Rezene Tohumlarının Doğal Faydaları ve Şifaları

Antioksidan ve besin konsantrasyonları dolayısıyla rezene tohumları sağlığı güçlendirmek için harika müttefiklerdir. Bu tohumların faydalarını ve kullanımlarını bilmelisiniz.
Rezene Tohumlarının Doğal Faydaları ve Şifaları

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 25 Eylül, 2022

Rezene tohumları besinsel özelliklerinden dolayı son yıllarda popüler hale gelmiştir. Rezene, aslen Akdeniz’den gelen, tatlı kokulu, insanların yüzyıllardır çeşitli doğal yararları ve şifaları için kullandıkları bir bitkidir.

Bu tohumu salatalara, soslara ve unlu mamullere eklememize rağmen, en yaygın tüketilme yolu çayıdır. Bu içecek ayrıca güçlü ve hafiften meyan kökünü andıran aroması ile karakterizedir. Rahatlatıcıdır ve vücuda hatırı sayılır bir miktarda antioksidan sağlar.

Doğal Faydaları ve Şifaları

Rezene tohumları, anason ya da meyan kökü gibi hafif tatlı bir tada sahiptir. Yaklaşık 127 cm kadar büyüyen, tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri olan rezene bitkilerinden (Foeniculum vulgare) toplanırlar.

Genellikle bazı hastalıkların ya da sağlık sorunlarının tedavisini desteklemek için kullanılırlar. Ancak, etkileri hakkında iddialarda bulunmak için daha fazla bilimsel kanıta ihtiyacımız vardır. Durum ne olursa olsun, sağlıksal uygulamalarına ilişkin anekdot niteliğindeki veriler, belirli faydalarını tanımamıza olanak sağlar.

Enfeksiyonlar İle Savaşmaya Yardımcı Olur

Çay içen bir kadın.

Rezene tohumu çayının özellikleri, bazı virüs ve bakteriler ile savaşmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle araştırmalar, bunun bazı enfeksiyonlara karşı iyi bir doğal çare olduğunu göstermiştir. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için harikadır.

Uyku Kalitesini İyileştirir

Rahatlatıcı etkisi sayesinde rezene tohumları uykuyu uyarmak için iyi bir alternatiftir. Özellikleri, sindirim sistemi dahil olmak üzere kasları gevşeterek vücudu yatmadan önce hazırlamaya yardımcı olur. Ayrıca insomniayı da azaltır.

Anne Sütü Üretimini Uyarır

Anekdotal kanıtlar ve hatta tıp literatüründeki bazı referanslar, rezenenin anne sütü üretimini uyarmaya yardımcı olduğu konusunda hemfikirdir. Yüzyıllar boyunca, emziren annelerde anne sütünün miktarını ve kalitesini artıran bir şey olan galaktagog olarak kullanılmıştır.

Mide Rahatsızlıklarını Giderir

Karın ağrısı çeken bir kadın.
Rezene, bağırsak hareketi için harikadır ve kabızlıkta biriken dışkının atılmasına yardımcı olur.

Rezene tohumları sindirime iyi gelir ve iltihap önleyici ve gaz giderici özelliklere sahiptirler. Bu nedenle flatülans, ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkları azaltmak için mükemmeldirler. Hatta aşırı asit ayrışmasını azaltır ve reflüyü önlerler.

Antioksidan Sağlar

Rezene çayı içmek vücudunuza daha fazla antioksidan bileşik almanın doğal bir yoludur. Çoğunuzun bileceği üzere, antioksidanlar oksidatif stres ile baş etmek için zararlı moleküller ile bağlanır. Ayrıca böbrekler ve karaciğer üzerindeki yükleri de azaltırlar.

Nefesinizi Tazeler

Rezene tohumlarının antibakteriyel özellikleri kötü kokulu nefesi etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir. Bileşikleri, kötü koku üreten koşulları ortadan kaldırır ve karşılığında tükürüğün pH’ını düzenler. İdeal olarak, çayı yatmadan önce ve sabah içmek en iyisidir.

Kabızlık İle Savaşır

Elinde tuvalet kağıdı tutan, tuvaleti kullanmak üzere olan bir kişi.
Rezene, bağırsak hareketi için harikadır ve kabızlıkta biriken dışkının atılmasına yardımcı olur.

Rezene içmek sindirim kaslarını gevşetmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, bağırsak hareketini uyarmak ve kabızlığı azaltmak için iyi bir çaredirler. Günde en az iki kez kullanılması tavsiye edilir.

