Peri Masalları Olmadan Mutlu Olun

Peri masallarının aksine gerçek hayattaki hikayeler her zaman mutlu sonla bitmez. Fakat asıl sihir küçük anların gerçek mutluluğundan zevk almayı öğrendiğinizde sizi bulur.
Peri Masalları Olmadan Mutlu Olun

Son Güncelleme: 26 Ocak, 2019

Çocukluğumuzdan beri hepimize hikayelerin her zaman mutlu sonla bittiği aşılanmıştır. Küçükken okuduğumuz peri masalları her şeyin güzelleşmesiyle son bulur. Hikayenin sonunda aşıklar uzun ve mutlu bir hayatı paylaşır, problemler çözülür, kötü insanlar sihirli bir şekilde kaybolur.

Fakat Charles Pierrot veya Christian Anderson’ın yazdığı orijinal peri masallarının Walt Disney peri masalları kadar güvenli olmadığını hatırlamamız önemlidir. Eski masallardaki prenseslerin hikayeleri her zaman bir prensle evlenerek son bulmaz.

Fakat yine de insan zihninin dengeye ihtiyacı vardır, her şeyin iyi gideceği ve sonsuz bir mutlulukla biteceği fikrinin aşılanmasının nedeni de aslında budur.

Tedbirli, gerçekçi olmamız ve her şeyden önemlisi duygusal ilişkilerdeki belli başlı “ideal” konseptlere direnmemiz gerekmektedir. Bugünkü yazımızda sizi bu konuya ışık tutmaya davet ediyoruz. Hazır mısınız?

En iyi hikayelerin her zaman mutlu sonu yoktur

Pastoral bir mutlu sona sahip olmamasına rağmen yaşamaya ve tecrübe etmeye değer olduğunu düşündüğünüz anılar hayatınızda şüphesiz yer almıştır.

Ergenliğinizde size çokça gözyaşı döktüren ilişkinizi atlatmanız çok zor olmuştur fakat bu aynı zamanda size bir sürü şey öğretmiştir… bugün bile hatıralarınızda yaşatırsınız. Bu sadece bir örnek – hepimizin beklediğimiz şekilde gitmeyen bir sürü tecrübesi olmuştur fakat yine de bunlardan pişmanlık duymayız.

Hepsinin ötesinde, hikayelerin “iyi” olabilmesi mutlu sonla bitmelerine bağlı değildir. Mesele, içinde muhteşem hikayeler, olaylar, öğretiler barındırmalarıdır.

peri masalları

Hikaye olmadan mutlu olun

Harvard’da profesör olan psikolog Tal Ben-Shahar yazdığı birçok kitabıyla bilinir ve bu kitapları size nasıl mutlu olunacağını öğretmek için yazılmıştır.

  • Dr. Ben Shahar, “Mükemmelin Peşinde (The Pursuit of Perfect)” gibi kitabında insanların varoluşsal boşluğa cevaplar araması ile ilgili pozitif psikolojik yaklaşımı ele almıştır.
  • Mutlu hikayelere çok fazla bağlanmamanın, sonsuz ve kalıcı mutluluğa ulaşmanın asıl amaç olmadığı fikrinin önemli olduğunun altını çizmiştir.
  • Yapmanız gereken ilk şey yüksek beklentileri beslemekten uzak durmanız ve mükemmeli aramayı bırakmanızdır. Daha mütevazi, gerçekçi olmak ve bütün hepsinin ötesinde şu anda sahip olduğunuz şeylerin kıymetini bilmek daha iyidir.
  • Çoğu insanın yaptığı en yaygın hata, mutluluğun “istediğini almak” (hayat eşiniz, mükemmel ev, hayalinizdeki meslek) olarak görmesidir ve buna odaklanmasıdır.
  • Hayal etmek hiçbir zaman kötü bir şey değildir ve beklentilerinizi besler fakat bunu biraz görüş açınızı genişleterek ve ayaklarınız sağlam bir şekilde yere basarak yapmanız sizin için en iyisi olacaktır.

Peri masalları (yüksek beklentiler, fantaziler, yanlış yönlendirilen idealler) sizin kişisel gelişiminizdeki hapsinizdir. Eğer kendinize hedef olarak belirlediğiniz şeyi yapamazsanız, mutsuzluğun gölgesi üzerinize yerleşir. Peki o zaman… Biraz daha azı ile yetinirseniz?

çiçekli taç

En iyi zaman şu andır

İnsanların sık sık düştüğü tuzaklardan birisi de tüm hayallerini ve beklentilerini geleceğe odaklamalarıdır: Mükemmel eşi bulduğumda sonunda bir bütün hissedeceğim, uzun süredir istediğim o tatile gittiğimde sonsuza kadar mutlu ve sakin olacağım…

Şunu da okumanızı öneriyoruz: Her Yaşta Hayata Yeniden Başlayabilmek

Bu şekilde bir şartlanma sizin duygusal durumunuz için uygun ve sağlıklı değildir. Yapacağınız şeyleri, aktiviteleri ve randevularınızı erteleyebilirsiniz, fakat mutluluğunuz kesinlikle ikinci plana atılmaması gereken bir şeydir.

  • En iyi fırsatınız şu andır. Sadece mükemmel eşi bulduğunuzda mutlu olacağınızı düşünmek yerine, şu an olduğunuz insan olarak, içinizdekilerle mutlu olmayı deneyin.
  • İyi hissetmek için başkasına ihtiyacınız yok. Şu an ve sadece kendinizle iyi hissedin.
  • Her zaman planladığınız tatile çıkabildiğinizde stresinizle başa çıkacağınızı düşünmeye odaklanmak yerine, her gün sonunda geri dönüp bakıp basit ve huzurlu anları arayın.

Toparlamak gerekirse, peri masalları, çocukların ve hayal kuran büyüklerin hayal gücünü besleyen harika kaynaklardır fakat yetişkinler olarak mutlu olmak için bu tipteki masalların bize gösterdiği sihirli mükemmeliyeti aramanın kötü bir fikir olduğunu anlamalıyız.

Hayatınızdaki en harika zamanlar her zaman iyi bitmez fakat bunlar yaşanmayı hak eden muhteşem zamanlardır-ve ne de olsa hayat sadece anlardan meydana gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. London: Worth.
  • Ben-Shahar, T. (2011). La búsqueda de la felicidad. Barcelona: Alienta.
  • Maslow, A. (2003). A theory of human motivation. Psychological Review, 50, 370-396.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.