Cam Temizleyici İçin 5 Alternatif Kullanım Alanı

Cam temizleyici deterjanları, camları silme haricinde kullanabileceğiniz yerler var. Bu yazımızda sizlere beş farklı öneride bulunduk!
Cam Temizleyici İçin 5 Alternatif Kullanım Alanı

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Günlük hayatta elimizin altındaki bazı ürünler, normal kullanım alanları dışında da kullanılabilir. Bu yazımızda, cam temizleyici için alternatif alanlardan bahsedeceğiz.

Cam temizleyici, 1930’larda piyasaya sürüldü. O zamandan beri de camları daha çabuk ve daha etkili temizlemek için kullanılıyor. Ancak bu ürünle başka neler yapabileceğinizi biliyor musunuz?

Cam Temizleyici

İlk çıktığı yıllarda sadece renksiz veya mavi renkli olan cam temizleyici deterjanlar artık birçok farklı çeşitte satılıyor. Cam temizleyici, başta son derece yanıcı bir madde olmasına rağmen zamanla kimyasal yapısı yeniden düzenlendi.

Günümüzde, bu deterjanlar kullanım kolaylığı açısından sprey şişelerde satılıyor. Asıl amacı camları temizlemek olsa da size fayda sağlayabileceği az bilinen başka kullanım alanları da var.

Cam Temizleyicinin Alternatif Kullanım Alanları

1. Böcek Kovucu

cam temizleyici

İçeriğinde amonyak olan cam temizleyici türleri, etkili böcek kovucular olarak kullanılabilir.

Cam temizleyiciler, istenmeyen böcekleri öldürebilir ve uzaklaştırabilir. Böylece böcek ilaçlarının güçlü kokusuna maruz kalmadan kendinizi ve evinizi koruyabilirsiniz.

Amonyak içeren cam temizleyicileri kokusundan sakınmak için pencere ve kapılarınıza sıkabilirsiniz.

2. Mücevher Temizliği

Cam temizleyicilerin mücevherleri tertemiz yapabileceğini biliyor muydunuz? Ancak temizlemek istediğiniz mücevherin, amonyak ya da alkolden zedelenmeyeceğinden emin olmalısınız. Mesela bu deterjanlar, elmas parlatmak için idealdir.

Cam temizleyici, mücevherin üstünde iki dakikadan fazla kalmamalı. Takınızın her tarafına yaymak için diş fırçası kullanabilirsiniz. İki dakikanın ardından iyice durulayın ve pamuk ya da havluyla kurulayın.

3. Yağ Çözücü

cam temizleyici ile mutfak temizliği

İçinde yakıcı maddeler içerdiği için cam temizleyici deterjanlar, yağları temizlemenize yardımcı olur. Mutfağınızın çeşitli köşelerinde temizlemesi zor yağ kalıntıları oluşabilir. Piyasada yağ çözücü olarak satılan çokça ürün var ancak evinizde cam temizleyiciniz varsa onların hiçbirine ihtiyacınız yok.

Ocak, tencere, tava, davlumbaz hatta arabanızdaki yağ lekelerini bile kolayca temizleyebilirsiniz. Temizliğin ardından iyice durulamayı ihmal etmeyin.

4. Fayans Parlatıcı

Mermer ya da taş zeminleri parlatmak için cam temizleyici kullanabilirsiniz. Tıpkı kullandığınız yer temizleyici deterjanlar gibi suyun içine bir miktar dökmeniz yeterli. Ancak içindeki amonyak, ahşaba zarar verebileceği için parkelere kullanmayın.

Aynı şekilde banyo ve mutfak mermerleri için de kullanabilirsiniz. Klozet veya küvetinizdeki lekeler karşısında oldukça etkili olacaktır.

5. İnatçı Lekeler İçin

temiz çamaşırlar

Son olarak, cam temizleyici kullanabileceğiniz bazı ilginç alanlardan örnekler vermek istiyoruz:

  • Giysilerdeki lekeler (ipek ve yün hariç): Domates ya da kan lekesi gibi çıkarması zor lekeler için bile kullanabilirsiniz. Yine yün olmadığı sürece halınızdaki lekeler için de etkili olacaktır.
  • Çocuğunuzun oyuncakları: Üzerindeki bakterileri öldürmek için kullanabilirsiniz.
  • Tahta temizleyici: Yazı tahtalarındaki hiç çıkmayan lekeler için.
  • Bahçe mobilyaları
  • Kesme tahtaları

Herkesin evinde bulunan bir temizlik maddesini kullanabileceğiniz birçok farklı alan sunduk. Belki bu şekilde kullandığınız temizlik malzemelerinin sayısını azaltabilirsiniz. Ayrıca cam temizleyicilerin içine birkaç damla bitki yağı ekleyerek, harika kokmasını sağlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.