Nevresim Takımı ve Yorgan Nasıl Yıkanmalı: 5 İpucu
Yataklarımızda nevresim takımı ve yorgan kullanırız, ancak bu ürünlerin bakımının yapılmamasıyla ilgili çeşitli hatalar yapıyor olabiliriz. Sonuç olarak, o ünlü toz akarları ve alerjiler sıklıkla mevcuttur. Tüm bunları göz önünde bulundurarak size yatak örtülerinizi en etkili şekilde nasıl yıkayabileceğinize dair 5 ipucu sunmak istiyoruz.
Bu, genellikle önemsiz olduğunu düşündüğümüz bir durumdur. Öte yandan, kir birikimi uykumuzu engelleyen endişe verici seviyelere ulaşarak zincirleme reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bu rahatsızlığa bir son vermek için, her tür nevresim takımı ve yorgan hak ettiği önemi görmeli. Bilmeniz gerekenleri öğrenmek için okumaya devam edin.
Yatak örtüsü çeşitleri
Nevresim takımı ve yorgan yıkamanın ipuçlarını eklemeden önce, temizlemelerinin başarılı olabilmesi için sizlere önce yorgan çeşitlerinden bahsetmek istiyoruz. Favori yatak takımınızın sahip olabileceği farklılıkları öğrenme zamanı
Ayarlanabilir yatak örtüleri
Bu yatak örtüsü, köşelerinde lastikli olması nedeniyle yataklara en iyi şekilde uyum sağlama özelliğine sahiptir. Ayarlanabilir örtüler, mükemmel bir uyum sağlar ve yatak odasının estetiğini geliştirir.
Ayrıca, yatağı kullananların sarsıntılarına veya ani hareketlerine rağmen dinlenme süresi boyunca rahat kalacak kadar sabittir.
Klasik yatak örtüleri
Bunlarda kumaşın tamamı %50 polyester ve %50 pamuktan oluşmaktadır. Bu nedenle, yıkama söz konusu olduğunda daha fazla özen gösterilmelidir. Klasik yatak örtüleri sergiledikleri şıklık açısından bir avantaja sahiptir.
Dolgu yorgan, örtü veya kuş tüyü yorgan
Klasik yorganın tüy ve sentetik malzemeye ayrılan iki çeşidi vardır. Klasik yorganlar tasarlandıkları sıcaklığa göre farklı ağırlıklara sahip olma eğilimindedir.
Yorgan yatak örtüsü
Bu tür bir yorganın sunduğu ayrım noktası, kullanıcının vücut ısısının yüksek bir yüzdesini koruyan kumaşta yatmaktadır. Bu nedenle, soğuk mevsimler için gereklidir. Bu özellik, temizlik sırasında karmaşıklık seviyesini artıran daha kalın bir kumaş sayesinde ortaya çıkar.
Yorgan
Bu, elyaf dolu bir dış kumaştan oluştuğu için yorganın evrimi veya mutasyonu olarak bilinir. Bu yorganlarda, kaplama dış kumaşa bağlı olduğu için dolguyu temizlemek için çıkarmak mümkün değildir.
Yatak örtülerinizi ne sıklıkla yıkamalısınız?
Yatak örtülerinizin düzgün yıkanmmaasına neden olan faktörlerden biri, önerilen temizlik sıklığı konusunda bilgi eksikliğidir. Atılacak doğru adım, her şeyden önce yorganın nasıl kullanıldığını ve üretildiği malzemeyi analiz etmektir.
Aralıklı olarak kullandığınız yatak örtülerini yorganları 5-6 ayda bir yıkamanızda fayda var. Düzenli kullandığınız ve dış katmanı ince olan yatak örtüleri ve yorganları ise 3 ay sonra bakım gerektirir. Elbette, öngörülemeyen bir kaza meydana gelirse bu süreler değişir.
İlginizi çekebilir: Yastıkları Yıkamanın ve Dezenfekte Etmenin 4 Yolu
Nevresim takımı ve yorgan yıkama ipuçları
Yorgan ve nevresim takımlarını yıkamak uzaktan basit bir iş gibi görünebilir, ancak çoğu zaman ürünü gereksiz yere bozan bazı hatalara düşeriz. Bunu önlemek için, aşağıdaki 5 yorgan yıkama ipucunu not edin.
