Nöronları Yenilemenin 6 Yolu
Herkesin, zamanla “yıpranan” ve değiştirilmeyen sınırlı sayıda beyin hücresiyle doğmuş olabileceğini duymuş olabilirsiniz. Neyse ki, bu doğru değil. Aslında, belirli alışkanlıkları uygulayarak nöronlarınızı yenileyebilirsiniz.
Takip edilecek en iyi şeyleri bilmek ister misiniz? O zaman bugünkü makaleyi okumaya devam edin.
Yetişkinlerde nörojenez
Nörojenez olarak bilinen süreç embriyonik evre sırasında gerçekleşir ve beyninize tüm aktivitelerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu nöronları sağlar.
Bu süreç bir kere gerçekleştiğinde, bir daha asla tekrar gerçekleşmediği düşünülüyordu. Gerçek şu ki, yetişkinlik döneminde yeni hücreler üretme kapasitesine sahipsiniz.
Beyin ne zaman ve neden yeni nöron üretmekten sorumludur? Fikir şu ki, doğduğunuzda olan miktar tükendiğinde bu gerçekleşecektir.
Ancak İsveç’teki Karonlinska Tıp Enstitüsünden alınan bir rapora göre, beynin uygun işlevine katkıda bulunmak için yetişkinlikte nöronlar üretilebilir.
Buna ek olarak, bilim adamları bu yeni hücrelerin ek bir yararı olabileceğini düşünüyor: Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi.
Yetişkin nörojenezinin çok sınırlı bir etkiye sahip olduğunu ve örneğin beyindeki yaralanmaları tamir edemediğini belirtmek gerekir.
Bununla birlikte, nöronların yeniden üretilebileceğini bulmak, hastalıklarla geçmişi olan bazı hastaların tedavisinde kullanılabileceğini için şimdiden büyük bir adım olmuştur.
Nöronlar nasıl yenilenir
Nöronlarınızı yeniden oluşturmanızı sağlayacak çeşitli aktiviteler ve yöntemler vardır. Düşündüğünden daha kolay ve bunları günlük alışkanlıklarınıza dahil edebilirsiniz.
1. Alkol ve uyuşturucudan kaçının
Bu sigara içmeyi de içerir. Tüm bu maddeler nöronları öldürür ve sinaptik fonksiyonunuzu azaltır. Bu, sinapsın başkalarıyla bağlantı kuramayacağı anlamına gelir. Aktivite eksikliği, hücrelerinizin ölümüne neden olur.
Bu makaleyi de ziyaret edin: Sigara İçmek Kadar Kötü Olan 6 Sağlıksız Alışkanlık
2. Bol bol egzersiz yapın
Bu, sağlığınız ve beyniniz için de birçok avantaj sunar, çünkü beyin hücreleri için daha fazla oksijen sağlar.
Nöronların yenilenmesi gerçekten yoğun bir fiziksel aktivite gerektirirken (örneğin, dayanıklılık yarışları), her gün yarım saatlik bir yürüyüş iyi bir başlangıçtır.
- Nöronlarınızı yeniden oluşturmak ve verimli bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için yoğunluğu ve egzersiz süresini artırmaya çalışın.
3. Sağlıklı beslenmeyi sürdürün
Günlük diyetinizin hipokalorik olması veya hipokampüste nörojenezi destekleyen kalori ve yağ miktarının düşük olması iyi bir fikirdir.
Bu maddeler bakımından düşük olan bir diyet, beyni uyarır ve nöronların üretimini geliştirir.
Diğer taraftan, somon, avokado ve zeytinyağı gibi omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan gıdalar da bu sürece katkıda bulunurlar. Onları yemeklerinize eklediğinizden emin olun.
4. Cinsel ilişki
Cinsel aktivite nöronların oluşumuyla bağlantılıdır, çünkü beyinde üretilen kimyasalların miktarını arttırır.
Cinsel ilişki sırasındaki hipokampüs kaynaklı impulslar, yetişkin nörojenezine yol açar. Cinsel aktivite miktarı kişiden kişiye değişir, ancak haftada bir kez önerilir.
Daha fazlasını bilmek ister misiniz? Daha Keskin Bir Kısa Süreli Hafıza için İpuçları
5. Stres seviyelerini kontrol etmek
Farklı stres türleri vardır, ama burada negatif türden bahsediyoruz: beyniniz artık düzgün çalışmayacak kadar fazla baskı altında olduğu zamanlar.
Hayatınızda devam eden her şeyle birlikte nasıl daha az stresli olabilirsiniz? Meditasyon, yoga ve yürüyüş gezilerine kadar farklı teknikler vardır.
Neyin sizin için en uygun olduğuna karar vermelisiniz. Tüm bunların özü, sakin olduğunuzda, beyninizin nöronlarını yeniden üretmesidir. Bu nedenle, rahatlamak için yapabileceğiniz her şeyi yapmak iyi bir fikirdir.
6. Beyninizi aktif tutun
Bu temel bir şeydir, çünkü nöronlarınız fazla aktivite nedeniyle “ortadan kaybolmaz” – bunun eksikliği nedeniyle ölürler.
Boş zamanlarınızı sudoku veya çapraz bulmaca yapmanın dışında, beyninizi harekete geçirmenin ve aktif tutmanın başka yolları da var.
En uygun veya eğlenceli olanı seçebilirsiniz. Belki kitap okumayı, hesap makinesi olmadan matematik problemlerini çözmeyi, telefon numaralarını ve doğum günlerini ezberlemeyi tercih edebilirsiniz.
Diğer seçenekler, arkadaşlarınızla bol miktarda sosyal etkileşime sahip olmak veya bazı günlük alışkanlıkları değiştirmek olabilir, örneğin:
- Dişlerinizi dominant olmayan elinizle fırçalayın
- İşe veya eve farklı bir yoldan gitmek
- Öngörülemeyen bazı faaliyetlerden dolayı kendinizi şaşırtmak (yaşamdaki her şeyi organize etmek zorunda değilsiniz)
Gördüğünüz gibi, nöronlarınızı yeniden oluşturmak için pahalı tedavilere veya ilaçlara ihtiyacınız yoktur. Özünde daha fazla yaşamak ve hastalıklardan veya gelecekteki diğer problemlerden kaçınmanıza izin verecek belirli alışkanlıkların geliştirilmesi meselesidir.
Nöronlarınızı yeniden oluşturduktan sonra daha fazla beyin kapasitesine sahip olacaksınız. Bu çabaya değer, değil mi?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Braun, S. M. G., & Jessberger, S. (2014). Adult neurogenesis: mechanisms and functional significance. Development. https://doi.org/10.1242/dev.104596
-
Zhao, C., Deng, W., & Gage, F. H. (2008). Mechanisms and Functional Implications of Adult Neurogenesis. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2008.01.033
-
Spalding, K. L., Bergmann, O., Alkass, K., Bernard, S., Salehpour, M., Huttner, H. B., … Frisén, J. (2013). XDynamics of hippocampal neurogenesis in adult humans. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2013.05.002