Partnerinizin Ölümüyle Başa Çıkmanızın 5 Yolu

İlk yapmanız gereken partnerinizin öldüğünü kabul etmek ve yas tutmak için kendinize zaman tanımanızdır. Bu yazımızda, partnerinizin ölümüyle başa çıkmanız için yapabileceklerinizi keşfedin.
Partnerinizin Ölümüyle Başa Çıkmanızın 5 Yolu

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Partnerinizin ölümüyle, yalnızca hayatınızdaki çok önemli bir insana veda etmiş olmazsınız. Geçmişinize, bugününüze ve geleceğinize de veda etmiş olursunuz. Hayatınız için yaptığınız planlara, ortaklaşa yaptığınız işlere, unutulamaz deneyimlerinize, özel an ve anılarınıza veda etmek zorunda kalırsınız. Partnerinizin ölümünü atlatmanız kolay bir şey değildir. Yas tutmak için zamana ihtiyaç duyarsınız ve bu acı verici bir süreçtir. Yine de hayat devam ediyor ve bunu aşmanız gerekir.

Partnerinizin Ölümü

Sevdiğiniz birinin ölümünün üstesinden nasıl gelirsiniz? Partnerinizin, arkadaşınızın, sevgilinizin, yoldaşınızın ölümünü atlatmak nasıl bir histir? Bu mümkün değil gibi görünse de, aslında durum bu değil.

Her insan birbirinden farklıdır ve birini kaybetmeye, yas tutmaya karşı farklı yaklaşımları olur. Tabii ki partnerinizin ölümüyle daha sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmenizi sağlayacak belirli teknik ve yönlendirmeler bulunmaktadır.

Eninde sonunda yaranızı kapamanız gerektiğini unutmayın. Yasınızı gerektiği gibi tutmazsanız bu durum fobilere, korkuya, güvensizliğe, bağlanma sorunlarına vs. yol açar.

Partnerinizin Ölümüyle Başa Çıkmanızın Yolları: Yas Tutmak İçin Sabır ve Zaman

Partnerinizin ölümüyle başa çıkın

Her insan farklı şekillerde yas tutar. Bazılarının yas tutmak için daha çok zamana ihtiyacı olabilir.

Yas tutmak, sevdiğiniz insanın ölümüne verdiğiniz fiziksel, duygusal ve sosyal bir tepkidir. Bu tepkinin derecesi, nasıl bir tepki olacağı ve ne kadar süreceği kişiden kişiye değişebilir.

Ne olursa olsun, zaman her şeyin ilacı. Kendinize zaman tanımalı, yaşadığınız şeylerin kolay olmadığının bilincinde olmalı, kendinize karşı nazik davranmalısınız.

Yas tutmanın zor da olsa gerekli bir süreç olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Acı çekmenizin normal olduğunun farkına varın ve yaralarınızı iyileştirin. Kendi üstünüze gitmeyin ve kendinize iyileşmek için gerekli zamanı tanıyın. Acı ve mutsuzluğu deneyimlemeden iyileşemezsiniz.

İyileşebilmek adına yapmanız gereken bazı şeyler var:

  • Partnerinizi kaybettiğinizi kabul edin.
  • Acınızı yaşayın.
  • Yitirdiğiniz kişi olmadan sürdüreceğiniz hayatınıza uyum sağlayın.
  • Kendinizi kaybettiğiniz yakınınızın enerjisinden uzaklaştırın. (Onlar hakkında normal bir biçimde konuşun, sağlıklı arkadaşlık ilişkileri kurun, tekrar sevmeyi öğrenin, diğerleriyle bağ kurun.)

Uzmanlar yas tutmanın genellikle 18 ay civarında sürdüğünü belirtirler. 18 ayın ardından acı ve mutsuzluk size hala çok büyük bir yük oluyorsa, bir profesyonelin desteğine başvurmanız gerekebilir. Fakat önceden de belirttiğimiz gibi, herkesin yas tutma süresi birbirinden farklıdır.

Kaybettiğiniz Kişi Hakkında Konuşmaktan Çekinmeyin

Partnerinizin ölümü sonrası normal hayatınızı sürdürmelisiniz. Hayata kaldığınız yerden devam etmeli, artık farklı bir kaderiniz olduğunun bilincinde olmalısınız. Tabii ki yitirdiğiniz insan kalbinizi, günlerinizi, saatlerinizi dolduruyordu ve bundan ötürü de hatıralarınızdaki yerlerini asla kaybetmeyecekler.

