Her Gece Saat Üçte Uyanmanın Sebebi Nedir?
Gece üçte uyanmak insanlar arasında oldukça yaygın görülen bir durumdur. Mistik veya doğaüstü bir olay olmak şöyle dursun, aslında anksiyeteye ilişkin uyku bozukluklarının yol açtığı çok yaygın görülen bir problemdir.
Ancak bu olayın daha iyi anlaşılması ve derinine inilmesi açısından daha detaylı bir şekilde açıklanması gerekir. Gecenin bu kadar geç saatlerinde uyanıp tekrar uykuya dalamamak birkaç gün boyunca yinelendiği takdirde can sıkıcı bir hal alabilir. Bu sebeple, uykunuzu yönetmeyi öğrenmek önemli bir hal alır.
Gece Üçte Uyanmak ile İlgili Semptomlar
Bu yaygın olayı konu alan birçok yayın mevcuttur. Ancak bunun tuhaf bir tarafı olmadığını unutmayalım. A slında bu durum, beynin o anda hissettiğimiz yüksek seviyedeki anksiyeteye verdiği reaksiyondur.
Uykumuzu düzenli olarak aksatmaya başladığında ise, durumun ele alınması gerekir. Genelde gece 3 ile 4 arasında uyanmaya eşlik eden diğer semptomlar ise şöyledir:
- Yoğun anksiyete ve huzursuzluk duygusu ile uyanmak.
- Hızlı kalp atışları ve bir tehlike hissi.
- Yeniden uykuya dalmada zorluk. Bu da gerginliği, olumsuz duyguları ve uykusuzluğu artırır.
- Yeniden uykuya dalmayı başarırsanız bu çok hafif bir uykudur ve yorgun uyanırsınız.
- Haftada birkaç defa sabah 3-4 arası uyanmak.
Gece Geç Saatlerde Uyanmak ve Anksiyete
Neden sürekli gece üçte uyanıyorum?
Hafta boyunca gecenin geç saatlerinde aniden uyanıyorsanız, kendinize sormanız gereken ilk sorular canınızı sıkan bir şeyin olup olmadığı, çok fazla çalışıp çalışmadığınız ya da duygusal bir sorununuzun olup olmadığıdır.
Tüm bu faktörler her zaman farkında olmadığımız anksiyete duygusuna sebep olabilir. Beyin bu sorunlara uyku düzenimiz yoluyla tepki verir.
Bu makalemize de göz atın:
İyi Bir Uyku Çekmek ve Tazelenmiş Hissederek Uyanmak için 11 İpucu
Anksiyete doğrudan merkezi sinir sistemini değiştirir ve buna bağlı olarak sistemde uyku ve uyanma döngüsüne ilişkin biyo ve nörokimyasal sistemlerde küçük değişiklikler görülmeye başlanır. Bunlar rem ve rem dışı uyku aşamalarını değiştirir.
Genelde, yattığımızda uykuya dalmakta zorlanırız. Gece yarısı uykuya dalarız ve anksiyete, uykumuzun bölük pörçük olmasına yol açar. Bu sebeple uykunun derin ve onarıcı olduğu REM aşamasına varmak zorlaşır.
Beynimiz, anksiyeteyi kaçmamız gereken bir tehdit olarak algılar. Dolayısı ile bu alarmı hissetmek, gece üçe doğru aniden kalkmamıza sebep olur.
Gece üçte uyanmak, vücudun anksiyeteye verdiği doğal tepki olarak görülmelidir. Anksiyete sinir taşıyıcılarımızı değiştirerek uykuda bozukluklara yol açabilir.
Bu sorun hakkında neler yapabiliriz?
Uyku bozukluğunun sebebi anksiyete ise ve iyi bir uyku çekmek istiyorsak stresin kaynakları ve anksiyeteye sebep olan problemlerle yüzleşmeliyiz.
- Hayatınızda bir şeylerin ters gittiğini kabul etmek önemlidir. Gece yarısı bir tehdit hissiyle uyanmak bir şeylerin yolunda gitmediğinin açık bir sinyalidir. Nedenini, hayatınızda tam olarak neyin canınızı sıktığını, sizi mutsuz ettiğini veya tehdit ettiğini kendinize sormalısınız.
- Hayatınızda küçük değişiklikler yapın ve önceliklerinizi belirleyin.
- Beyninizi uyarmak ve stres atmak için yeni hobiler yaratmaya çalışın.
- Akşam yemeğinden sonra en az yarım saat boyunca yürüyüş yapın. Yürüyün, derin nefes alın ve olaylara farklı açılardan bakın. Rahatlayın.
- Eve geldiğinizde rahatlatıcı bir banyo yapın ve yatın. Düşünmeniz gereken en son şey, ertesi gün daha iyi olabilmek için o gün uykunuzu almanız gerektiğidir. Beyniniz bu düşünceyi “Uyumalıyım!” şeklinde bir zorunluluk olarak algıladığından strese yol açar.
- Zihninizi boşaltın ve düşüncelerinizi sakinleştirin.
- Odanızın temiz, iyi havalandırılmış ve güzel koktuğundan emin olun.
- Uzmanlara göre, uyku için en iyi sıcaklık 20°C’dir. Sıcaklık 25°C’nin üstüne çıktığında vücudun rahatlamasının zorlaşacağını unutmayın.