Panik Atak Nasıl Engellenir

Panik atak yaygın bir durumdur ve birçok insan düzenli olarak panik atak krizleri geçirir. Bu yazımızda, panik atakları birkaç dakika içinde engellemenize yardımcı olacak bazı teknikler öğretiyoruz.
Panik Atak Nasıl Engellenir

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Panik atak, kontrol edilemeyen bir endişe duygusuna neden olur. Kişi, o anda ölecekmiş hissine kapılır ve kendini çaresiz hisseder. Bu his çok kötü bir korkuya neden olur ve bu korku kaygıyı daha da artırarak panik atağın daha uzun sürmesine neden olur.

Bu durum psikolojik bir bozukluktur. Genellikle uzun süreli stresten muzdarip kişilere bakarak sebeplerini bulmak mümkündür. Panik atağı kontrol etmek için kişi yaşamındaki aşırılıkların ne olduğunu analiz etmeye başlamalıdır. Orada mutlaka sebebini bulacaktır.

Psikolojik destek, kendinizi sakin tutmak ve bir panik atağı önlemek için çok kritik noktalar olan öz farkındalık ve iradeye yardımcı olduğundan dolayı çok önemlidir.

Bazen, yaşamınızın hızını ayarlamak ve kaygıya neden olan durumlardan kaçınmak, bu problemin sıklığını azaltabilir ve nihayetinde tamamen ortadan kaybolmasına yardımcı olabilir.

Semptomlar

Panik olan kadın

Panik ataklar genellikle herhangi bir uyarı vermeden gelir; özellikle de panik atak ilk defa yaşandığında. Bazı semptomları daha uzun sürebilir fakat genellikle panik atakların süresi 10 ila 20 dakika arasında değişir.

Birinin panik atak geçiriyor olduğunu gösteren semptomlar nelerdir?

  • Göğüs ağrıları, baş dönmesi veya baygınlık hissi
  • Durumun kontrolünü kaybetme korkusu veya ani ölüm korkusu
  • Zor nefes alma
  • Mide ağrısı veya bulantısı
  • Artan kalp atış hızı veya kalp çarpıntısı
  • Soğuk titremeler veya sarsılmalar

Sıklıkla panik atak geçiren insanların, atak gelmeden önce geleceğini anlamaları mümkün olabilir. O an, durumu kontrol etmeye yardımcı olabilecek bazı stratejiler uygulamanın tam zamanıdır.

Panik atağı engelleme stratejileri

panik atak geçiren kadın
  • Meditasyon yapın. Yaşam tarzınızı ve onu iyileştirmek için yapabileceğiniz şeyleri analiz edin. Beslenme şeklinize, ne kadar dinlendiğinize, eğlence faaliyetlerinize ve ne kadar egzersiz yaptığınıza dikkat edin. Sağlıklı alışkanlıklar benimseyin. Bu yapmanız gereken ilk şeydir.
  • Panik atağın normal bir durum olduğunu unutmayın. Panik atak geçiren bir kişi, kendini hasta olarak görmemelidir. Panik atak herkesin başına gelebilir. Nedenleri içseldir ve bu nedenle çevremizle ya da başka insanların bizi nasıl etkilediğiyle bir ilgisi yoktur.
  • Bu konuda çok fazla düşünmeyin. Kaygılı düşüncelerden kaçınmak çok önemlidir. Bunların hakkında düşünmek zararlı olabilir ve hatta temel sebep korku olduğundan dolayı panik atağı tetikleyebilir.
  • Olumlu ifadeler. Panik atak geçirmeye yakın olduğunuzu düşündüğünüz anlarda kendinize tekrar edeceğiniz birkaç olumlu ifade hazırlayın. Temel tema, “Ölmeyeceğim, bu sadece korkudan.” olmalıdır. Bu gibi ifadeler kaygınızı dindirebilir.
  • Nefes. Nefese odaklanmak, olumsuz düşüncelerden ve korkulardan kurtulmak için harika bir stratejidir. Nefes alma hareketinizin farkında olun: Nefes alın, üç saniye kadar nefesinizi tutun ve sonra yavaşça nefesinizi verin. Tamamen nefes alıp verişinize odaklanmanız, kaslarınızı ve eklemlerinizi rahatlatacaktır.
  • Gözlerinizi ve kulaklarınızı odaklayın. Kıyafetinizdeki bir düğme veya bir araba plakası gibi belirli bir şeyi izleyin veya gözlemleyin. Araba kornaları, kuş sesleri veya insanların konuşma sesleri gibi belirli seslere odaklanın. Düşüncelerinizi dışsal uyaranlara odaklarsanız içsel korkularınız azalacaktır.
  • Öfkelenmeyin veya üzülmeyin. Kaygınızdan dolayı kendinizi suçlamaktan kaçınmalısınız. “Çok güçsüzüm!”, “Bu korkunç.” Gibi şeyler düşünmeniz veya söylemeniz size yardımcı olmaz. Hatta sorunu derinleştirip durumunuzu daha da kötü bir hale getirir.
  • Size sunulan yardımı kabul edin. Bazı anlarda profesyonel yardım gerekir. Sorunlarınızın üstesinden gelmeniz için bir psikolog size yardımcı olabilir.

Tedavi

umutsuz kadın

Kaygıdan muzdarip olan kişiler için uygulanan profesyonel tedavi, bu kişilerin normal bir yaşam sürmelerine yardım etmeyi amaçlar. Bu kişilerin, ilaç ve psikoterapinin bir kombinasyonuna başvurmaları gerekebilir.Genellikle kullanılan ilaçlar, depresyonu tedavi etmek için kullanılan veya sinirleri yatıştıran ilaçlardır.

Destek gruplarının bu konuda çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. Deneyimlerinizi, sizinle aynı durumdan muzdarip diğer insanlarla paylaşmak, yalnızlık duygusuyla savaşmanıza yardımcı olur.

Panik ataklardan muzdarip kişiler, özellikle alkole başvurma ya da başka uyuşturucular alma eğilimindedir. Aile ve arkadaşların bu konuda dikkatli olmaları ve bunun gerçekleşmeyeceğinden emin olmaları önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.