Saçınızı Doğal Özlerle Boyayabilirsiniz
Saçınızı boyamak görünüşünüzü değiştirmenize yardımcı olabilir, size daha modern bir görüntü verebilir veya beyaz telleri gizleyebilir. Ama genelde saçınızı boyatmak için kuaföre gitmeniz gerekir veya evde kendi kendinize boyayıp, kılcal yapınız için zararlı veya yıpratıcı ürünler kullanma riskine girersiniz.
Peki ya size saçınızı doğal özlerle de boyayabileceğinizi söylesek? Bitkisel boyalardan bahsetmiyoruz, evde bitkilerden yapabileceğiniz, saçınızı besleyecek boyalardan bahsediyoruz. Bu boyaların ne olduğunu ve nasıl yapıldıklarını öğrenmek için okumaya devam edin!
Bu ürünler tamamen doğal oldukları için saçınızı sıradışı bir renge dönüştüren veya çok uzun süre kalan kimyasal boyalar ile aynı sonuçları beklememelisiniz. Saçınıza hoş, doğal bir ton veren bu boyaları, saçınıza zarar vermedikleri için istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz. Hatta hamilelik döneminde bile kullanabilirsiniz.
Saçınızı Kızıla Boyamak İçin
Bu boya büyük ihtimalle doğal boyalar arasında en çok bilinenidir: kına. Kına saçınızı köküne kadar boyamasının yanı sıra kalınlaştırır ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca en kalıcı boyalardan birisidir: 3 aya kadar kalıcıdır.
Ayrıca okuyunuz: Saçlarınız için 4 Yağ Maskesi
Aktar ve doğal ürün satan yerlerden alabileceğiniz toz kınayı biraz limon suyu ve biraz yağ ile veya saç kremi ile karıştırın. Böylece saçın çok kurumasını önleyebilirsiniz.
Eldiven giymeyi unutmayın çünkü ellerinizi de boyayabilirsiniz!
Saçınızı Sarıya Açmak İçin
Papatyanın saç üzerindeki hafif açıcı etkisi bilinen bir şeydir ve artık bazı şampuan markaları, sarı tonları belirginleştirmesi için şampuanlarının içine papatya eklemeye başladılar.
İlginizi çekebilir: Sindirime İyi Gelen 3 Harika Çay
Bu yüzden bir miktar papatyanın içerisine kadifeçiçeği ekleyip demleyin. Eğer isterseniz bunun içerisine birazcık da safran katabilirsiniz. Karışımı saçınıza sürüp en az yarım saat bekletin ve durulayın.
Saçınızı Kahverengi Yapmak İçin
Ceviz yaprağı saçınıza hoş, kahverengi bir ton verecektir. Bir yandan da daha parlak ve güçlü olmasını sağlayacaktır. Ceviz yapraklarını kaynatın ve karışım ılındığında saçınıza uygulayın, en az 15 dakika bekletin.
Eskiden bu karışım yaprakları birada kaynatarak yapılırmış. Bira kaynatıldığında içindeki alkolü kaybeder ve saçınız için çok faydalı bir hale gelir ve saçınıza ekstra parlaklık verir.
Bir başka seçenek ise; meryemiye ve biberiyeyi bol suda 6 saat boyunca kaynatmaktır. Meryemiye yeni çıkmaya başlayan beyaz saçları örtmekte size yardımcı olacaktır.
Biberiye de saçınız için çok faydalı bir bitkidir. Saç dökülmesini önlemek için kullanılır. Bu karışım soğuduğunda içine bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve saçınıza sürün. Yarım saat bekletip durulayın.
Saçınızı Siyaha Boyamak İçin
Bu durumda bir siyah çay karışımı hazırlamanız gerekiyor. Bu karışım, boya sonrası doğal renginize dönmek isterseniz de işinize yarayacaktır. Koyu kıvamlı bir karışım hazırlayın ve yarım saat deminin çıkmasını bekleyin. Saçınıza sürüp 20 dakika bekleyin.
Birkaç Açıklama
- Doğal saç boyası hazırlarken alüminyum kap veya aletler kullanmamanızı öneriyoruz.
- Karışımları saçınıza uyguladığınızda, kafanıza bone takar veya saçınızı streç filmle sararsanız daha iyi sonuç alırsınız.
- İstediğiniz rengi elde edene kadar, bu işlemi birkaç günde bir tekrarlayın.
- Bu doğal boyaların tek dezavantajı, saçınızı kimyasal boyalar kadar parlatmamaları. Ama bu durumu nemlendirici maskeler kullanarak veya eşit miktarda su ve elma sirkesi karışımı ile çözebilirsiniz. Saçınız ne kadar kuruysa, o kadar çok sirke eklemelisiniz. Birkaç dakika saçınızda bekletip ılık veya soğuk su ile durulayın.
- Daima doğal veya organik şampuanlar kullanmanızı öneriyoruz. Bu sayede hem saçınıza fazla zarar vermemiş olursunuz, hem de boyanız daha uzun süre dayanır. Normal şampuanlardan biraz daha pahalıdırlar ve onlar kadar çok köpürmezler. Ama hem saçınızın daha sağlıklı olmasını sağlarlar, hem de saçınız daha uzun süre temiz kalacağı için çok sık yıkamanıza gerek kalmaz.
Resimler miss pupik’in izni ile kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nilani P., Karumbayaram S. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. Formulation and Evaluation of Herbal Hair Dye: An Ecofriendly Process. (2010).
https://www.researchgate.net/publication/47457275_Formulation_and_Evaluation_of_Herbal_Hair_Dye_An_Ecofriendly_Process">https://www.researchgate.net/publication/47457275_Formulation_and_Evaluation_of_Herbal_Hair_Dye_An_Ecofriendly_Process</a>
- Shahi Z. Et Al. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. A Review of the Natural Resources Used to Hair Color and Hair Care Products. (2017).
https://www.researchgate.net/publication/318795653_A_Review_of_the_Natural_Resources_Used_to_Hair_Color_and_Hair_Care_Products">https://www.researchgate.net/publication/318795653_A_Review_of_the_Natural_Resources_Used_to_Hair_Color_and_Hair_Care_Products</a>
- Rao M., Sujatha P. Natural Product Radiance, Vol. 7(1), 2008, pp.45-48. Formulation and evaluation of commonly used natural hair colorants.
http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/5644/1/NPR%207(1)%2045-48.pdf”>http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/5644/1/NPR%207(1)%2045-48.pdf