Mutlu Bir İnsan Olmak İçin 4 Alışkanlık
Size mutluluk getirecek alışkanlıkların hepsi ilk başta cesaret gerektirir. Gerçekten mutlu bir insan olmak için korkunun sınırlarını aşmak gerekir. Bu nedenle, sadece yeterli cesareti olanlar mutluluğa ulaşabilir.
Sonuçta, hiç kimse bize nasıl mutlu bir insan olacağımızı öğretmedi. Bu nedenle zaman zaman hatalar yapabiliyoruz. Mutlu bir insan olmak için aşık olmanıza gerek yok. Aynı şekilde, zengin olmanıza ya da servetiniz olmasına da gerek yok. Mutlu insanlar, güzel göründükleri veya gösterişli evleri olduğu için mutlu değillerdir.
Mutluluk aşırılıkların ve eksikliklerin olmadığı sihirli bir iç dengedir. Aslında, pek çok insan bunların ötesine odaklanıyor ve mutluluğu başka yerlerde bulabileceğini düşünüyor. Bugün, mutlu bir insan olmanıza yardımcı olacak dört basit ve kolay alışkanlığı düşünmenizi istiyoruz. Tahmin ettiğinizden çok daha kolay.
1. Sorumluluklarınızın bilincinde olun
Mutlu insanların yaptığı ilk şey, her gün kendilerine karşı sorumlu olduklarını bilmektir. Bunun bilincinde olduğumuzda, günlük eylemlerimizi gerçekleştiririz. Böylece de, mutlu olmak için başkalarına bağımlı olmayız. Çevremizdeki insanlar, her gün bizim eksik yaptığımız şeyleri düzeltmek zorunda değiller. Sadece hak ettiğimizi gösterdiğimizde mutluluğu yakalayabiliriz.
Bu korkmadığınız, yetersizlik veya güvensizlik hissetmediğiniz anlamına gelir. Ayrıca, daha fazla mutlu eden ilişkilerimiz olmasına da yardımcı olur. Bu basit ve günlük tavsiyeleri göz önünde bulundurun. Kesinlikle size faydası olacak:
- Sabah kalktığınızda, zihninizde planladığınız her şeyi yapabileceğinize kendinizi inandırın. Aynı zamanda, kimsenin sakinliğinizi ve dinginliğinizi bozmasına izin vermeyin.
- Kendinizle konuşun ve kendinize karşı sorumlu olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Bu, sizi sinirlendiren şeyleri yapmayı bırakabileceğiniz anlamına gelir. Yani, bunlar yerine sizi kişisel olarak geliştiren ve size zevk veren şeyler yapabilirsiniz.
Mutlu olmak için, karar vermeniz gerekir. Karar verebilmek için de kendinize karşı sorumluluklarınızın olduğunu unutmayın.
2. Özgür olun
Mutlu olabilmek için özgür olmayı öğrenmek birkaç şekilde olabilir. Bu yöntemleri hayata geçirin ve her gün birkaç küçük zihin egzersiz yapın. Örneğin:
- Gün boyunca, en az iki saatinizi kitap okumaya, yürümeye, meditasyon yapmaya, bir şeyler yazmaya veya dinlenmeye ayırmalısınız.
- Kendinizle baş başa kalacağınız aktiviteler yapın. Böylece, daha sakin, huzurlu ve dengeli hissedeceksiniz.
- Aynı zamanda, sizi kıran, özgürlüğünüzü kısıtlayan şeyleri, sevmediğiniz ve size saygı duymayan kişileri gözünüzün önüne getirin. Tepki gösterin, bunlardan kurtulmaya çalışın. Gerçek mutluluğu nasıl bulabileceğinizi yavaş yavaş keşfedin.
3. Korkularınızla yüzleşin
Korkularınımızı tanımlamadan hiç birimiz korkularımızla yüzleşemeyiz. Hepimizin nelerden korktuğumuza karar vermemiz gerekiyor.
- Çoğunlukla korkularımızı tanımlamak istemiyoruz çünkü öylesi bizim için daha kolay oluyor.
- Neden işimi değiştirmeliyim? Orada bana kötü davrandıklarını biliyorum, ancak “Bildiğim bir kötülük bilmediğim bir kötülükten daha iyi değil midir?”
Davranışlarımızı ve fikirlerimizi sınırlandıran bu tür düşünceler oldukça yaygın. Yavaş yavaş karakterimizin içine kök salıyorlar. Gerçek mutluluğu bulma yetimizi köreltiyorlar. Korkularımızın üstesinden gelebilmek için, bu tavsiyeleri aklınızda tutun. Oldukça kolay ve faydalı alışkanlıklar:
- Şimdi, bir kağıt alın ve sizi endişelendiren, korkutan her şeyi yazın. İnsanları, durumları her şeyi yazabilirsiniz.
- Kağıdın yan kısmına ise, özgürlük, uyum, mutluluk, sakinlik ve huzur gibi yakın zamanda gerçekleşmesini istediğiniz şeyleri yazın.
- Son olarak da, istediklerinize ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini yazın.
Bunlar hakkında düşünün ve bu isteklerinizi hayata geçirin. Bir değişiklik yaparak işe başlayabilirsiniz.
4. Mutlu bir insan olmayı hak ettiğinizin farkına varın
Mutluluğu hak ettiğinin bilincinde olmak öz saygı ile ilgilidir. İster inanın ister inanmayın, bazen mutluluğu hak etmediğimizi düşünüyoruz.
Bu durumun en belirgin nedenleri:
- Geminin çoktan limandan kalktığını düşünerek, kaçan fırsatların geri gelmeyeceğini düşünüyoruz.
- Alttan almanın daha iyi olduğunu düşünerek, yalnız kalkmaktan daha iyidir diyip mutsuz ilişkilerimizi sürdürüyoruz.
- Aynı zamanda, hayatımızda asla güzel şeylerin olmayacağını düşündüğümüz yenik bir psikolojiye bürünüyoruz. Bu durum da yavaş yavaş bizi depresyona götürüyor ve karşı konulmaz bir mutsuzluğa neden oluyor.
Bunun olmasına izin veremeyiz. Bu olumsuz düşüncelere karşı sapasağlam durmamız gerekiyor. Herkes ikinci bir şansı hak eder. Hepimiz mutlu olmaya layığız. Sadece bunu nasıl yapacağımızı öğrenmemiz gerekiyor.
Kimsenin sizi aksine inandırmasına izin vermeyin. Kimsenin size “ yapamazsın”, “bilmiyorsun”, “hak etmiyorsun” demesine izin vermeyin. Bu kelimelere kulağınızı tıkayın. Sadece en önemli olan şeyi, kalbinizi dinleyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Lyubomirsky. Sonja (2008) La ciencia de la felicidad. Urano (Madrid)
Graziano. Loretta (2016) Los hábitos de un cerebro feliz”. Obelisco (Barcelona)