Sağlıklı Kahve Tüketimi İçin İpuçları

Yeterli ve sağlıklı kahve tüketimi için kahvenin faydalarını ve yarattığı etkileri bilmek ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda günlük tüketim miktarını doğru bir biçimde ayarlamak gerekir.
Sağlıklı Kahve Tüketimi İçin İpuçları

Son Güncelleme: 17 Aralık, 2020

Kahve dünya çapında en fazla tüketilen içeceklerden biridir. İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan ve faydalı mineraller barındırır. Ancak kafeinin yol açtığı etkiler nedeniyle kahve tüketiminin fiziksel ve psikolojik olarak ihtiyaçlarımıza göre uygun miktarlarda olması gerekir. Peki kahve içmenin ne tür etkileri bulunduğunu biliyor musunuz?

Kahve Tüketimi ve Yol Açtığı Etkiler

Kahve pek çok faydası ve özelliği bulunan bir içecektir. Bunlardan en belirgin olanları şu şekilde sıralanabilir:

Tip 2 Diyabet Riskini Azaltması

kahve
Kahve tüketimi diyabet ve karaciğer rahatsızlıkları gibi bazı hastalıkların önlenmesi açısından çeşitli faydalar sağlamaktadır.

Düzenli olarak kahve tüketen kişilerde diyabet hastalığına yakalanma olasılığı %25 – 40 oranında daha azdır. Kahve, testosteron ve östrojen hormonlarının aktivitelerini düzenlemekle görevli belirli plazma proteinlerinin oranlarını yükseltir. Bu sayede tip 2 diyabet hasatlığının gelişiminin önüne geçer.

Karaciğer Hastalıkları Riskini Azaltması

Kahve tüketimi siroz hastalığının önlenmesi açısından olumlu etkilere sahiptir. Siroz, aşırı derecede alkol tüketimi ve Hepatit B ile ilgili bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın dışında kahvenin karaciğer kanseri riskini de %40 oranında düşürdüğüne dair çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.

Kahve: Bir Antioksidan Kaynağı

Kahvenin insan vücudu için pek çok faydası bulunmaktadır. B vitaminleri (niacin, riboflavin, pantonhenic asit) nöromusküler sistemin çalışması için gerekli vitaminlerdir. Kahvenin aynı zamanda vücudumuzda gerçekleşen biyokimyasal süreçler açısından hayati derecede öneme sahip olan potasyum, manganez ve magnezyum gibi mineralleri de içerdiğinin altını çizmek gerekir.

Merkezi Sinir Sistemini Uyarıcı Etkiye Sahiptir

okumaya konsantre olan bir kadın
Kahve, öğrenciler ve çalışanlar için uyarıcı özellikleri nedeniyle yoğun bir biçimde tüketilir.

Dünyada en fazla kullanılan uyarıcı madde kafeindir. Bu maddenin tüketimi dopamin ve norepinefrin seviyesini yükseltir ve bu sayede beyin aktiviteleri hızlanır. Bunun sonucunda da enerji düzeyi artar, reaksiyon süresi hızlanır ve genel anlamda bilişsel fonksiyonlar yüksek kapasiteye çıkar. İşte bu etkileri nedeniyle öğrenciler ve çalışanlar arasında kahve tüketimi oldukça yaygındır.

Bununla birlikte kahvenin mide ekşimesi, ülser oluşumu, kaygıların artması ve kan basınç seviyesinin yükselmesi gibi çok sayıda yan etkisi de bulunmaktadır. Örnek olarak kahve tüketimi uykusuzluk problemine yol açar. Bu yüzden bazı durumlarda kahvenin içilmesi çeşitli sakıncalara yol açar. Şimdi bu konunun detaylarını inceleyelim.

Sağlıklı Kahve Tüketimi İçin Doğru Alışkanlıklar

Kafeinin sağlıklı ve doğru ölçülerde tüketimi için aşağıda yer alan faktörleri dikkate almak gerekir:

Risk Grupları

uykusuzluk problemi yaşayan bir kadın
Kahve tüketiminin başlıca riskleri arasında uykusuzluk ve asabilik yer almaktadır. Bu nedenle kahvenin kontrollü bir biçimde tüketilmesi gerekir.

Belirli gruplarda bulunan insanlar gerek fiziksel gerekse psikolojik bazı rahatsızlıkları nedeniyle kafein tüketimi konusunda kendi durumlarına göre belirlenen sınırları aşmamaları gerekir. Kimi durumlarda da kafein tüketimi tamamen yasaklanabilir.

Eğer aşağıda belirteceğimiz özelliklerden herhangi birine sahipseniz, kahve tüketiminin sizin için bir sakıncası bulunup bulunmadığını öğrenmek için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

  • Hamilelik ya da Emzirme Dönemi: Kafein anneden bebeğe geçebilir, bu nedenle bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir, stres ve kaygıya yol açabilir.
  • Anemi: Eğer kanda bulunan demir oranınız düşükse ve bunun için takviye alıyorsanız kafein tüketiminizi kontrol ettirmeniz tavsiye edilmektedir. Çünkü bu tür durumlarda bu vitaminin doğru bir biçimde emilimi zordur.
  • İlaç Tedavileri: Bazı durumlarda kafein ilaç tedavilerinin yan etkilerini artırabilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda doktorunuza ya da eczacınıza danışmanız faydalı olacaktır.
  • Uykusuzluk ya da Anksiyete: Uyku bozuklukları ya da anksiyete atakları yaşayan kişilerde kafein tüketimi kesinlikle uygun değildir.
  • Osteoporoz (Kemik Erimesi): Demir içerikli elementlerin emilimi ile bağlantılı olduğundan, kafein vücutta kalsiyumun doğru bir içimde özümlenmesini engeller.
  • Arteriyel Hipertansiyon: Kahve kan basıncını artırabilir. O nedenle ne kadar tüketebileceğinizi öğrenmek için bir uzmana danışmanız uygun olacaktır.
  • Gastrit: Kafein gastrit mukozanın tahriş olmasına yol açabilir. Bunun sonucunda da sindirim sistemi ile ilgili bir rahatsızlık ya da patoloji yaşayan kişilerde çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kahveyi Sağlıklı ve Dengeli Bir Beslenme Düzeni İçinde Tüketin

Kahve içerken yapılan en büyük hatalardan biri yanında şeker, yoğunlaştırılmış süt ya da krema kullanmaktır. Bunlara ek olarak kek, kurabiye ya da diğer tatlıların tüketimi de yaygın olarak yapılan yanlışlar arasında bulunmaktadır. Aslında bu tür durumlarda kahvenin kendisi değil onunla birlikte tüketilen yiyeceklerden alınan kaloriler ve yağlar kişiye zarar vermektedir.

Beslenme düzeninizde meyve ve sebze suları (badem ya da soya suyu) ya da şekersiz süt, meyveler ya da tahıllı gıdalar bulundurmanız tavsiye edilmektedir. Bu sayede sadece kahve tüketiminin faydalarından yararlanmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı yemek yeme alışkanları da edinmiş oluruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.