Eviniz İçin Dört Toksinsiz Temizleyici

Geleneksel temizleyiciler solunum ve cilt sağlığınızı etkileyebilecek toksik maddeler içerir. Bugün size, temiz ve çevre dostu bir ev için bazı alternatifler sunacağız.
Eviniz İçin Dört Toksinsiz Temizleyici

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bunu çıplak gözle göremeseniz bile, temizlik yapmak için sürekli olarak kimyasal ürünler kullanmak havada zararlı olabilecek toksinler bırakır. Bundan dolayı, pek çok insan evleri için bunları toksinsiz temizleyici alternatifleriyle değiştirmeyi tercih etmişlerdir. Peki, bu temizleyiciler nasıl yapılır?

Dezenfektan özellikleri olan doğal malzemelerle çevre dostu temizlik ürünleri yapabilirsiniz. Bunlar kir, yağ, bakteri, yiyecek kalıntıları, küf ve odalarınızı kirleten pek çok diğer maddeyi temizlemeye yardımcıdır.

Eviniz İçin Nasıl Toksinsiz Temizleyici Yaparsınız

Eviniz için toksinsiz temizleyici ihtiyacı, birçok geleneksel temizlik ürününün sahip olduğu negatif etkilerden gelir. Kimyasal maddeler ile dolu olduklarından dolayı, bazı partikülleri gözde tahrişe ve solunum güçlüklerine neden olabilir.

Hatta, bazı çalışmalar; hormon değişiklikleri, sinir sistemi problemleri ve bazı kanser tipleri gibi şeylere dahi yol açabileceklerini öne sürmektedir. Bundan dolayı, bu sadece geçici bir hevesten fazlasıdır, doğal ve toksinsiz temizleyiciler yapmak sağlığınızı geliştirecek bir önlemdir. Aşağıda, 4 farklı seçeneği keşfedebilirsiniz!

Bu yazımızı kaçırmayın: Beyaz Sirke ile Nasıl Ev Temizlenir?

1. Sirke, Karbonat ve Çay Ağacı Yağı İle Yapılan Toksinsiz Temizleyici

Karbonat ve sirke.
Bu karışım evinizin tüm köşelerindeki kir ve pislikleri temizlemek için kullanışlı olabilir.

Bu temizleyicide kullandığımız malzemelerin kombinasyonu çeşitli yüzeyleri temizlemek için mükemmeldir. Bu, kirlenmiş alanları ve mobilyaları derinlemesine dezenfekte etmeye yardımcı olacak antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca kötü kokuları ve yağ kalıntılarını da yok eder.

Malzemeler

  • 2 bardak su (500 ml)
  • Yarım bardak beyaz sirke (125 ml)
  • 2 çorba kaşığı karbonat (30 g)
  • 10 damla çay ağacı yağı

Hazırlanışı

  1. Öncelikle bir tencerede suyu ısıtın.
  2. Su ılık hale geldiğinde içine beyaz sirkeyi, karbonatı ve çay ağacı yağını ekleyin.
  3. Karışımı, tüm malzemeler iyice karışana kadar karıştırın.

Kullanılışı

  • Karışımı, temizlemek istediğiniz yüzeyin üstüne bir sprey şişesi yardımıyla sıkın. Bunu mutfakta, banyoda, yatak odalarında ya da yerlerde kullanabilirsiniz.
  • 5 dakika bekletin ve sonrasında bir bez yardımıyla silin.

2. Limonlu Yağ Çözücü Temizleyici

Limon, çoğu temizlik işi için çok yararlı maddeler olan esansiyel yağları ve sitrik asit içerir. Yağ kalıntıları ve bakterilerden kurtulmak için mutfağınızda, fırınınızda ya da masalarınızın üzerinde kullanılabilir. Diğer şeylerin yanında ferahlatıcı bir kokusu vardır ve bir hava spreyi görevi de görür.

