Safra Taşları İle Doğal Bir Şekilde Savaşabilir Misiniz?
Safra taşları safra kesesinde oluşan sert birikintilerdir. Safra kesesi; karaciğerin altında, karnın sağ üst kısmında bulunan küçük bir organdır. Bugün şu soruyu soracağız: safra taşları ile doğal olarak savaşmanın yolları var mıdır?
Bu durumun tedavisi, durumun nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak değişir. Bu nedenle, bunu doğal ilaçlar ile kontrol etmeye çalışmadan önce, doğru bir teşhis almak için doktorunuza danışmanız önemlidir. Eğer hafif bir vakaysa, doğal ilaçlar işe yarayabilir. Bazı doğal tedavi seçeneklerini keşfetmek için okumaya devam edin.
Safra Taşları İle Doğal Olarak Nasıl Savaşılır: 5 Alternatif
Safra taşları ile savaşmak için kullanılan doğal çözümlerin birkaç amacı vardır. Birincisi ağrıyı, mide bulantısını ve bu durumun diğer semptomlarını azaltmaya yardımcı olmalarıdır. Ayrıca taşların çözülmesine yardımcı olarak ortadan kaldırılmalarını da kolaylaştırırlar.
Safra taşlarının genellikle aşırı kolesterol ya da bilirubin birikiminden oluştuğunu unutmayın. Her iki durumda da, safra kanallarını tıkayabilen ve safranın düzgün akışını engelleyebilen sert birikintiler oluşur.
Tıbbi tedavi bazı ilaçları kullanmaya ve diyetinizi değiştirmeye dayansa da ameliyata da ihtiyacınız olabilir. Benzer şekilde, doğal ürünler geleneksel olarak safra taşları ile savaşmaya yardımcı olmak için kullanılmıştır. Bunları denemeye hazır mısınız? Not alın!
Bu yazımızı okumak da hoşunuza gidebilir: Safra Kesesi Problemleri ve 6 Belirtisi
1. Deve Dikeni
Deve dikeni (Silybum marianum) safra taşları ve diğer karaciğer rahatsızlıkları ile savaşmaya yardımcı olabilir. Bu, etkileri farmakolojik kullanımları dolayısıyla çeşitli çalışmalara konu olan, daha iyi silymarin olarak bilinen flavonolignan içeriğine atfedilir.
Nasıl Kullanılır:
- Bu bitkinin özlerini çay ya da takviye olarak kullanabilirsiniz. İlk durumda günde 2 fincana kadar içebilirsiniz. Takviyeler durumunda ise, ürün etiketinde önerilen dozajı takip etmelisiniz.
Dikkat: Bu ilaç yüksek tansiyon, diyabet, hamilelik ve emzirme durumlarında önerilmez. Ayrıca müshil etkisi olduğu için aşırı tüketiminden kaçınmalısınız. Durum ne olursa olsun, ama özellikle de bunu karaciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanıyorsanız, önceden bir doktora danışmalısınız.
2. Elma Suyu
Henüz elma suyunun safra taşlarının tedavisindeki etkinliği konusunda kesin bir bilimsel çalışma yoktur. Buna rağmen, anekdot niteliğindeki kanıtlar, elma suyunun bu durumun üstesinden gelmeye katkıda bulunabileceğini göstermektedir.
Nasıl Kullanılır:
- Safra taşları ile savaşmak için bir hafta boyunca günde bir litre elma suyu tüketmenizi öneririz.
3. Zerdeçal
İnsanlar safra taşları ile savaşmak için yüzlerce yıldır zerdeçal kullanmaktadır. Zerdeçal, koleretik ve kolagog özellikleri sayesinde safra kesesi işlevlerinizi uyarmaya ve böylece keseyi boşaltmaya yardımcı olur. Ayrıca safra kanallarında safra birikmesini önleyerek iyi bir safra akışı sürdürmeye yardımcı olur.
Nasıl Kullanılır:
- Çok yönlü bir baharat olduğu için smoothie, meyve suları ya da çorbalara ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir çay ya da infüzyon (günde iki kez içilmelidir) yapabilirsiniz. Son olarak, zerdeçal takviyeleri satın alabilirsiniz.
Bu yazımızı da keşfedin: Safra Kesesi Taşından Mı Muzdaripsiniz?
4. Armut Suyu
Vücudunuza önemli bir miktarda bir tür suda çözünür lif olan pektin katkısı yapması nedeniyle armut suyu, safra taşlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca kolesterol konsantrasyonlarını düşürmeye de yardımcı olur, ki bu da safra taşlarının çözülmesine yardımcı olur.
Nasıl Kullanılır:
- Öncelikle yarım bardak doğal armut suyu dökmelisiniz. Ardından bunu eşit miktarda ılık su ile karıştırın. İdeal olarak, en az iki ay boyunca günde 2 ya da 3 bardak içmelisiniz.
5. Safra Taşları İle Savaşmak İçin Nane
Nane yapraklarındaki terpen gibi biyoaktif bileşikler safra taşları ile savaşmaya yardımcı olabilir. Bitkinin yapraklarında yoğunlaştırdığı doğal yağlar, safra sularının akışını teşvik ederek bunların tutulmasını engeller.
Nasıl Kullanılır:
- Nane çayı ya da infüzyon yapıp günde 2 ya da 3 defa içebilirsiniz. Bu özel durumda, ideal olarak içeceği 2 ya da 3 ay boyunca her gün içmelisiniz.
Safra taşı semptomlarınız var mı? Doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Bu durum başlangıçta ciddi görünmese de, diğer komplikasyonlardan kaçınmak için hızlı teşhis ve tedavi almak önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Csupor, D., Csorba, A., & Hohmann, J. (2016). Recent advances in the analysis of flavonolignans of Silybum marianum. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2016.05.034
- Dekkers, R. (1999). Apple juice and the chemical-contact softening of gallstones [14]. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)77083-5
- Li, Y., Li, M., Wu, S., & Tian, Y. (2015). Combination of curcumin and piperine prevents formation of gallstones in C57BL6 mice fed on lithogenic diet: Whether NPC1L1/SREBP2 participates in this process? Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/s12944-015-0106-2
- Rasyid, A., Rahman, A. R. A., Jaalam, K., & Lelo, A. (2002). Effect of different curcumin dosages on human gall bladder. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1046/j.1440-6047.2002.00296.x
- Reiland, H., & Slavin, J. (2015). Systematic review of pears and health. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000112
- Balakrishnan, A. (2015). Therapeutic uses of peppermint –A review. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research.