1. Yatak örtülerinizi yıkamadan önce etiketlerine bakın
Nevresim takımı ve yorgan etiketlerindeki yıkama ve saklama bilgileri, onlara nasıl davranılacağını bilmek için iyi bir başlangıç olabilir. Bu nedenle, üreticinin ürünün ömrünü uzatmak için yazdığı hususlara dikkat etmek önemlidir.
Öte yandan, daha faydalı olacağından, çoğu yorganı belirtilen yıkama sıcaklığından biraz daha sıcak suda yıkamaya çalışın.
2. İskandinav yatak örtülerine özel bir şekilde özen gösterin
Tüm yatak örtüleri yalnızca etiketteki talimatlara göre yıkanamaz, çünkü örneğin İskandinav yatak örtülerinde bakım daha fazla ayrıntı gerektirir.
Bu nedenle, onlara uygun şekilde bakım yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Yorganı çamaşır makinenize koyun.
- Çamaşır makinesi tamburuna çorapla kaplı 3 tenis topu ekleyin. Bu teknik, tüylerin tatmin edici bir şekilde yeniden düzenlenmesini sağlamak için topların yorganla çarpışmasını sağlar.
- Soğuk su (tip 1 hariç) ve özel bakım deterjanı ekleyin.
- Makineyi hassas modda açın.
- Nemin tamamen giderilmesi için kurumasını bekleyin ve yorganı düzenli olarak çevirin Ayrıca akar önleyici sprey de kullanabilirsiniz.
3. Yatak örtülerinizi yıkamak için küçük çamaşır makinelerinden kaçının
Asgari olarak, yatak örtülerini temizlemek için kullanılan çamaşır makinesi tamburunun kapasitesi 7.5 litre olmalıdır. Aksi takdirde, elde edilen küçük hareketlilik nedeniyle temizlik yetersiz olacaktır.
4. Yatak örtülerinizi yıkamak için yumuşatıcı kullanmayın
Yumuşatıcı lekelere etki etmez, sadece yumuşaklık hissi verir ve giysilerinize parfüm katar. Ayrıca, sentetik elyaf ürünlerle herhangi bir etkisi olmaz. Aslında bu kimyasallar gereksiz yere bulaşmış olur ve bozulmayı hızlandırırlar.
5. Doğru miktarda deterjan kullanın
Yatak örtülerinizi yıkama için ipuçlarının sonuncusu, dolgunun topaklaşmasından kaynaklanan kötü deneyimlerden kaçınmanın anahtarıdır. Bu ipucu deterjanın kullanım miktarına dayanmaktadır. Önerilen miktar üçte bir oranında deterjan kullanmaktır, böylece zararlı aşırılıklar olmadan derinlemesine temizlik sağlanır.
Ayrıca okuyun: Eviniz İçin Dört Toksinsiz Temizleyici
Yatak örtülerinizi yıkamak için bu ipuçlarını uygulamak ömürlerini uzatır
Yatak örtülerinin temizleme işleminin, yıkama döngüsü ve önerilen ipuçlarını uygulayarak bitmeyeceğini unutmayın. Aksine, kurutma ve saklama aşamaları, yatak örtülerinizin bakımında dönüm noktası olabilir. Bu nedenle yatak örtülerinizi kullanmadığınız mevsimlerde, nemden eser kalmayacak şekilde plastik torbalarda saklayın.
Sonuç olarak, yatak örtülerinizi düzenli olarak yıkamak toz akarlarını ve bakterileri etkisiz hale getirir. Aynı zamanda örtünün kalitesini önemli ölçüde korur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Limpieza, P. D. E. Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. 2012. Disponible en: https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
- Kahrs R. Principios generales de la desinfección. Organización Mundial de Sanidad Animal. 1995. Disponible en: https://www.oie.int/doc/ged/d8972.pdf
- Ridout S, Twiselton R, Matthews S, Stevens M, Matthews L, Arshad S y Hide D. Acarosan y la prueba Acarex en el control de alérgenos de ácaros del polvo doméstico en el hogar. 1993. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8347439/