zorlaşabilir.
Bunu da keşfedin: Pozisyonel Vertigo Nasıl Engellenir ve Tedavi Edilir
Multipl Sistem Atrofisi İle Yaşayan İnsanlar İçin Tedavi
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Multipl Sistem Atrofisinin şu anda tedavisi yoktur. Beyindeki dejeneratif süreci yavaşlatacak herhangi bir tedavi de yoktur. Bununla birlikte, bozukluğun gelişimini geciktirebilecek ilaçları değerlendiren çalışmalar vardır.
Bu hastalığın en ciddi semptomlarının bazılarından muzdarip olan belirli hastalar, bu semptomlara özgü ilaçlardan ya da tedavilerden yararlanabilirler. Örneğin bayılma ve baş dönmesini azaltmak için beslenme düzenlerine tuz ekleyebilir ya da ağır yemekler ve alkolden uzak durabilirler.
Bu durumda, düşük sodyumlu bir beslenme düzeni uygulayan hastalar için doktorlar ayrıca fludrokortizon da reçete ederler. Aynı zamanda, kan hacmini artırmak ve kan damarlarını daraltmak için sıklıkla midodrin de reçete ederler. Bunların yanı sıra, yataktan kalkmadan önce bir ya da iki bardak su içmek de tansiyonu yükseltmeye yardımcı olabilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Sinir Sistemini Güçlendirmek İçin Yapabileceğiniz 6 Şey
Multipl Sistem Atrofisi Süreci
Multipl Sistem Atrofisi her 100.000 kişiden yaklaşık 5’ini etkiler.
Multipl Sistem Atrofisi ile yaşayan insanlar sıklıkla teşhis konulduktan sonra bir aciliyet duygusu ve hayatlarını yaşama arzusu hissederler. Ancak bu arada dejeneratif süreç de ilerler. Sonuç olarak, hastalar kişisel güçsüzlük, depresyon ve kriz anları yaşayabilir.
Bu nedenle, bu bireylerin terapi aramaları esastır; bu, hastalıkla mümkün olduğu kadar başa çıkmada çok yardımcı olabilir. Aynı zamanda aile bireylerinin ve yakın arkadaşların desteği de vazgeçilmezdir.
Multipl Sistem Atrofisinden muzdarip hastalar, genel olarak, ilk semptomların ortaya çıkmasından sonra 7 ila 10 yıl daha yaşarlar. Ancak bu sayı değişkenlik gösterebilir. Bazı durumlarda, insanlar Multipl Sistem Atrofisi ile 15 yıldan fazla yaşayabilir.
Ölüm, hastalığın sonunda, genellikle sinir sisteminin kendi kendini düzenleyememesi nedeniyle solunum problemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.