İlk birkaç ay çok zor olsa da, partnerinizin anılarını kişisel tarihinizin sayfaları arasına yerleştirebileceksiniz. Onlar her zaman hayatınızın, kim olduğunuzun ve nasıl biri olduğunuzun bir parçası olacaklar.

Dolayısıyla, duygularınızı ve artık yanınızda olmayan sevdiğiniz kişiyle ilgili düşüncelerinizi dile getirin. Nasıl biri olduklarından, birlikte neler yaptığınızdan, bir arada deneyimlediğiniz şeylerden bahsedin. Bu iyileşmenize yardımcı olacaktır.

Partnerinizin Ölümüyle Geleceğinizin Nasıl Olacağını Gözünüzde Canlandırın

Partnerinizin ölümüyle yüzleşmek

Geleceğinizi ve hedeflerinizi gözünüzde canlandırarak ve bunu sevdiğiniz kişi için yaptığınızı anımsayarak hayatınızdaki bu yeni aşamayla yüzleşin.

Ölüm kaçınılmaz bir gerçek. Bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bundan dolayı, öyle ya da böyle bu gerçeği kabul etmelisiniz.

Fakat buradaki sorun, yukarıda da bahsettiğimiz gibi partnerinizin ölümüyle birlikte hayallerinizin, beklentilerinizin, planlarınızın ve birlikte geçireceğiniz yılların da yok olup gitmesidir. Bu yüzden, geleceğinizi yeniden şekillendirmeniz ve nasıl olacağını en baştan gözünüzde canlandırmanız gerekir.

Yani partnerinizin ölümüyle başa çıkabilmek adına bambaşka bir şeye dönüşen geleceğinizi gözünüzde canlandırabilmelisiniz. Bunun için bundan sonraki tüm hayatınızın nasıl olacağının hayalini kurmanıza gerek yok. Kısa vadede neler yapacağınızı düşünebilir ve zamanla daha ileriyi planlayabilirsiniz.

Bu makaleyi de okumanızı öneririz: Acının Üstesinden Gelip Yeniden Başlayın

Partnerinizin Ölümüyle Başa Çıkmak İçin Zamanla Tekrardan Sevdiğiniz Şeyleri Yapmaya Başlayın

Yas sürecinizin ilk aylarında, eskiden partnerinizle yaptığınız şeyleri artık tek başınıza yapmanız oldukça acı verici olabilir. Çektiğiniz acı ve yaşadığınız mutsuzluk sevdiğiniz aktivitelerin size başka türlü görünmesine neden olabilir.

Fakat zamanla size yaşadığınızı hissettiren şeyleri yapmaya devam etmelisiniz. Her zaman hoşunuza giden ve yaptığınızda sizi iyi hissettiren şeyleri yaparken yeniden keyif duymayı öğrenmelisiniz.

Bundan dolayı da, partneriniz olmadan her şeyin bambaşka olacağını kabul etmek zorundasınız. Yine de o aktiviteleri yaparken yeniden keyif alabileceğinizi ve hatta bu sayede daha iyi hissedebileceğinizi de unutmamalısınız. Ayrıca zamanla, yitirdiğiniz insandan kalan anılarınızı sevdiğiniz şeylere katmasını da öğrenmelisiniz.

Hayattan yeniden keyif alma hakkına sahipsiniz ve hatta bunu yapmak zorundasınız.

Gerekirse Profesyonel Yardım Alın

Kadın hastasına terapi yapan psikolog

Terapi sayesinde bu yas tutma sürecinde duygularınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenecek ve hayatınızı daha kolay yoluna koyabileceksiniz.

Denemenize rağmen sevdiğiniz kişinin ölümünü kabul etmeniz ve bunun üstesinden gelmeniz yine de zor olabilir. Bundan dolayı, sorunlarınızla başa çıkmak için profesyonel yardım almaktan kaçınmayın. Bu yas sürecinde size birilerinin rehber olması kaybınızın üstesinden gelmenizi ve normal hayatınıza devam etmenizi kolaylaştırabilir.

Son olarak, yas tutmanın acı veren normal ve gerekli bir süreç olduğunu ve partnerinizin ölümüyle yüzleşmenizin kolay olmadığını unutmayın. Kaybınızı, yas sürecinizi kabullenmeniz, kişisel hayatınızın nasıl bir çizgide ilerleyeceğini belirlemeniz için sabırlı olun ve kendinize zaman tanıyın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.