Malzemeler

  • 2 taze limon
  • 2 tarçın çubuğu
  • 1 bardak beyaz sirke (250 ml)

Hazırlanışı

  1. Öncelikle, limonları soymadan birkaç dilim halinde kesin.
  2. Sonrasında bu limonları beyaz sirke ve tarçın ile birlikte bir kaba alın.
  3. Karışımı 2 günlüğüne serin ve karanlık bir yerde bekletin.
  4. Bu süreden sonra karışımı bir sprey şişesine dökün.

Kullanılışı

  • Yağ çözücüyü temizlemek istediğiniz yüzeylere uygulayın.
  • 5 dakika bekletin, sonra bir sünger ya da nemli bir bez yardımıyla silin.

3. Toksinsiz Ahşap Mobilya Temizleyicisi

Mobilyalarını temizleyen bir kişi.
Zeytinyağı ve limon karışımı hem ahşap mobilyalarınızı korumaya yardım eder, hem de onlara hoş bir koku verir.

Kesinlikle onsuz yapamayacağınız toksinsiz temizleyicilerden biri de ahşap mobilyalarınızı temiz ve parlak tutacak bu formüldür. Bu temizleyiciyi deri ya da ahşap yüzeylerdeki çeşitli pislikleri temizlemeye yardım eden malzemeler olan zeytinyağı ve limonu karıştırarak yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • Yarım bardak zeytinyağı (125 ml)
  • 2 limon

Hazırlanışı

  1. Öncelikle zeytinyağı ve limonların suyunu karıştırın.
  2. Sonrasında karışımı bir sprey şişesine dökün.

Kullanılışı

  • Mobilyalarınızın üzerine temizleyicinizden biraz sıkın ve emilip yüzey temizlenene kadar bir mikrofiber bezle ovun.

4. Cam Temizleyicisi

Aynalarınız ve camlarınız buğulu ve lekeli mi görünüyor? Onları temizlemenin zamanı gelmiş olabilir. Pek çok cam temizleyicisi son derece işe yarar olsa da, bu ev yapımı formülü yapmayı da tercih edebilirsiniz.

Malzemeleri

  • Çeyrek bardak beyaz sirke (62 ml)
  • Çeyrek bardak izopropil alkol (62 ml)
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası (15 g)
  • 2 bardak su (500 ml)
  • 10 damla esansiyel yağ (istediğiniz yağı kullanabilirsiniz)

Hazırlanışı

  1. Öncelikle tüm malzemeleri derin bir kaseye alın ve iyice karıştırın.
  2. Pürüzsüz bir karışım elde ettiğinizde bir sprey şişesine aktarın.

Kullanılışı

  • Sprey şişesini bir dakika boyunca sallayın ve sonra temizleyiciyi aynalarınıza ya da diğer cam yüzeylere püskürtün.
  • Sonrasında camı yumuşak bir bezle ya da bir kağıt topuyla silin.

Eviniz için bu toksinsiz temizleyicileri hala denemediniz mi? Bunları denediğinizde geleneksel ürünlere kıyasla sahip oldukları avantajları göreceksiniz. Parasal açıdan tasarruf etmenize dahi yardımcı olabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gerster, F. M., Vernez, D., Wild, P. P., & Hopf, N. B. (2014). Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. International Journal of Occupational and Environmental Health. https://doi.org/10.1179/2049396713Y.0000000052
  • Wolkoff, P., Schneider, T., Kildesø, J., Degerth, R., Jaroszewski, M., & Schunk, H. (1998). Risk in cleaning: Chemical and physical exposure. Science of the Total Environment. https://doi.org/10.1016/S0048-9697(98)00110-7
  • De Coster, S., & van Larebeke, N. (2012). Endocrine-Disrupting Chemicals: Associated Disorders and Mechanisms of Action. Journal of Environmental and Public Health. https://doi.org/10.1155/2012/713696
  • Nazaroff, W. W., & Weschler, C. J. (2004). Cleaning products and air fresheners: Exposure to primary and secondary air pollutants. Atmospheric Environment. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2004.02.040
  • Zota, A. R., Singla, V., Adamkiewicz, G., Mitro, S. D., & Dodson, R. E. (2017). Reducing chemical exposures at home: Opportunities for action. Journal of Epidemiology and Community Health. https://doi.org/10.1136/jech-2016-208676

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.