Sandal Ağacı Yağı: Faydaları, Kullanım Alanları ve Yan Etkileri
Sandal ağacı yağı, Santalum album adı verilen ağacın odunu ve köklerinden elde edilen bir yağdır. Esas olarak Hindistan’da, aynı zamanda Endonezya’da da yetiştirilmektedir.
Kabuğu pürüzsüz ve grimsi kahverengidir, ağaç ise sarı hardal rengi tonlarına sahiptir. Ayrıca küçük mor veya pembe çiçekleri vardır.
Bitki Hindu ve Budist ritüellerinde önemli bir yere sahiptir. Bu ritüellerde genellikle tütsü olarak kullanılır. Bununla birlikte, bunun ötesinde, yağı Ayurveda tıbbında bazı sağlık problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Aşağıda, tüm kullanımlarına bir göz atacağız.
sandal ağacı yağının faydaları
Sandal ağacı esansiyel yağı, özellikle Ayurveda tıbbında ve geleneksel Çin tıbbında çeşitli terapötik amaçlar için kullanılmıştır. Bununla birlikte, uygulamalarının çoğu yalnızca anekdotsal kanıtlara dayanmaktadır ve bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamıştır. Peki, potansiyel faydaları nelerdir?
Endişe
Uçucu bileşik içeriği nedeniyle, sinir sistemini dengelemek ve kaygıyı azaltmak için aromaterapide sandal ağacı yağı kullanılmıştır. Bir difüzör aracılığıyla solunması, daha iyi bir ruh hali içinde kendini gösterebilen rahatlatıcı bir etkiye neden olur.
Aslında, Kanıta Dayalı Hemşirelik Üzerine Dünya Görüşleri’nde bildirilen küçük bir çalışma, sandal ağacı, lavanta, nane ve portakal ile yapılan bir aromaterapi seansının, meme biyopsisi yapılan bir grup kadında kaygıyı azaltmada yardımcı olduğunu bildirdi.
Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Uçucu Yağlar ve Bu Yağların Faydaları
Yara iyileşmesi
Geleneksel olarak bu yağ, enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi desteklemek için küçük cilt yaralarında kullanılmıştır. Almanya’daki Ruhr-Universität Bochum’daki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, derinin sandal ağacı için bir reseptörü olduğu belirlendi. Aktive edildiğinde, iyileşmeyi hızlandırmak için hücre çoğalmasını artırır.
Deride madde için özel reseptörler bulunduğundan, sandal ağacı yağı ile iyileşme sürecini hızlandırmak mümkün olabilir.Antienflamatuvar
Indian Dermatology Online Journal’da paylaşılan araştırmalar, sandal ağacının bir anti-inflamatuar ajan olma potansiyeline sahip olduğunu öne sürüyor. Bunun nedeni, vücuttaki hücre sinyalini değiştirebilmesidir. Bu sayede sedef hastalığı ve atopik dermatit gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarının semptomlarının tedavisine yardımcı olur.
Antitümör özellikleri
Sandal ağacı yağının ana aktif bileşiği alfa-santalol, kanser hücrelerini yok etme potansiyeli açısından araştırılmıştır. Archives of Biochemistry and Biophysics’de paylaşılan bir çalışmada, bu bileşenin cilt kanseri hücrelerinde hücre ölümünü indüklemeye yardımcı olduğu belirlendi.
Bu bulgulara rağmen, bu ürünü kanser tedavisi olarak değerlendirmek için yeterli kanıt yoktur.
Sandal ağacı yağının geleneksel kullanımları
Yukarıdaki faydaların yanı sıra sandal ağacı yağı, diğer sağlık koşulları için terapötik bir ajan olarak kullanılmıştır. Ve hastalık için ilk tercih edilen bir tedavi olmasa da, genellikle iyi tolere edilir ve ek olarak kabul edilebilir.
Başlıca kullanımları nelerdir?
- Cilt hastalıkları. Özellikle antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri akne, siğil ve sedef hastalığının tedavisini destekler.
- İdrar yolu enfeksiyonları. Sistit ve üretritin rahatlamasını destekleyen antiseptik ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir.
- Solunum hastalıkları. Uçucu bileşikleri soğuk algınlığı, grip, bronşit ve sinüzit durumunda solunum yollarının temizlenmesine katkıda bulunur.
- Dolaşım sorunları. Topikal olarak, varis ve hemoroid tedavisini desteklemek için venöz tonik olarak kullanılır.
- Ağız enfeksiyonları. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerinden dolayı ağız ve diş eti enfeksiyonlarını azaltmaya yardımcı olur.
- Tırnak mantarı. Dışarıdan, onikomikozu kontrol etmeye de yardımcı olur.
