Düzensiz Regl Olmanın 6 Sebebi
Reglinizdeki değişiklikler ve düzensiz regl, birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Bu nedenle büyük problemleri ortadan kaldırmak ve teşhis koymak için bir uzmana yönelmek en iyisidir.
Adet döngüsü, kadınların geçirdikleri, sağlığın birçok fiziksel ve zihinsel yönü ile birleşen biyolojik ve hormonal bir süreçtir. Regl, genellikle her 28 günde bir olur. Her bireyin vücudundaki hormonal aktivitelere göre değişkenlik göstererek, genellikle 3-6 gün arası sürer.
Her döngü süresince cinsellik ve doğurganlık konularında doğrudan rol oynayan bir dizi değişiklik olur, ancak çoğu kişi bunları göz ardı etmeye çalışır. Buna ek olarak, bunlar yaşamın farklı evrelerinde farklı şekillerde görünürler. Çünkü hormon üretimi ergenlik çağı ve menopoz dönemi arasında önemli derecede değişir.
Yine de, sağlık sorunlarını veya hormonal bozuklukları gösterebildikleri için düzensiz regl ortaya çıktığında bunları yorumlamayı anlamak çok önemlidir. Reglin erken veya geç gelmesi, diğer anormallikleri tespit etmenin anahtarı olabilir.
Ciddi bir şeyin yanlış gittiği hissine kapılmak için hiçbir sebep olmasa da, komplikasyonlardan kaçınmak için yine de dikkat etmek önemlidir. Düzensiz regl döngüsüne sahip olanların çoğu, bunun nedenini anlamamaktadır. Bu yüzden, bu sürecin düzensiz olmasının en yaygın 6 nedenini derledik. Haydi bir göz atalım!
1. Tiroid problemleri
Tiroid bezi ile ilgili bozukluklar, düzensiz regl dönemlerinin ana tetikleyicileridir. Bu organın önemli hormonlar ürettiği göz önüne alındığında tiroid dengesizlikleri, amenore vakalarının en az %15’i ile veya düzensiz periyotlarla ilişkilidir.
Bazıları onu “ana bez” olarak düşünür çünkü endokrin sistemi, metabolizmayı ve cinsel aktiviteyi kontrol altında tutar.
Bunu da okumanızı tavsiye ediyoruz: Tiroid yetmezliğini doğal bir şekilde tedavi etmenin 7 yolu
2. Doğum kontrol haplarını kullanmayı kesmek
Oral gebelik önleyiciler, doğum kontrolü için ve bir kadının hamile kalmasını önlemek için tasarlanmıştır. Bu haplar östrojen düzeylerini yüksek tutmaktadır. Vücut bunu hamilelik gibi yorumlar, bu da fertilizasyonu önler.
Bu hapları 21 gün boyunca aldıktan sonra, tamamen düzenli bir dönem için, bir hafta “dinlenme süresi” vardır. Sorun şu ki, bu hapları almayı bıraktığınızda genelde düzensizlikler ortaya çıkmaktadır. Hormonal değişiklikler nedeniyle menstrüasyon hiç olmayabilir bile.
Düzenli kullanım sonrasında hap almayı bırakan kadınların % 29’unun 3 aya kadar bir süre regl olmadığı tahmin edilmektedir.
3. Ağır egzersizler
Yüksek yoğunluklu egzersizler genellikle düzensiz regl ve bunun yanı sıra adrenal bezlerde, tiroidlerde ve hipofiz bezlerinde değişikliklere neden olabilir.
Örneğin, maraton koşan veya diğer atletik girişimlerde yarışan kadınlar, hormonal aktivitedeki değişiklikler sebebiyle bir veya iki ay boyunca regl olmazlar. Kadın vücut geliştiricilerinin %81’i hayatlarının bir bölümünde düzensiz dönemlere sahip olmuşlardır.
