Sağlıklı ve Lezzetli Bir Şekilde Patatesin Tadını Çıkarmak
Kızarmış, fırınlanmış, haşlanmış, kabuklu veya kabuksuz… En sağlıklı şekilde patatesin tadını çıkarmak istemez miydiniz?
Bugünkü yazımızda, patatesin size sunduğu tüm niteliklerinden yararlanabilmeniz için bazı basit ve orijinal fikirler paylaşacağız.
Evet, sağlıklı ve lezzetli bir şekilde patatesin tadını çıkarmak mümkün!
Ayrıca bakınız: Patatesli İspanyol Tortilla Tarifi
Patates
Patatesin çıkış yeri Peru ve Bolivya’dır ve domates, biber patlıcan gibi patlıcangiller ailesinden gelir.
Ancak bugünlerde tüm dünyada vazgeçilmez bir yiyecek haline gelmiştir. Birçok tarifte bu sebze kullanılır: püre, çorba, omlet, hamur, atıştırmalık ve hatta alkollü içeceklerde bile.
Patates başlıca su ve nişastadan oluşur ancak geri kalanı da proteinler, mineraller (potasyum, kalsiyum, fosfat, magnezyum), vitaminler (B ve C) ve liftir.
Sağlıklı bir diyetle patatesin tadını çıkarmak için ipuçları
1. Organik ve kabuklu
Bizim tavsiyemiz patatesleri kabuğuyla beraber pişirmeniz yönünde: haşlanmış, fırınlanmış ya da buharda… nasıl pişirdiğiniz fark etmez.
Bununla birlikte, toprakta bulunan böcek ve bitki öldürücü ilaçların ve kimyasal maddelerin zararlarından kaçınmak için organik patates kullanmalısınız.
- Patatesin kabuğu oldukça besleyici olmakla birlikte özellikle de C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca B grubu vitaminleri ile potasyum, fosfat, magnezyum, çinko ve demir gibi mineraller içerir.
- Kabuğundaki çeşitli besin maddeleri sayesinde doyurucudur, kan şekeri seviyesini düzenler, stresi azaltır ve kalp hastalıklarını önler.
Patatesi kabuğuyla yiyeceğimiz zaman yeşil ya da filizli kısımlarını yememeye özen göstermek gerekir çünkü bunlar zehirli bir madde olan solanin içerir.
2. Fırınlanmış kızarmış patates
Patatesin tadını çıkarmak için daha lezzetli bir seçenek arıyor ve kızarmış patates seviyorsanız patatesleri uzun ve ince şeritler halinde doğradıktan sonra üzerine fırçayla biraz zeytinyağı sürerek fırına verip yüksek sıcaklıkta pişirebilirsiniz.
Patates, bu şekilde hazırladığınız zaman kızarmış patatese benzeyecek fakat çok daha sağlıklı, çıtır çıtır ve lezzetli olacaktır.
3. Yarı kızarmış
Kızarmış patates severler için bir başka seçenek de patatesleri hafif yumuşayana kadar haşladıktan sonra iyice kurutup bir tavada kızartmaktır.
Böyle yaparsanız patatesi tamamen kızartılmış halinde olduğundan daha az yağlı bir şekilde tüketmiş olacaksınız.
Ayrıca bakınız: Patatesli İspanyol Tortilla Tarifi
4. En iyi çeşitleri
Patatesin o kadar çok farklı çeşidi vardır ki en sağlıklı seçimi bulunduğunuz bölgeye ve mevsime göre yapabilirsiniz (ve eğer mümkünse organik olanlarını tercih edin).
Bulunduğunuz bölgeye ve mevsime göre seçim yaparak en kalitelisini en iyi fiyata almayı garantilemiş olursunuz.
Genel özelliklerinden bahsetmişken, çeşitli türdeki patateslerin en iyi kullanım şeklini rengine göre sınıflandırabiliriz:
- Sarı: kızarmış ve fırında.
- Kırmızı: tencerede kaynatarak, salatalarda ve buharda.
- Beyaz: salatalarda.
- Mor: tencerede kaynatarak ve ızgarada.
5. Kızarmış fakat umeboshi ile beraber
Patatesi kızarmasını sağlayan aşırı asitlenmeyi dengelemenin yollarından biri pişirirken birkaç tane umeboshi eklemektir.
Bu Japon meyvesi alkalileştirme özelliği sayesinde asidi dengeler. Pişirdikten sonra umeboshiyi asla yememelisiniz.
6. En iyi yağ
Patatesi kızartırken yüksek sıcaklığa dayanabilen kaliteli yağlar seçmek önemlidir. Bu standardı karşılayan iki çeşit yağ bulunuyor: natürel sızma zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı.
Bir diğer seçenek de ghee olarak bilinen, sadeleştirimiş, kızartma için uygun, düşük yağ ve laktoz içeriği ile de sağlıklı bu yağda pişirmektir.
Ghee yağını Hindistan gibi sık kullanıldığı ülkelerde ve aktarlarda bulabilir ya da kendiniz evde yapabilirsiniz.
7. Patatesin tadını çıkarmak için en iyi zaman öğlen yemeğidir
Patates yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde bol enerji veren bir yumru köktür. Bu sebeple, patates yemek için en iyi zaman aralığı sabah ya da öğlen saatleridir.
Yoksa gece tükettiğiniz takdirde iyi bir uyku çekmenize engel olur ve kilo almanıza yol açar.
8. Sebzelerle birlikte
Kilo vermek isteyen ya da sindirim bozukluklarından muzdarip kişiler patates ile proteini aynı öğün içinde beraber tüketmemeleri gerektiğini bilmelidir (et çeşitleri, baklagiller, yumurta, kuruyemiş).
Dahası, nişasta içeren herhangi bir şey yedikten hemen sonra meyve de tüketmemelisiniz. Meyveyi öğlen yemeğinden yarım saat önce, ikindi vaktinde ya da sabah yemek daha sağlıklıdır.
Her halükarda patatese en iyi eşlik edecek olan çiğ ya da pişmiş sebzelerdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.
- Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbón trans fatty acids and inflammation in the context of aterosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.