Namaste: Anlamı Nedir?

Yoga ya da meditasyon oturumlarında,
Namaste: Anlamı Nedir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Şimdiye kadar meditasyonun harika dünyasına dahil olduysanız, mutlaka “namaste” kelimesiyle tanışmışsınız demektir.

Bu terim meditasyon sırasına çok kullanılır. Aynı zamanda bazı yoga öğretileri tarafından da kullanılır. Derin ve manevi bir anlam taşır. Bunu bilmek önemlidir. Bu şekilde, bu kelimeyi söylediğiniz zaman gerçekten ne anlama geldiğini bilebilirsiniz.

“Namaste” kelimesinin kökeni

genç kız ve namaste

“Namaste” nispeten çok fazla bilinmeyen bir kelimedir, çünkü çok uzak topraklardan gelmektedir. Hem merhaba hem de hoşçakal anlamında kullanılır.

Bu kelime Hinduizm’den gelmektedir ve karşılığı olan dil Sanskritçe’dir. Bu, Hinduizm dinine inanan kişiler için kutsal sayılan dillerden biridir.

Bu kelime mudra olarak bilinen belirli bir jestle kullanılır. “Namaste” dediğiniz zaman avuç içlerinizi göğsünüzün hemen önüne birleştirirsiniz. Bu, merhaba ya da güle güle dediğiniz kişiye karşı mutlak saygı göstergesidir.

Tuhaf bir şey değildir. Eğer sözcüğün etimolojisini incelerseniz, namas‘ın “tebrik” ya da “saygı” olarak çevrilebilecek bir isim olduğunu ve ikinci bölüm te’nin de, “size” anlamına gelen bir zamir olduğunu anlarsınız.

Meditasyon ve yogada maneviyat

yoga yapmak

Meditasyon ve yoga, onları uygulayan kişiye birçok yarar sağlayan uygulamalardır. Onlarda, şu anda bilinçli olmak ve kendinizi yargı gücünden kurtarmak adına özel bir vurgu vardır. Ayrıca zihninizi rahatsız eden diğer endişeler ve sorular üzerinde de yoğunlaşırlar.

Bu şekilde, egonuzdan ayrışıp her şeyle bağ kurabildiğiniz bir duruma ulaşabilirsiniz. Yoga ve meditasyonda “namaste”, alçak gönüllülüğü ifade etmenin bir yolu olarak kullanır. Bu ifade sadece olası herhangi bir dinleyiciye değil, aynı zamanda dünyaya ve evrene de yöneliktir…

Kendilerini “namaste” kelimesini çalışmaya adayan bazı uzmanlar vardır. Onlar, “Namas” (ki gördüğümüz kadarıyla selam veya saygı anlamına gelmektedir) kelimesinin “kendimden hiçbir şey” deyişini simgelediği sonucuna vardılar.

Bu, içerisinde sizin hiçbir şey olmadığınız bir evredir ve aynı zamanda her şeysinizdir de. Bu durumda, dünyayla bağlantı kurmuş olursunuz, ancak egonuz bastırılır.

Zihniniz sakindir ve rahatsınızdır, neredeyse transa geçmişsinizdir.

İlahi özünüz

meditasyon yapan keşiş

“Namaste” teriminin geleneklerine göre, ilahi özün bizim içimizde var olduğunu düşünürler. Bazen, yukarıda da bahsettiğimiz çok sağlıklı uygulamalar sayesinde bunu keşfetmeniz gerekir.

Uyanıklık ve sakinliğin aynı zamanlı bu ideal evresine girdiğiniz andan itibaren, ellerinizi birleştirin . Sonra öne doğru eğilir ve sözü söylersiniz. Bu şekilde, içinizde yaşayan ilahi öze bir yer verirsiniz. Bununla birlikte, aynı şeyi çevrenizdeki herkes ve her şey için de yaparsınız.

Katolik dinini uygulayan kişilerin diz çöküp haç işareti yaparak Tanrı’ya karşı gösterdikleri saygı ve tevazu sinyaliyle benzer bir hareket olabilir. Bu durumda, “namaste” kelimesi bir tanrıya, evrene ya da başka bir kişiye yöneltilmiş olabilir…

Bununla birlikte, bu sadece bir başkasına olan saygının sinyali değildir, aynı zamanda kendiniz için de geçerlidir. Her iki taraf da ilahi birer özdür ve birbirinizi tanıyorsunuz ve birbirinizi saygıyla selamlıyorsunuz.

Şimdi bu kelimeyi söylemenin ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Bu da size vermesi gereken her şeyi içselleştirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, yoga ya da meditasyon anında, bu kelimeyi söylediğiniz her defasında, sizi dolduracağı esenliği biliyorsunuz.

Bu uygulamalara günde sadece birkaç dakika ayırarak, sağladığı iyilikten yararlanan kişi sayısı gittikçe artmaktadır. Bu şekilde, içinde yaşadığımız gürültülü, zorunluluk dolu bu dünya içerisinde, kendinize biraz huzur ve sessizlik yaşatabilirsiniz.

Tutarlılık ve bu tuhaf kelimeyi söylemenin ne anlama geldiğini bilmek, ondan gelecekte yapacağınız tüm yoga ve meditasyon oturumlarında en iyi şekilde faydalanmanızı sağlar.

Öne çıkan görsel: © wikiHow.com’un izniyle kullanılmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Imagen principal cortesía de © wikiHow.com
  • Campagne, D. M. (2004). Teoría y fisiología de la meditación. CUADERNOS DE MEDICINA PSICOSOMATICA Y PSIQUIATRIA DE ENLACE, 69(69–70), 15–30.
    https://www.researchgate.net/publication/28095567_Teoria_y_fisiologia_de_la_meditacion

  • Justo, C. F., Mañas, I. M., & Martínez, E. J. (2009). Reducción de los niveles de estrés, ansiedad y depresión en docentes de educación especial a través de un programa de mindfulness. Revista de Educación Inclusiva, 2(3), 11–22.
    https://doi.org/10.1016/S0002-8223(96)00569-X

  • Gálvez Galve, J. J. (2014). Meditación y emociones. Medicina Naturista, 8(2), 19–23.

  • Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis (2014). Goyal M, Singh S, Sibinga EM, Gould NF, Rowland-Seymour A, Sharma R, Berger Z, Sleicher D, Maron DD, Shihab HM, Ranasinghe PD, Linn S4, Saha S, Bass EB, Haythornthwaite JA.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24395196
  • Alterations in Brain and Immune Function Produced by Mindfulness Meditation (2003). Davidson, Richard J. PhD; Kabat-Zinn, Jon PhD; Schumacher, Jessica MS; Rosenkranz, Melissa BA; Muller, Daniel MD, PhD; Santorelli, Saki F. EdD; Urbanowski, Ferris MA; Harrington, Anne PhD; Bonus, Katherine MA; Sheridan, John F. PhD
    doi: 10.1097/01.PSY.0000077505.67574.E3


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.