Sandal ağacı yağının riskleri ve olası yan etkileri
Genel olarak sandal ağacı yağı, doğru ve uygun dozda kullanıldığı sürece çoğu insan için güvenlidir. Genellikle oldukça iyi tolere edilir.
Bununla birlikte, bilimsel çalışmaların eksikliği nedeniyle, aşağıdaki durumlarda bundan kaçınılması önerilir:
- Gebelik ve emzirme
- Altı yaşından küçük çocuklar
- Ameliyat olmak üzere olan kişiler (önce doktorunuza danışın)
- Gastrit, karaciğer hastalığı ve nörolojik patolojileri olan hastalar
Tek başına, uçucu yağ cildi tahriş edebilir. Bu nedenle hindistancevizi, zeytin veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırmak en iyisidir.
Ayrıca olası reaksiyonları elimine etmek için bir test yapılması tavsiye edilir. Bunu yapmak için, cildin bir bölgesine küçük bir miktar koyun. 12 saat sonra herhangi bir tahriş veya rahatsızlık olmazsa sorunsuz bir şekilde uygulanabilir.
Sandal ağacının ana uygulaması cilt üzerindedir. Anekdot niteliğindeki kanıtlar neredeyse her zaman dermatolojik koşullardaki gelişmelerden bahseder.Yüksek kaliteli sandal ağacı yağı nasıl seçilir?
Piyasada sandal ağacı yağı satın alırken, belirli özelliklere uygun olduğunu doğrulamak uygundur. Bu sayede saflığı ve özellikleri garanti altına alınmış olur. Öncelikle minimum alkolsüz oranı %90 olmalıdır.
Etiket, Santalum albüm türlerinden türetildiğini belirtmelidir. “Kokulu yağ” veya “sandal ağacı esanslı yağ” gibi adları varsa, diğer yağların karışımları ile sentetik versiyonları olması muhtemeldir.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunları da okumak isteyebilirsiniz: Bergamot Esansiyel Yağı: Faydaları ve Olası Yan Etkileri
Bu yağ evde nasıl kullanılır?
Sandal ağacı esansiyel yağı aromaterapide, masajlarda veya kapsüllerde kullanılabilir. İkincisi genellikle 20 ila 50 mg’lık sunumlarda gelir. Hastalığa bağlı olarak günde 3 veya 4 alınması tavsiye edilir.
Bunu kullanmanın diğer yolları şunlardır:
- Aroma difüzörlerinde.
- Cilde masaj yapmak için badem veya hindistancevizi yağı ile karıştırılır.
- Parfümlere, vücut kremlerine veya losyonlara eklenir (yaklaşık 3 ila 5 damla).
- Kaynar suda (solunum problemlerinde buharlar solunabilir).
Sandal ağacı yağı hakkında hatırlanması gerekenler
Bugüne kadar sandal ağacı yağına atfedilen tüm faydaları kanıtlayan hiçbir klinik çalışma bulunmamaktadır. Buna rağmen, tamamlayıcı bir çare olarak kullanılabilecek, iyi tolere edilen bir üründür. Aromaterapide ve topikal olarak, bedeni ve zihni rahatlatmak için iyi bir seçenektir.
Yukarıdakilere ek olarak, bileşenleri cilt bakımını destekler ve soğuk algınlığı gibi yaygın rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Daha önce denediniz mi?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Trambert R, Kowalski MO, Wu B, Mehta N, Friedman P. A Randomized Controlled Trial Provides Evidence to Support Aromatherapy to Minimize Anxiety in Women Undergoing Breast Biopsy. Worldviews Evid Based Nurs. 2017 Oct;14(5):394-402. doi: 10.1111/wvn.12229. Epub 2017 Apr 10. PMID: 28395396.
- Sandalwood scent facilitates wound healing and skin regeneration. (2014).
eurekalert.org/pub_releases/2014-07/rb-ssf070814.php -
Rajsmita B, Keshavamurthy V. Re-discovering Sandalwood: Beyond Beauty and Fragrance. Indian Dermatol Online J. 2019 May-Jun;10(3):296-297. doi: 10.4103/idoj.IDOJ_357_18. PMID: 31149575; PMCID: PMC6536050.
-
Dickinson, S. E., Olson, E. R., Levenson, C., Janda, J., Rusche, J. J., Alberts, D. S., & Bowden, G. T. (2014). A novel chemopreventive mechanism for a traditional medicine: East Indian sandalwood oil induces autophagy and cell death in proliferating keratinocytes. In Archives of Biochemistry and Biophysics (Vol. 558, pp. 143–152). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.abb.2014.06.021
- Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Oct;10(10):34-39. Epub 2017 Oct 1. PMID: 29344319; PMCID: PMC5749697.