Düşük Omuz Sendromu Nasıl Düzeltilir

Düşük omuz sendromu benlik saygısı eksikliği veya depresyon gibi psikolojik problemlerin sonucu olabilir. Bu durumu nasıl düzeltebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Düşük Omuz Sendromu Nasıl Düzeltilir

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Düşük omuz sendromu çok sayıda insanı etkileyen postüral bir problemdir. Ancak, sırtınızı ve omuzlarınızı etkileyen tek şey kötü postür değildir. Bu durum vücudunuzun diğer kısımlarında problemlere de yol açabilir ve bazen duygularınız ve benlik saygınız ile ilgili bile olabilir.

Düşük omuz sendromu nedir ve nasıl düzeltilir, biliyor musunuz?

Size bu durumun nasıl ortaya çıktığını, ortaya çıkışında hangi faktörlerin rol oynadığını ve bu durumu tedavi etmek için yapabileceğiniz egzersiz tiplerini anlatacağız, dolayısıyla okumaya devam edin.

Düşük Omuz Sendromu Nedir?

Düşük omuz sendromu, omuzları öne eğilmeye yatkın hale getirerek başın aşağıya itilmesine sebep olan postürel bir dimorfizmdir. Bu probleme sahip olan insanların duruşu sanki sürekli yere bakıyorlarmış gibidir.

Bu postür sadece omuzları etkilemekle kalmaz, sırtı giderek ileriye doğru da iter. Bundan dolayı bir kambur ortaya çıkar – bu kambur aynı zamanda dorsal kifoz olarak da bilinir. Ek olarak göğüs kaslarını ve boynu da etkiler.

Bu açık seçik görünse de, sırtınızı ve omuzlarınızı dik tutmak sadece fiziksel sağlığınız ile ilgili değildir, benlik saygısı seviyenizin de bir yansımasıdır.

Göğüslerinden utanan birçok kadın göğüslerini saklamak için bu pozisyonu benimseme eğilimindedir. Çoğu zaman bunu bilinçaltı bir düzeyde yaparlar. Ancak, bu mümkün olan psikolojik nedenlerden sadece birine örnektir. Bir insanın kambur durmasına sebep olabilecek, depresyon gibi birçok farklı neden vardır.

Ne yazık ki bu kambur pozisyon giderek daha da yaygın hale geliyor. Bunun kısmi sebeplerinden biri bilgisayarların ve elektronik aletlerin aşırı kullanılıyor olması. Telefonlarımıza ve bilgisayarlarımıza verdiğimiz sürekli dikkat bu duruşu benimsememize yol açıyor.

Bu yazımızı da ilginç bulabilirsiniz: Omuz Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Düşük Omuz Sendromu Dolayısıyla Ortaya Çıkan Etkiler

Boyun ağrısı yaşayan bir kadın.

Ek olarak, omuzlarınızı düşürerek durmak esnekliğinizi azaltır. Hatta, hem dengenizi hem de eklem hareketlerinizi etkiler. Ayrıca solunum ve sindirim problemlerine de yol açabilir.

Bundan dolayı, hem dinlenirken hem de hareket halindeyken bu kötü duruşu düzeltmeniz gerekir. Dik bir şekilde ve başınızı yukarıda tutarak yürümeniz önemlidir. Aynı şekilde, çalışırken de postürünüzün farkında olmalı ve postürünüzü gerektiğinde düzeltmelisiniz.

Bu yazımız da hoşunuza gidebilir: Omuz Ağrısı İçin 11 Egzersiz

Düşük Omuzlarınızı Düzeltmek İçin İpuçları

Esneme hareketleri yapan bir kadın.

Düşük omuz sendromunu yavaş yavaş düzeltmenize yardımcı olabilecek birçok esneme egzersizi vardır. Bu egzersizlere şunlar da dahildir:

  • Omuz dış rotasyon. Hedef omuzlarınızı geriye alarak doğru postürde durmaktır. Bunu yapmak için omuzlarınızı 30 saniye boyunca geriye itin. Beş kere tekrarlayın. Eğer mümkünse bu egzersizi günde birkaç kez yapın.
  • Kürek kemiği rotasyonu. Bu egzersiz, göğsü ileriye itip omuzları geriye çekerek kürek kemiklerini esnetmeyi amaçlar. Önceki egzersiz ile benzerdir ancak omuzlarınızı geriye ittiğinizde kürek kemiklerinizi mümkün olduğu kadar yakınlaştırmanız gerekir. 30 ila 40 saniye boyunca öyle kalın ve bunu beş kere daha tekrarlayın. Bu, sırtınızı da rahatlatacaktır.
  • Göğsü esnetmek. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan biri, bir kapının önünde durup kollarınızla bir T oluşturmaktır. Sonrasında kapı çerçevesini “desteklemek” için dirseklerinizi büküp kolunuzun dirsek ve bilek arasında kalan kısmını kaldırın. Öne bir adım attığınızda kaslarınızın esnediğini hissetmelisiniz. 30 saniye bu şekilde kalın ve bunu 5 kere tekrarlayın.
  • Sırtı esnetmek. Bunu yapmanın bir yolu sırt üstü yatıp bir dizinizi göğsünüze doğru çekmektir. Birkaç saniye boyunca bu şekilde kaldıktan sonra aynı şeyi diğer bacağınızla da yapın. Diğer bir yol ise yine sırt üstü yatıp aynı anda bir kolunuzu yukarıya, onun çaprazında kalan bacağınızı aşağıya doğru esnetmektir. Bu egzersizlerin ikisi de sırtınızı aşırı derecede rahatlatacaktır.

Son Notlar

Daha önce de bahsettiğimiz üzere, düşük omuzlara sahip olmak düşük benlik saygısının bir sonucu olabilir. Bu yüzden bu durum utangaç veya içine kapanık insanlarda, ve onların arasındaki kronik depresyonu olan insanlarda çok görülür. Bu durumlarda sadece dik durmak yeterli değildir, bu nedenleri de ele almanız gerekir. Bunu yapmak için terapiye gitmek iyi bir fikirdir.

Eğer omuzlarınız düşükse size tavsiye verip yardım edebilecek bir fizyoterapiste danışmalısınız. Bu durumun diğer fiziksel problemlere de yol açabileceğini bilmeniz önemlidir. Hatırlayın ki, postürünüzü ve genel anlamda sağlığınızı iyileştirmek için asla çok geç değildir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abdul-Latif AA. Dropped shoulder syndrome: a cause of lower cervical radiculopathy. J Clin Neurol. 2011;7(2):85–89. doi:10.3988/jcn.2011.7.2.85
  • van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA, Bouter LM. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis. 1995;54(12):959–964. doi:10.1136/ard.54.12.959
  • Linaker CH, Walker-Bone K. Shoulder disorders and occupation. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(3):405–423. doi:10.1016/j.berh.2015.04.001
  • Straker LM, O’Sullivan PB, Smith A, Perry M. Computer use and habitual spinal posture in Australian adolescents. Public Health Rep. 2007;122(5):634–643. doi:10.1177/003335490712200511
  • Kim D, Cho M, Park Y, Yang Y. Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. J Phys Ther Sci. 2015;27(6):1791–1794. doi:10.1589/jpts.27.1791

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.