4. Hormonal dengesizlikler
Mesela Polikistik Over Sendromu (PCOS) ‘na sebep olan hormonal dengesizlikler gibileri menstrüal dengesizliklerin yaygın bir nedenidir. Bu durum östrojen, progesteron ve testosteron da dahil olmak üzere seks hormonlarının seviyesini değiştirir.
Sonuç olarak adet döngüsü de değişir ve vücut tüylerinde anormal büyüme, akne ve ani kilo değişiklikleri gibi diğer semptomlar üretir. Ortaya çıkardığı bir diğer hormonal mesele ise “erken menopoz”dur veya buna 40 yaşından önce başlayan menopoz da denebilir.
Bu durumda, düzensiz dönemlere aşağıdakiler de eşlik eder:
- Vajinal kuruluk
- Gece terlemeleri
- Sürekli ruh hali değişimleri
5. Alerji ve gıda hassasiyeti
Gıda intoleransı ve alerjilerin, menstrüel döngüdeki düzensizlikler ile ilgisi vardır. Neredeyse sürekli adrenal bez aktivitesinden ödün verirler ve bu da seks hormonlarındaki stresi ve dengesizlikleri artırır.Bunu da okumanızı öneriyoruz: Stres kadınları nasıl etkiler?
6. Beslenme yetersizlikleri
Beslenme yetersizlikleri de tiroid ve adrenal bezlerin düzgün işleyişini etkiler. Antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve probiyotikler bakımından zayıf olan bir diyet, kortizol düzeylerini artırabilir; hipotiroid ve adrenal yorgunluk gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Fakat, yüksek kortizol düzeyleri sadece stresi artırmakla kalmaz. Ayrıca cinsel aktiviteden sorumlu olanlar da dahil olmak üzere, birçok önemli hormonun aktivitesini engeller. Adet düzensizliğinin ilk belirtilerinde, çeşitli ve yüksek oranda besleyici yiyecekler yenmesi çok önemlidir.
Genel olarak, menstrüel düzensizlik ile ilişkili faktörleri bilmek, onu uygun bir şekilde tedavi etmek için çok önemlidir. Buna ek olarak, hormon seviyelerini daha net bir şekilde kontrol etmek için bir doktora görünmek de iyi bir fikirdir.
Ana görsel referans wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Genazzani, A. D. (2005). Neuroendocrine aspects of amenorrhea related to stress. Pediatric endocrinology reviews: PER, 2(4), 661-668. Available at: https://europepmc.org/article/med/16208279. Accessed 13/05/2020.
- Instituto Nacional del Cáncer (2011). Menopausia prematura. Available at: https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionario/def/menopausia-prematura. Accessed 13/05/2020.
- Konovalova, E. (2013). El ciclo menstrual y el entrenamiento deportivo: una mirada al problema. Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica, 16(2), 293-302. Available at: http://www.scielo.org.co/pdf/rudca/v16n2/v16n2a02.pdf. Accessed 13/05/2020.
- Krassas, G. E. (2000). Thyroid disease and female reproduction. Fertility and Sterility, 74(6), 1063–1070. Available at: https://doi.org/10.1016/s0015-0282(00)01589-2. Accessed 13/05/2020.
- López-Iñiguez, Á. (2010). Síndrome de ovario poliquístico. Revista Médica MD, 1(6), 11-18. Available at: https://www.medigraphic.com/pdfs/revmed/md-2010/md106d.pdf. Accessed 13/05/2020.
- Manore, M. M., Meyer, N. L., & Thompson, J. L. (2009). Sport nutrition for health and performance. Human Kinetics. Available at: https://bit.ly/3fMIwmY. Accessed 13/05/2020.
- National Health System (2018). When will my periods come back after I stop taking the pill? Available at: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/when-periods-after-stopping-pill/. Accessed 13/05/2020.
- Raghuraman, V., & Rathika, V. (2001). Secondary Amenorrhoea: Nutritional Anaemia a Cause or Reason. Comparative Haematology International, 10(4), 208–211. Available at: https://doi.org/10.1007/s005800170007. Accessed 13/05/2020.