Partneriniz Sizin Aynanızdır
Aileniz ve arkadaşlarınız gibi, kendi yansımanızı görebileceğiniz pek çok insan vardır. Bununla birlikte, en önemli ilişkiniz partnerinizle olandır çünkü partneriniz sizin aynanızdır.
Kendi yansımanızla ilgili mesajları açık bir şekilde alamasanız da, partnerinize karşı açık görüşlü olduğunuz sürece, kendinize de daha doğru davranırsınız. Ayrıca, farkında olmadığınız pek çok şeyi de fark edersiniz.
Peki, partneriniz bir aynaysa, kendi yansımanızı nasıl görebilirsiniz? Bu yazımızda, partnerinizle ilişkinize bakarak kendinizi nasıl gözlemleyebileceğinizden bahsedeceğiz.
Bu yazımızı da okuyun: İlişkinizin Sürekli Krizde Olmasının 4 Sebebi
Partneriniz aslında sizin yansımanız
Partnerinizin yatağını toplamaması sizi rahatsız ediyor mu? Bu kadar mükemmeliyetçi olmaya bir son vermek istiyor musunuz? Partnerinizin fazla özgür ruhlu olması sizi sinirlendiriyor mu?
Bütün bu sorular öfkeyi, belli bir kızgınlığı ve partnerinizin davranışları ile ilgili katlanılmaz bir asabiliği kapsar.
Ancak unutmayın, partneriniz sizin aynanızdır.
Partneriniz yatağı düzeltmiyorsa, bu gerçekten o kadar da önemli mi? Belki de şikayet etmeyi bırakıp hayatta biraz daha esnek davranmayı denemeniz gerekiyor.
Benzer şekilde, partnerinizin mükemmeliyetçilik takıntısı varsa, en iyi şekilde yapmadığınız şeylere daha fazla dikkat edebilirsiniz. Neden elinizden gelenin en iyisini yapmıyorsunuz? Neden “yeteri kadar” ile yetinesiniz?
Eğer partnerinizin özgür davranışları, arkadaşlarıyla dışarı çıkması ve sizi biraz yalnız bırakmasından rahatsız oluyorsanız, kendinize “Hayatım partnerimden mi ibaret? Kendime ayıracağım veya arkadaşlarımla görüşebileceğim zamanım var mı?” diye sorun.
Bunlar, partnerinizin sizin aynanız olduğunu gösteren birkaç örnektir. Bununla birlikte, herkes farklıdır ve herkes farklı davranışlardan rahatsız olur.
Önemli olan nelerden rahatsız olduğunuzu fark etmektir.
Sizinle yüksek sesle konuşmasından rahatsız mı oluyorsunuz? Fazla şakacı olması sizi sinirlendiriyor mu? Eğer öyleyse, bunlar aslında sizin bir parçanız olduğu için sizi rahatsız ediyor.
İlk soru hakkında birkaç dakika düşünün. Eğer partneriniz yatağı düzeltseydi, bunu fark etmeyecektiniz ve sizin için herhangi bir şey ifade etmeyecekti. Ancak, bunu yapmadığında verdiğiniz tepki sizdeki bir tolerans eksikliğinin yansımasıdır ve hayatınızda çözmeniz gereken bazı sorunlar olduğunun göstergesidir.
Partneriniz sizin aynanızdır ve kendinizi ve birbirinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olur
Partnerinizin aynanız olması kötü bir şey değildir. Aksine, olumludur. Kendinizi daha iyi tanımanıza ve inkar etmeye meyilli olduğunuz gerçeklere gözünüzü açmanıza yardımcı olur.
Acı verici ama açık bir örnek ise insanların kötü muameleye maruz kaldığı zamanlardır. Kötü muamele gören kişi kendisiyle ilgili neyin yansımasını görüyor? Bu, kişinin kendine saygı duymadığının ve kendine kötü davrandığının bir göstergesidir. Kabul etmek zor olsa da bu gerçektir. Kendisini sevmeyen birine güç vererek, kendilerine kötü davranmış oluyorlar. Bunun sonucunda ise kişinin özgüveni zedeleniyor.
Her ayna gibi, partneriniz de size kendinizle ilgili detayları gösterecektir ve yeni kararlar almanızı sağlayacaktır. Bazı aynalar, pek çok insanın her gün yaşadığı acı verici senaryoları açık bir şekilde gösterir.
Eğer partneriniz aynanızsa, ondan faydalanmayı bilin! Aynaya maske takmadan,inkar etmeden ve olduğunuzdan başka biri gibi davranmadan bakın.
Hatalarınızı ve eksik yönlerinizi kabul edin. Bu, kendinizi daha iyi tanımanıza, daha iyi kararlar almanıza ve hayatınızı daha iyi bir hale getirmenize olanak sağlayacaktır.
Aslında insanlar size yardım ederken, kendinizi kurban gibi hissettiğiniz şekilde davranmaktan vazgeçin.
Güçlü olmayı, davranışlarınızı değiştirebilmeyi ve hayatınızın kontrolünü ele almayı öğrenin. Eksiklerinizle yüzleşin, böylece onlara bir son verebilir ve kendinizi güçlendirebilirsiniz.
Eğer partneriniz sizin aynanızsa, hangi yönünüzü yansıtıyor?
Fotoğraflar: Laura Williams, Flora Borsi, David Talley.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
- Póo, A. M., & Beatriz Vizcarra, M. (2011). Diseño, implementación y evaluación de un programa de prevención de la violencia en el noviazgo. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000200008
- Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
- Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.