Rotator Manşet Yırtığı: Bilmeniz Gerekenler

Rotator manşet yırtığı acıya sebep olur ve omzunuzdaki hareket kabiliyetini kısıtlar. Bu yazımızda bunun ne olduğuna ve neden gerçekleştiğine bir göz atacağız.
Rotator Manşet Yırtığı: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Rotator manşet yırtığı orta yaşlı insanların omuzlarında sık sık görülen bir sakatlanmadır. Bundan dolayı, günümüzde omuz ağrısının başta gelen sebeplerinden biridir.

Rotator manşet, omuz kemiklerine ilişik bir kas ve tendon grubudur. Bu eklemi sabit tutmaktan ve tüm hareketlerinin düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesinden sorumludurlar.

Ne yazık ki, omuz vücudun atrofiye eğilimi olan bir parçasıdır ve bu genellikle rahatsızlıklara yol açar. Hatta, bu alandaki sakatlanmalar son derece zedeleyici ve acı vericidir. Bundan dolayı, bu yazımızda rotator manşet yırtığı hakkında bilmeniz gereken her şeyi size açıklayacağız.

Rotator Manşet Yırtığı Nedir?

Bu tür sakatlıklar her yıl her 100.000 kişiden yaklaşık 4’ünü etkilemektedir.

Bu problemin görülme sıklığının yaş ile birlikte arttığını bilmelisiniz. Hatta, bu sakatlanmalardan muzdarip olan insanların çoğu 50 ila 60 yaşları arasındadır. Bunun gerçekleşme sebebi genel olarak bu eklemde görülen sakatlanmaların zamanın geçişi ve sağlığın kötüye gitmesi ile yakından ilişkili olmalarındandır. Diğer eklem problemlerinin aksine darbeler nadiren bu tip problemlere neden olur.

Çoğu rotator manşet yırtığı vakası boş zamanlarında ya da işlerinde sürekli omuz hareketleri yapan kişilerde görülür. Örneğin, sporcular, marangozlar, ressamlar ve benzeri meslekleri yapan kişilerde görülme eğilimindedir.

Rotator Manşet Nedir?

Rotator manşet yırtığı röntgeni.

Daha önce de bahsettiğimiz üzere, rotator manşet bir dizi kas ve tendon topluluğudur. Bunların hepsi eklemin etrafını sarar ve humerus’u (kol kemiği) yerinde tutar. Ayrıca sizin kolunuzu döndürmek ve yükseltmek gibi kol hareketlerini de düzgün bir şekilde gerçekleştirmenize olanak sağlarlar. Bu kaslar küçüktür ancak hareketlerin hassas ve koordineli şekilde gerçekleşmesini sağlar. Kaslar şunlardır:

  • Supraspinatus
  • Subskapuler
  • İnfraspinatus
  • Teres minör

Bu kasların arasında sakatlanmaya en eğilimli olan supraspinatus tendonudur. Bu tendon kolun yana doğru yükseltilmesinden sorumludur, bundan dolayı bu tendonda bir sakatlanma yaşandığında hareket etmek acı verici ve zor hale gelir.

Rotator Manşet Yırtığına Ne Sebep Olur?

Genellikle bir rotator manşet yırtığı sürekli kullanım dolayısıyla tendonların aşınmasına bağlıdır. Örneğin, ağır objeleri kaldırmak ya da kolunuzu uzun bir süre boyunca yukarıda tutmak buna sebep olabilir.

Ancak, bu durum ani bir sakatlık nedeni ile de gerçekleşebilir. Bu daha nadir görülür ancak zaman zaman bir düşme ya da ani bir hareket bu duruma yol açabilir. Ancak, rotator manşet yırtığı ile en çok ilişkilendirilen faktörler şunlardır:

  • Yaş. Önceden de bahsetmiş olduğumuz üzere bu lezyon en çok 50 ila 60 yaş arasındaki insanları etkiler.
  • Marangozluk ve inşaat işleri gibi belirli iş kolları. Bunun sebebi, bu mesleklerin tekrarlayan hareketlerin sürekli yapıldığı işler olmasıdır.
  • Hayat boyu tenis ya da beyzbol gibi sporları yapmak.
  • Bu durum ile ilgili bir kişisel geçmiş ya da aile geçmişiniz olması.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Düşük Omuz Sendromu Nasıl Düzeltilir

Rotator Manşet Yırtığı Belirtileri

Omuz ağrısı yaşayan bir adam.

Ortaya çıkan semptomlar sakatlanmanın şiddetine bağlı olarak değişir. Ancak baskın olan semptom omuzda ortaya çıkan ağrıdır. Benzer şekilde, bu eklemin tüm hareketleri sınırlı hale gelir.

Bazı insanlar çoğunlukla yatmadan önce problem yaşarlar. Hatta sakatlanan taraflarının üzerine yatarak uyumayı neredeyse imkansız olarak görürler. Ayrıca saç taramak, giyinmek ve banyo yapmak gibi kişisel bakım işleri giderek daha karmaşık bir hal alır.

Bir rotator manşet yırtığı eğer zamanında tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bunun nedeni, eğer bir uzuv yeterince hareket etmezse uzvun sağlığının kötüye gitmesidir. Bundan dolayı tedavi biraz daha karmaşık hale gelir. Eğer uzuv yeterince hareket etmezse omuzda kronik bir bozulmaya neden olabilir.

Bu yazımız da hoşunuza gidebilir: Omuz Kemiği Ağrısı: 8 Nedeni Ve Tedavisi

Teşhis

Öncelikle, bir doktor fiziksel bir muayene yapmalı ve rotator manşet yırtığını bu şekilde teşhis etmelidir.  Bu muayene sırasında doktor hastanın hareket kabiliyetine, gücüne ve eklem ağrılarına dikkat edecektir.

Benzer şekilde, doktorlar genellikle ultrason ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi tamamlayıcı testleri de kullanacaktırlar. Bunun nedeni ultrasonun siz hareket ederken doktorun tendonlarınızı ve kaslarınızı incelemesine olanak sağlamasıdır. Hepsinden önemlisi, ultrason ekonomiktir ve invazif olmayan bir testtir.

Sonuç Olarak

Başlangıçta da belirtmiş olduğumuz üzere, rotator manşet yırtığı sık sık orta yaşlı insanları etkileyen bir sakatlanmadır. Son derece engelleyici bir sakatlanma olduğundan dolayı eğer bu semptomların herhangi birine sahipseniz mümkün olan en kısa zamanda doktorunuza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.