Öpüşme Yoluyla Bulaşan En Yaygın 5 Enfeksiyon
Öpüşmek riskli bir iş mi? Öpüşmek dudaklarınızı başka bir kişinin dudaklarına bastırma eylemidir. Bir çiftin arasında var olan sevgiyi gösterme biçimi olduğunu söylemeye gerek bile yok. Tükürük, öpüşme içerisinde yer alan temel unsurlardan biridir. Başka bir deyişle, öpüşme yoluyla mikroplar kaçınılmaz olarak değiş tokuşa uğrayacaktır.
Bu makalede, duygusal ve sosyal bağı bir kenara bırakacağız.
İnsanların öpüşmenin dezavantajlarına çok az dikkat etmeleri, onun hiçbir dezavantajı olmadığı anlamına gelmez. Bu durumda öpüşme yoluyla bulaşan hastalıkların ve mikropların transferi tükürük aracılığıyla gerçekleşir.
Hatta çoğu zaman, öpüşmenin avantajları risklerinden daha fazladır. Bununla birlikte, bazı önlemler almak ve “tehlikeli bir öpücükten ” kaçınmak oldukça iyi bir fikirdir.
Aşağıdaki listeyi okuduğunuzdan emin olun.
1. İnfeksiyöz mononükloz
Halk dilinde, “öpücük hastalığı” olarak bilinir çünkü tükürük değişimi yoluyla yayılan bir virüs bu hastalığa neden olur.
- Epstein Barr virüsünün ağız sıvıları yoluyla bulaşmasından kaynaklanır.
- Bu virüs genellikle ergenlik çağında olan bireyler ve gençlerde görülür. Bununla birlikte, bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
- Semptomları arasında ateş, boğaz ağrısı ve şişmiş lenf düğümleri vardır.
Bunu nasıl tespit edebilirsiniz?
Yukarıda belirtilen semptomlar sizde mevcutsa, bir tıp uzmanı virüsü test etmek için bir kan testi isteyebilir ve sonrasında ağrı kesici için bir reçete yazabilir.
Bu yazıyı da ziyaret edin: Beslenmenize Dahil Etmeniz Gereken En İyi Sağlıklı Tohumlar
2. Sitomegalovirüs
Bu virüs aslında bilinenden çok daha yaygındır. Vücut bir kere bu virüsle kaşı karşıya geldiyse, ona her zaman sahip olur.
Sitomegalovirüs, vücut sıvılarının direkt teması, kan transferi, cinsel temas ya da öpüşme yoluyla bulaşır.
- Şaşırtıcı olan şey, virüse sahip olan insanların birçoğunun onun varlığının farkında bile olmamasıdır, çünkü güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde virüsün yaratacağı pek çok sağlık riskinden uzak kalmayı başarırlar.
- Bununla birlikte, bebekler söz konusu olduğunda, virüse karşılık olarak daha fazla önlem alınmalıdır, çünkü virüs yaşamları boyunca sürekli olabilecek bir takım sorunlara yol açabilir.
Bunu nasıl tespit edebilirsiniz?
Daha önce bahsi geçen virüse benzer şekilde, teşhis süreci kan örneği gerektirir. Virüse sahip olan çoğu kişinin tedaviye ihtiyacı yoktur. Virüs karşıtı ilaçlar sadece bazı durumlarda reçeteye yazılır ve elbette, hijyen alışkanlıklarının geliştirilip korunması da tavsiye edilir.
3. Diş eti iltihabı
Diş eti iltihabı esas olarak diş etlerini etkileyen ve ağız boşluğu içerisine sürekli olarak bakteri salgılayan bir enfeksiyondur.
Dişlere ve diş etlerine yapışan plaktan kaynaklanır ve öpüşme yoluyla da bulaşabilir. Diş eti iltihabının belirtilerinden bazıları, etkilenen bölgede kanama, kızarma ve iltihap oluşumudur.
Bunu nasıl tespit edebilirsiniz?
Herhangi bir semptomla karşılaştığınız zaman, doktorunuzdan randevu almanız gerekir. Diş eti iltihabı, kötü nefes kokusunun yanı sıra dişlerin ve diş etlerinin arasında derin cepler oluşturabilir.
4. Streptokokal farenjit
Streptokokal farenjit ya da streptokokal boğaz ağrısı, acı verici bir boğaz enfeksiyonudur. Bakteri, bu durumda A ve B grubu streptokoklar, doğrudan boğaza saldırır.
Bu enfeksiyon, sağlıklı bir kişinin enfeksiyona sahip olan bir bireyle temas kurması ile yayılır. Yakınlarda bulunan birinin hapşırması ya da burnunu silmesi gibi ufak hareketlerle bile bulaşabilir.
Bunu nasıl tespit edebilirsiniz?
Belirtileri arasında şunlar vardır:
- Boğaz ağrısı ve tahriş
- Boğazın arkasında beyaz lekeler
- Şişme
- Baş ağrısı
- Ateş
Tanısını doğrulamak için, doktorun sadece boğazdan pamuklu çubuk ile alınan örneğe ihtiyacı vardır. Sonuçlar hala belirsiz ise, doktor boğaz kültürü yapabilir.
5. Uçuk
Bu virüs genellikle öpüşerek yayılır. Uçuk, dudak, ağız ya da diş etlerinde bulunabilen bir enfeksiyondur. Herpes (HSV) adı verilen oldukça bulaşıcı bir virüsten kaynaklanır.
Bunu nasıl tespit edebilirsiniz?
Semptomlar genellikle virüse maruz kaldıktan 1 ya da 2 hafta sonra ortaya çıkar. Herpes ağrılı uçuklara neden olur. Uçukların yanı sıra, aşağıdakiler de mevcut olabilir:
- 3 günden fazla süren ateş
- Boğaz ağrısı
- Şişmiş lenf düğümleri
Normal olarak, semptomlar iki hafta içinde kaybolur. Doktor virüs karşıtı bir ilaç yazabilir, topikal krem ve ilgili hijyen talimatlarını önerebilir.
Bu makaleyi de ziyaret ediniz: Herhangi Bir Küçük Kazada Evde Kolayca Bulabileceğiniz 8 Ürün
Öpüşme yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak için öpüşmeden önce neler yapmalısınız?
- Bağışıklık sisteminizi iyi bir durumda tutmak için iyi beslenin.
- Dişlerinizi düzgün bir şekilde fırçalamak için gerekli talimatları izleyin.
- Diş ipi kullanmanın önemini hafife almayın.
- En az yılda bir kez düzenli kontrole gidin.
- Diş fırçanızı her üç ayda bir değiştirin.
- Gargara kullanarak mikroplara karşı mücadele edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Port, A. D., Orlin, A., Kiss, S., Patel, S., D’Amico, D. J., & Gupta, M. P. (2017). Cytomegalovirus Retinitis: A Review. Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1089/jop.2016.0140
- De Vries, K. (2015). Gingivitis. Australian Journal of Pharmacy. https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.1986.tb01471.x
- Birkmann, A., & Zimmermann, H. (2016). HSV antivirals – Current and future treatment options. Current Opinion in Virology. https://doi.org/10.1016/j.coviro.2016.01.013