Partneriniz Depresyonda İse Ne Yapmalı ve Söylemelisiniz?
Çoğu zaman, depresyonda olan eşinize yardım etmeye çalıştığınızda – iyi niyetli olsanız da- gerçekte sevdiklerinize yardımcı olmayan şeyler söyleyebilir veya yapabilirsiniz. Hatta, tam tersi bir etki yaratabilirler. Bu nedenle, bu makalede size ne yapacağınız konusunda bazı tavsiyeler vereceğiz ve partnerinizin depresyonda olup olmadığını söyleyeceğiz.
Depresyon
Depresyon duygusal bir bozukluktur. Neredeyse her şeye olan ilginizi kaybetmenize neden olabilecek sürekli ilgisizlik ve üzüntü hissi ile karakterizedir. Bu nedenle, sevdiklerinize destek, sabır ve anlayış sağlamak çok önemlidir.
Depresyon geçici ila kronik veya hafif ila ciddi arasında değişebilir. Bununla birlikte, bazı belirtiler şunlardır:
- Üzüntü veya boşluk hissi
- Ağlamak istemek
- İlginç bulduğunuz birçok şeye ilgi kaybı
- Yorgunluk ve enerji eksikliği
- İştahsızlık veya tam tersi
- Kaygı ve huzursuzluk
- Sinirlilik veya sinir patlamaları
Bu bir bozukluk olduğundan, yapılacak en iyi şey, komplikasyonlardan kaçınmak için bir uzmandan mümkün olan en kısa zamanda tavsiye istemektir. Ağır vakalarda, bir uzman tedavi için ilaç reçete edebilir.
Durum ne olursa olsun, eşinizin depresyonu varsa, ne yapacağınızı, ne söyleyeceğinizi veya ne soracağınızı bilemeyebilirsiniz.
Okumanızı öneririz: Depresyonun Karanlık Yüzü
Ne söylenir ve ne söylenmez?
Elbette, en iyi niyetlerle ve eşinizi daha iyi hissettirme ihtiyacına göre hareket ettiniz, aklınızdan şunlar geçti veya şunları söylediniz:
- “Sadece iradeni kullanmak zorundasın”
- “Bir şey yapmalısın, rolünü yerine getir”
- “Daha fazla dışarı çık ve kafanı temizle”
- “Sahip olduğun her şeyi düşün, böyle hissetmen için bir sebep yok”
Bununla birlikte, bu şeyleri depresyonda olan bir kişiye söylemenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu tür konuşma, basit veya önemsiz olmayan bir durumu basitleştirir ve önemsizleştirir. Sanki yapamayacakları bir çabayı göstermelerini ya da her gün acı çekmelerini sağlayan bir şeyi önemsizleştirmelerini istiyormuşsunuz gibi olur.
Depresyonda olan insanlar zaten kendilerine işkence ederler, yapamadıkları her şey için kendilerini suçlarlar. Ayrıca, birçok durumda neden böyle hissettiklerini anlamazlar. Bu nedenle, onlara bazı şeyleri hatırlatmak önemlidir.
Yani, eşiniz depresyonda ise ona söyleyebileceğiniz şey, aşağıdaki gibi cesaret verici olumlu sözlerdir:
- “Senin için ne yapabilirim?”
- “Senin yanındayım.”
- “Yalnız değilsin.”
- “Sorumlusu sen değilsin…”
- “Bu geçecek. Senin yanında olacağım”
- “Seni seviyorum.”
Bu şekilde, desteğiniz durumu hakkında istemsiz sitemler olmaksızın ve onları suçlu hissettirmeden koşulsuz olacaktır.
Okumalısınız: Depresyonla Mücadeleye Yardımcı Zihinsel Yöntemler
Eşim depresyonda ise ne yapmalıyım?
Eşinizi desteklemek için yapabileceğiniz birçok şey var. Aşağıda birkaç örnek vereceğiz:
Onu anlamaya çalışın
Depresyonun seçilen duygusal bir durum olmadığını anlamalısınız. Neden böyle hissettiklerini bile anlamayabilirler. Bu onların suçu değil.
Sabırlı olun
Depresyon uzun sürebilen bir hastalıktır. Bu nedenle umudunuzu da kaybetmemelisiniz. Kendinizi sabır ve anlayışla donatın ve iyileşme süreci devam ettiği sürece desteğinizi ve sevginizi sunmaya devam edin.
Onları bir şeyler yapmaya zorlamayın
Daha önce söylediğimiz gibi, depresyonda olan bir kişi çok şey yapamadığından zaten kendini suçlu hisseder. Bu nedenle, kişiyi, örneğin, dışarı çıkmaya veya yeni şeyler yapmaya zorlamaya çalışmak, aslında son derece verimsiz olabilir.
İntihar eğilimlerine dikkat edin
Her ne kadar aşırı bir durum olsa da, depresyondaki bazı kişilerin intihar düşünceleri olabilir. Bu nedenle, işaretlere dikkat etmelisiniz:
- İntihar konuşması (“Yaşamak istemiyorum”, “Ölsem daha iyi”, “Kendimi öldürmek istiyorum”)
- İntihar yöntemleri edinme
- Vasiyetname yazmak, eşyalarını birilerine vermek için düzenlemek vb.
- Sevdiklerine veda etme
Bununla birlikte, başka işaretler de olabilir ve çoğu zaman belirgin değildir. Durum ne olursa olsun, bu tür düşünceler kişinin hemen bir uzman görmesi gerektiği anlamına gelir.
Desteğinizi sunun
Daha önce de belirttiğimiz gibi, desteğiniz onu hiçbir şekilde zorlamadan koşulsuz olmalıdır. Partnerinizin üstesinden gelemeyeceğini veya değersiz olduğunu hissetmesini engelleyin. Birçok durumda, hiçbir şey söylemenize bile gerek yok, sadece orada olmanız gerekiyor. Onlara yalnız değilmiş gibi hissettirin.
Öte yandan, tedaviyi teşvik etmek de önemlidir. Eşinizin durumunu çözmek için tedaviye başlamasını tavsiye edebilirsiniz. Ancak, tedaviye başlayıp başlamamanın kendi kararı olması gerektiğini unutmamalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- OMS. (2016). La depresión. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Álvarez Ariza, M., Atienza Merino, G., Ávila González, M., González García, A., Guitián Rodríguez, D., De las Heras, E., … Triñanes, Y. (2014). Guía de práctica clínica sobre el manejo de la depresión en el adulto. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. https://doi.org/10.1109/LINDI.2012.6319475
- Guadarrama, L., Escobar, A., & Zhang, L. (2006). Bases neuroquímicas y neuroanatómicas de la depresión. Revista de La Facultad de Medicina.
- Consejo General de Colegios Oficiales de Psicólogos., Antonio; Salguero, José Martín; Mae Wood, Cristina; Dongil, Esperanza; Latorre, J. M. (2012). La depresión en atención primaria. Papeles Del Psicólogo, 33(1), 2–11. Retrieved from https://www.redalyc.org/html/778/77823404001/
- Clínica Universitaria de Navarra. (n.d.). Depresión: Causas, síntomas y tratamiento. Retrieved January 17, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/depresion