Tiroid Yetmezliğini Doğal Bir Şekilde Tedavi Etmenin 7 Yolu

Tiroid Yetmezliğini Doğal Bir Şekilde Tedavi Etmenin 7 Yolu
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Hipotiroidizmi olmadığı halde tiroid yetmezliği problemi yaşayan pek çok insan var. Bu durum asabiyet, yorgunluk veya kısık ses gibi mücadele etmesi zor sağlık problemlerine neden olabiliyor.

Bu yazıda, tamamen doğal ilaçlarla tiroid bezlerinizin daha iyi çalışmasını sağlayan 7 önerimiz olacak.

Tiroid yetmezliğiniz mi var?

Daha önce tiroidlerinizle ilgili bir doktora görünmediyseniz, hipotiroidizmin veya tiroid yetmezliğinin bilmeniz gereken en belirgin semptomları şu şekildedir.

  • Kilo değişimleri ve kilo vermede zorluk yaşama
  • Kuru cilt, güçsüz saçlar ve tırnaklar
  • Duygu değişimleri
  • Yorgunluk
  • Ses kısıklığı
  • Asabiyet veya endişe
  • Kabızlık
  • Sürekli üşüme hissi

Tiroid yetersizliğine bir eğiliminiz olup olmadığını gösteren en önemli semptom alnınızın üst kısmındaki saçların seyrek olmasıdır. Eğer bu semptomlardan birkaçı sizde varsa, aşağıdaki önerilerle tiroidinizi yeterli seviyeye getirmeyi deneyebilirsiniz.

1. Deniz yosunu yiyin


Esmer su yosunu ve kombu’yu rahatlıkla tüketebileceğiniz deniz yosunlarındandır ve bunlar aynı zamanda güveçte ve diğer sebzelerle pişirmek için de idealdir.

Deniz yosunu oldukça sert olduğundan, en az 20 dakika pişirmelisiniz. Esmer deniz algı gibi adı verilen deniz yosunları da vardır ancak bunları bir doktora danışmadan tüketmenizi tavsiye etmiyoruz.

2. Orta seviyede egzersizler yapın

Tiroid yetmezliği problemi yaşayan kişi yorgun hisseder ve üşür çünkü metabolizması çok yavaş çalışır. Vücudunuzu harekete geçirmenin ve canlandırmanın en etkili yolu haftada bir ya da iki kez orta seviyede egzersizler yapmaktan geçer.

Hafif egzersizler yapmanın tiroidlerinize hiçbir faydası olmayacaktır bu nedenle, sizi terleten ve derin nefesler alıp vermenizi sağlayacak kısa süreli ama tempolu egzersizler yapmanızı öneriyoruz.

3. Soğuk suyla duş alın


özellikle üşüyen insanlarda, soğuk su çok önemli bir uyarıcıdır. 

Ayrıca, duş alırken sıcaktan soğuğa geçişler de yapabilirsiniz.

4. İşlenmemiş gıdalar tüketin

İşlenmiş, önceden pişirilmiş veya sanayi üretimi gıdalar, tiroidleriniz için çok zararlıdır.Bu zarar işlenme yöntemleri, kullanılan malzemelerin kalitesiz oluşu ve gıdaların içindeki katkı maddelerinden kaynaklanır.

Bunlar yerine, sizler için çok faydalı olan, evinizde kolaylıkla pişirerek veya çiğ olarak yiyebileceğiniz doğal ve organik gıdaları tercih edebilirsiniz.

Meyve sebze suları, salatalar, sebzeler, taneli besinler ve kabuklu yemişler tüketmelisiniz.

5. Toksinlerden uzak durun

Toksinler, tiroid de dahil olmak üzere vücudunuzun bazı bölgelerindeki bağışıklık sistemini zayıflatır.

Bahsettiğimiz besinlerin yanı sıra, temizlik ve kozmetik ürünlerinde, elektromanyetik dalgalarda, teknolojik cihazlarda, tütün ürünlerinde, kirli su ve havada da pek çok toksin bulunur. Tamamen doğal gıdalarla beslendiğiniz ve fırsat buldukça şehirden uzaklaşabildiğiniz bir hayat tarzını benimsemelisiniz.

6. Baharatlı Yiyecekler Deneyin


zencefil

Bu baharatlar, tiroid bezlerinizin çalışmasını hızlandıracak, daha hızlı kilo vermenizi ve daha az üşümenizi sağlayacak.

7. Boğazınızı iyi tanıyın

Tiroid boynun ortasında, boğazda bulunur ve sesle ilgisi olan vücudun bir parçasıdır. Aslında, duygusal açıdan bakarsak, hissettiklerimizi ifade edebilmekle alakalıdır.

Tiroid bezlerinizin düzenli çalışmasını sağlamak için, boynunuzda saat yönünde dönen bir ışık çemberi hayal ederken, boğaz çakrasına bağlı “e” sesini seslendirerek bir rahatlama ya da meditasyon egzersizi yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir ...
Stres ve Hipertiroidizm: Farkında Olmanız Gereken Bir İlişki
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Stres ve Hipertiroidizm: Farkında Olmanız Gereken Bir İlişki

Stres ve hipertiroidizm, bizler farkında olmasak da, bedenimizde büyük zararlara yol açabilecek birer ikilidir. Bu yazıda bu ikiliyi açıkladık.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.