Pektin: Faydaları ve Özellikleri
Pektin, meyvelerdeki bitkisel bir liftir ve su ile birleştirildiğinde genellikle jeller oluşturur. Şekerle veya şekerdeki asitlerle birleştirildiğinde kıvam artırıcı olarak çalışır. Meyvede bulunan pektin miktarı meyvenin olgunluğuna bağlıdır. Bir meyve ne kadar olgunsa, o kadar az pektin içerir. Genellikle ayva, elma ve turunçgiller en fazla pektini içerir.
Pektin esas olarak gıda endüstrisinde reçel üretmek için kullanılır. Pektin eklenmesi, reçelleri ve marmelatları kalınlaştırmak için gereken şeker miktarını azaltmaya yardımcı olur ve bu sayede karşılık pişirme sürelerini azaltır. Bu da yetmezmiş gibi, bu madde her kilogram meyve başına daha fazla reçel üretmelerini sağlar.
Pektin özellikleri
Pektin birkaç önemli özelliğe sahiptir:
- Bu madde, lipit profilinizi düzenleyebilir, çünkü karaciğer tarafından salgılanan sıvıları bağırsak seviyesinde emer. Bu LDL kolesterolün ortadan kaldırılmasına katkıda bulunur.
- Bağırsak problemlerinin semptomlarını iyileştirir. Su ile karıştırıldığında bolusun hacmini arttırır ve bu nedenle ishali veya kabızlığı iyileştirir.
- Neredeyse kalorisiz bir maddedir. Enerji eklemeden gıda içeriğini artırır. Bu nedenle, doyma hissi yaratmaya yardımcı olabilir (kalori olmadan!). Bu madde incelme diyetlerine yardımcı olur, çünkü yeme ihtiyacını azaltır.
- Bağırsaktaki şeker ve yağları emer ve emilimini önler. Bu özellik, öncekiyle birlikte kilo kaybına katkıda bulunur.
- Safra asidi atılımını artırır. Bu nedenle, kan basıncını düzenler.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Sindirimi Rahatlatmaya Yardımcı Meyveler ve Bitkiler
Lif alımının önemi
DSÖ, düzenli biçimde hem çözünür hem de çözünmez lif tüketimini önermektedir. Bu maddenin düzenli alımının bağırsak mikrobiyotasının yapısını geliştirdiği gösterilmiştir. Ayrıca, gastrointestinal sistem ile ilgili çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu bir faktördür ve bazı bağırsak bozukluklarının semptomlarını iyileştirir.
Ayrıca, glikoz eğrisini düzenlemeye yardımcı olduğu ve hastalığın yönetimini kolaylaştırdığı için, şeker alımı diyabeti olan insanlar için çok önemlidir.
Ayrıca, son yıllarda uzmanlar sağlıklı bir mikrobiyotanın sağlık üzerindeki önemini keşfettiler. Bu kolon bakterileri uygun organ fonksiyonu ile ilişkilidir. Genel olarak, sağlıklı bir mikrobiyota sahip olmak, depresyon riskini azaltabilir, atletik performansı artırabilir ve karmaşık ve kronik hastalıkları önleyebilir. Bu bakterileri iyi durumda tutmak için düzenli bir pektin, probiyotik (yoğurt gibi) ve prebiyotik alımı gereklidir. İkincisi, seçici bakteri büyümesini uyaran sindirilemeyen maddelerdir. Dahası, genellikle lif içine dahil edilirler.
Gıda endüstrisi ile ilgili problem
Son yıllarda, işlenmiş gıdaların tüketimi artmıştır. Bu gıdalar, yüksek şeker ve düşük lif içeriği ile karakterizedir. Diyette lif alımının azaltılması, bağırsak fonksiyonunun kötüleşmesine ve hastalık riskinin artmasına neden olur.
Bu durumun sonuçları hafifletmenin bir yolu da meyve tüketimini artırmaktır. Meyvelerdeki pektin, bağırsak duvarlarını temizleyerek ve bağırsaktaki kısa zincirli yağ asitlerinin sentezini kolaylaştırarak bolusun hacmini artırır. Bu yağ asitleri antienflamatuar bir role sahiptir ve bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca, daha düşük bir hastalık riskini de temsil ederler.
Bu makale ilginizi çekebilir: Çocuklarda Kabızlık Nedir ve Ne Yapılmalıdır?
Sonuç
Pektin esas olarak gıda endüstrisinde kıvam artırıcı olarak kullanılan bir liftir.
Bununla birlikte, doğal olarak meyvelerde bulunur ve düzenli olarak tüketilmesi bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve ishal ve kabızlık gibi ilgili sorunları önleyebilir. Ayrıca, diyabetik hastalarda kan basıncını ve glikoz eğrisini iyileştirebilir. Pektin kullanımını düzenli probiyotik ve prebiyotik alımı ile birleştirmek ilgi çekicidir. Böylece, bağırsakta belirgin bir antienflamatuar rolü olan seçici bakteriyel büyüme ve kısa zincirli yağ asitlerinin oluşumu uyarılır.
Pektin tüketiminin artırılması söz konusu olduğunda en iyi ipuçlarından biri, işlenmiş gıdalara karşı taze gıdaların alımına öncelik vermektir. Turunçgiller ve elmaların sık sık tüketilmesi bunu yapmanın en iyi yoludur!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Eswaran S., Muir J., Chey WD., Fiber and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol, 2013. 108 (5): 718-27.
- Aleixandre A., Miguel M., Dietary fiber and blood pressure control. Food Funct, 2016. 7 (4): 1864-71.
- Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.