Papaya Sabunu: Özellikleri ve Kontrendikasyonları
Papaya, tropikal ülkelerde, özellikle de insanların cilt bakımı için sabun, maske ve diğer ürünler şeklinde kullandığı batı yarımkürede yetişir. Zaten bildiğiniz gibi, mutfak kullanımları ve besleyici özellikleri nedeniyle zaten çok değerlidir.
Aşağıda papaya sabunu hakkında daha fazla bilgi edinin!
Ticari sabunlar hakkında hızlı bir not
Genel olarak konuşursak, çoğu ticari sabun, formülasyonlarında her türden kimyasal bileşen içerir. Bununla birlikte, birçoğu, özellikle hassas cilde sahip olan bazı kişilerde advers reaksiyonlara yol açar. Bunların arasında tahriş, alerji ve hatta cildin doğal pH’ında değişiklikler görürüz.
Bu nedenle birçok kişi papayadan yapılan sabun gibi doğal sabunları kullanmayı tercih ediyor. Şimdi, özellikleri ve olası kontrendikasyonları ile birlikte kullanılmasının neden harika olduğunu anlatacağız.
Papaya sabununun cilt üzerindeki olası faydaları nelerdir?
Bu meyvenin papain adı verilen aktif enzimi, çeşitli amaçlarla sabunların hazırlanmasında kullanılır. Avrupa Farmasötik Bilimler Dergisi’ndeki bir yayına göre, bu madde genellikle yara izlerinin görünümünü en aza indirmek için dermatolojide kullanılmaktadır.
Dahası, ölü hücrelerin ve kirlerin ortadan kaldırılmasını teşvik ettiği için cilt sağlığını iyileştirme kapasitesi nedeniyle insanlar buna değer veriyor. Papaya ayrıca serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltan ve kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olan C vitamini içerir.
Bu yeterli değilmiş gibi, hücre yenilenmesini uyarmak ve kusurların ve düzensizliklerin varlığını azaltmak için gerekli bir besin olan A vitamini de sağlar. Gördüğünüz gibi papaya sabunu, bu bileşimi nedeniyle cilt bakımı için iyi bir seçimdir.
İnanmayacaksınız ama aslında bu sabunun daha da fazla sağlık yararı var. Aşağıda size daha fazlasını anlatacağız!
Papaya sabunu peeling yapar
Papaya sabununun temel özelliklerinden biri de peeling etkisidir. Bu, cilt yüzeyinde biriken ölü hücreleri temizleme özelliğine sahip olduğu anlamına gelir.
Aslında cilt doğal olarak kendini yeniler ancak peeling ürünlerinin uygulanmasıyla süreci hızlandırmaktan zarar gelmez . Cilde daha parlak ve homojen bir görünüm kazandırır.
Papaya sabunu söz konusu olduğunda, peeling etkisi, yukarıda söylediğimiz gibi, suyla birleştiğinde proteinlerin bozulmasını katalize eden bir madde olan papain içeriğinden kaynaklanır.
Akne karşıtı özelliklere sahiptir
Bu aknelere karşı ilk tercih edilen tedavi değildir. Bununla birlikte, papaya sabunu temizliği teşvik eder ve bu durumun tedavisini destekler. Papain içeriği, hasarlı keratini gidermeye yardımcı olur ve yara izini önler.
Barbara Simonsohn’un Healing Power of Papaya kitabına göre, papaya sabununun peeling özellikleri onu sivilceyi tedavi etmek ve aşırı ölü hücrelerden kaynaklanan tıkanmış gözenekleri önlemek için ideal bir müttefik haline getiriyor.
Papaya sabunu yatıştırıcıdır
Cildi papaya sabunu ile temizlemek ağrı, kaşıntı ve kızarıklığı yatıştırmak için faydalıdır. Alerjiler, ısırıklar veya yaralar için kesin bir tedavi olmasa da, başka bir tedavi kullanırken rahatsızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir.
Daha fazlasını öğrenin: Papayanın Bu 7 Kullanımını ve Faydasını Biliyor Muydunuz?
Cilt lekelerini önlemeye yardımcı olur
Şimdilik, papaya sabununun lekeleri azalttığı teorisini destekleyen hiçbir bilimsel çalışma yok. Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen kitabın yazarı Simonsohn, düzenli uygulamanın zamanla yara izlerini biraz hafifletebileceğini belirtiyor.
Bu noktada, papainin piyasada bulunan beyazlatıcı kremlerde olduğu gibi cildi kimyasal olarak aydınlatmadığını belirtelim. Güneş tarafından bronzlaşabilecek veya zarar görebilecek dış katmanları soyarak çalışır.
Doğal bir leke gidericidir
Papaya bitkisinde bulunan papain enzimi, proteinlerin hidroliz yoluyla parçalanmasını (bir su molekülünün eklenmesi) katalize eder. Bu nedenle kumaşlardan lekeleri çıkarmak için oldukça kullanışlıdır.
Harald W. Tietze’nin Papaya: The Medicine Tree adlı kitabına göre, bu bitkiden yapılan sabun, kan gibi yüksek protein içerikli lekelerin hem yumuşatılması hem de çıkarılmasında etkilidir.
Ayrıca bakınız: Papaya Ve Ananasla Vücudunuza Detoks Yapın
Papaya sabununun kontrendikasyonları ve yan etkileri
Bir ürünün doğal olması, ters etki yapamayacağı anlamına gelmez. Tüm vücutlar farklıdır ve bazı kişiler papaya sabunu kullanımından kaynaklı alerjik reaksiyonlara veya istenmeyen etkilere sahip olabilir.
Genel olarak, çoğu insan için güvenli bir üründür. Bununla birlikte, lateks veya papaya için alerji öyküsü varsa kullanımı tavsiye edilmez.
Rahatsızlıktan kaçınmak için aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- İlk kez kullanmadan önce alerji, tahriş, şişme vb. oluşturmadığından emin olmak için sabunu cildinizin küçük bir bölümünde test edin.
- Gözlerle temasından kaçının.
- Yalnızca harici olarak kullanın.
- Herhangi bir cilt reaksiyonu fark ederseniz kullanmayı bırakın ve iyice durulamaya devam edin; gerekirse bir doktora veya dermatoloğa danışın.
- Ürünü 30° C den daha düşük bir sıcaklıkta muhafaza edin.
Papaya sabunu hakkında hatırlamanız gerekenler
Papaya, cilt için faydalı besinler içerir. Bu nedenle, güzellik rutininize bu tür bir sabunu dahil etmek, peeling yapmak, sivilcelerin varlığını azaltmak ve lekeleri önlemek için yararlı olabilir. Ancak bunun sihirli bir bileşen olmadığını unutmayın.
Son olarak, uygulamanın cilt üzerinde anlık etkilere yol açmayacağını ve hiçbirinin dermatolog tarafından önerilen ürünlerin yerini almayacağını da unutmayın. Akne, tahriş veya hassasiyet durumunda bir profesyonele danışmak en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Manosroi A, Chankhampan C, Manosroi W, Manosroi J. Transdermal absorption enhancement of papain loaded in elastic niosomes incorporated in gel for scar treatment. Eur J Pharm Sci. 2013 Feb 14;48(3):474-83. doi: 10.1016/j.ejps.2012.12.010. Epub 2012 Dec 21. PMID: 23266464.
- Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
-
Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
- Simonsohn, B. Healing Power of Papaya. Lotus Press (2000).
- Tietze, H. Papaya the Medicine Tree. Harald Tietze Publishing (2003).
- Amri E, Mamboya F. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology (2012).