Rezene Tohumları: Doğal Faydaları ve Şifalı Kullanımları

Çoğu durumda rezene tohumları çay olarak tüketilir. Bu içecek, rezenenin belirtilen tüm özelliklerinden yararlanmak için kullanılabilir. Hamile kadınların ve bebeklerin bunu almamaları tavsiye edilir. Ayrıca, aşırı miktarlarda da alınmamalıdır.

Rezene Tohumu Çayı

Süzgeçteki rezene tohumları ile demlenen bir kupa çay.
Rezene tohumu çayı, rezenenin faydalarından yararlanmak için geleneksel formüllerden biridir.

Geleneksel rezene tohumu içeceği, rezenenin besin özelliklerinin çoğunu yoğunlaştırır. Bundan dolayı sindirim problemleri, emzirme güçlüğü, uyku problemleri veya enfeksiyon durumlarında yapılabilir.

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı rezene tohumu (5 g)
  • 1 su bardağı kaynar su (250 ml)
  • Bal (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

  • Öncelikle bir çay kaşığı rezene tohumunu bir bardak kaynar suya dökün.
  • Ardından üzerini örtün ve yaklaşık 10 dakika demlenmesine izin verin.
  • Son olarak süzün ve dilerseniz içine bir kaşık bal ekleyin.
  • Günde 2 ya da 3 bardak tüketin.

Bu yazımızı da okuyun: Kilo Vermeye Yardımcı 5 Şifalı Bitki

Rezene ve Limon Çayı

Bu içecek aşırı mide yanmasını ve iltihabı yatıştırmak için harikadır. Ve içerdiği yüksek miktarda mineral ve C vitamini nedeniyle, savunmaları arttırmak için de harikadır.

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı rezene tohumu (5 g)
  • Yarım limonun suyu
  • 1 bardak kaynamış su (250 ml)

Hazırlanışı

  • İlk olarak, bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı rezene tohumu koyun.
  • Hemen yarım limonun suyunu sıkın ve içine ekleyin.
  • Son olarak içeceğin üstünü örtün ve 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Günde 2 bardak için.

Rezene Tohumu Gargarası

İki kupa nane çayı.
Rezeneyi nane ile birleştirirsek, ağız kokusunu azaltmak için etkili bir gargara yaratmış oluruz.

Kötü kokulu nefes ile savaşırken rezene tohumlarının ferahlatıcı etkisini arttırmak için onları biraz nane ile birleştirebiliriz. Bu bitki bakterileri azaltmaya yardımcı olur ve bazı yiyeceklerin bıraktığı kötü kokuyu etkisiz hale getirir.

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı rezene tohumu (5 g)
  • 5 nane yaprağı
  • 1 bardak kaynamış su (250 ml)

Hazırlanışı

  • Önce tohumları ve nane yapraklarını bir bardak kaynar suya dökün.
  • Üstünü örtün ve biraz soğuyana kadar bekleyin.
  • Sonra süzün.
  • Ardından, dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara yapmak için bu sıvıyı kullanın.
  • Bunu günde iki kez kullanın.

Bu malzemeyi hiç kullanır mısınız? Artık hakkındaki her şeyi bildiğinize göre, bir sonraki alışverişinizde biraz rezene almayı unutmayın. Gördüğünüz gibi kullanımı kolay ve ilginç özelliklere sahip.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rather, M. A., Dar, B. A., Sofi, S. N., Bhat, B. A., & Qurishi, M. A. (2016). Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arabian Journal of Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.04.011
  • S.b, B., V.v, P., & A.h, B. (2014). Foeniculum vulgare Mill: A review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed Research International.
  • Kaur, G. J., & Arora, D. S. (2009). Antibacterial and phytochemical screening of Anethum graveolens, Foeniculum vulgare and Trachyspermum ammi. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-30
  • Anwar, F., Ali, M., Hussain, A. I., & Shahid, M. (2009). Antioxidant and antimicrobial activities of essential oil and extracts of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) seeds from Pakistan. Flavour and Fragrance Journal. https://doi.org/10.1002/ffj.1929
  • Diao, W. R., Hu, Q. P., Zhang, H., & Xu, J. G. (2014). Chemical composition, antibacterial activity and mechanism of action of essential oil from seeds of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.06.056
  • Oktay, M., Gülçin, I., & Küfrevioǧlu, Ö. I. (2003). Determination of in vitro antioxidant activity of fennel (Foeniculum vulgare) seed extracts. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(02)00226-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.