Bergamot Esansiyel Yağı: Faydaları ve Olası Yan Etkileri

Bergamot esansiyel yağı, tıbbi ve kozmetik amaçlı kullanılan doğal bir üründür. Faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Bugün size her şeyi anlatacağız!
Bergamot Esansiyel Yağı: Faydaları ve Olası Yan Etkileri

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bergamot esansiyel yağı, bergamot portakalının (Citrus bergamia) kabuğundan elde edilir. Çiçek notalarına sahip özel narenciye aroması ile karakterize edilir ve genellikle tıbbi amaçlar için aromaterapide kullanılır. Ayrıca besin ve antioksidan konsantrasyonu nedeniyle cilt bakımı için bir müttefik olarak kabul edilir.

Frontiers in Pharmacology’de yayınlanan bir makalede açıklandığı gibi özleri parfüm, kozmetik, yiyecek ve tatlı hazırlamak için bir baz olarak kullanılan acı bir portakal ve limon melezidir. Bununla birlikte, yan etkilere de neden olabileceği için dikkatli kullanmalısınız.

Bu konuda bilmeniz gerekenler nelerdir?

İşte tüm detaylar!

Bergamot esansiyel yağının kullanım alanları ve özellikleri

Narenciye aroması ve farmakolojik bileşimi nedeniyle bergamot esansiyel yağını çok çeşitli kişisel bakım ürünlerinde bulabilirsiniz. Özellikle kolonyalarda, sabunlarda, vücut kremlerinde ve kozmetik ürünlerinde bulunabilir. Gıda endüstrisi de onu tatlandırıcı olarak kullanır ve ayrıca takviyelerde de bulabilirsiniz.

Flavor and Fragrance Journal’da verilen bilgilere göre, yağ, potansiyel sağlık yararları olan biyoaktif moleküller içerir. Özellikle, toplamın %93 ila %96’sı arasında değişen uçucu bir kısma ve toplamın %4 ila %7’si arasında uçucu olmayan bir kısma sahiptir.

Başlıca bileşenleri şunlardır:

  • Limonen
  • Linalol
  • Linalil asetat
  • Gama-terpinen
  • Beta-pinen
  • Pigmentler
  • Mumlar
  • Kumarinler
  • Psoralenler

Bu ürünle ilgili hala sınırlı klinik çalışma olmasına rağmen, antibakteriyel, antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Benzer şekilde, çalışmalar antioksidan, analjezik ve nöroprotektif etkileri ortaya çıkarmıştır.

Bergamot esansiyel yağının faydaları

Doğal tıp, stres, kaygı ve diğer zihinsel sağlık sorunlarının semptomlarını azaltmak için bir adjuvan olarak bergamot esansiyel yağını kullanır. Ayrıca yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve ağrıya karşı olumlu etkiler ürettiği söylenir. Kanıtlar ne diyor?

Kan dolaşımındaki kolesterol.
Bergamot yağı, kardiyovasküler sorunları önlemede faydalı olabilecek kolesterolü düşürme yeteneği ile bilinir.

Ruh hali

Aromaterapi alanındaki uzmanlar, uçucu yağların solunmasının, duyguları düzenleyen beyin bölgesi olan limbik sisteme sinyal iletebileceğini öne sürüyorlar. Sonuç olarak, stres, kaygı ve kalp ritmi değişikliklerinde azalmaya yansıyan fizyolojik etkileri teşvik eder.

Current Drug Targets dergisinde yayınlanan bir araştırma, bergamot ve diğer uçucu yağlarla yapılan aromaterapinin, daha iyi sağlık hormonları olarak bilinen serotonin ve dopamin salınımını uyardığını belirledi. Bu nedenle, depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları semptomlarının giderilmesini destekler.

Kolesterol

Bergamot, kolesterol seviyelerini düzenlemede faydalı olan antioksidan bileşikler içerir. Phytomedicine tarafından paylaşılan araştırmada, bitkinin özleri, flavonoid içeriğine atfedilen lipid düşürücü etkiler gösterdi.

Nutrients dergisinde yapılan bir hayvan araştırması, bu özellikleri doğrular ve bitkinin polifenollerinin anti-inflamatuar ve anti-diyabetik etki gösterdiğini ekler. Şimdilik, içsel mekanizmaları netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Gıda zehirlenmesi

Bergamot esansiyel yağının içerdiği maddelerden biri olan linalool, antibakteriyel etkileri nedeniyle araştırmaya konu olmuştur. ,Araştırmalar, Staphylococcus aureus ve Escherichia coli gibi gıda zehirlenmesine neden olan bazı bakteri türlerinin büyümesini engelleyebileceğini göstermiştir.

Bununla ilgili olarak, Journal of Applied Microbiology’deki araştırma, bergamottaki bileşiklerin tavuk derisi ve lahana yapraklarında bulunan çeşitli bakteri suşlarını yok etmeye yardımcı olabileceğini belirledi. Bahsedilen mikroorganizmalar şunlardı:

  • Stafilokok aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Bacillus cereus
  • Escherichia coli O157
  • Campylobacter jejuni

Çalışmalar halen devam etmektedir ve bilim insanları gelecekte bu enfeksiyonlara karşı tedavilerin başlangıç noktası olabileceğine inanmaktadır. Şimdilik, bu, tedavi için ilk tercihiniz olmamalı.

Ağrı ve iltihap

Bergamot esansiyel yağındaki iki bileşik, linalool ve karvakrol, analjezik ve anti-inflamatuar etkilerle ilişkilidir. Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde yer alan çalışmaların gözden geçirilmesinde, bu bileşikler ağrı tepkisini iyileştirdi ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı oldu. Ek olarak, araştırmacılar bir antikonvülsan etki gözlemlediler.

Aromaterapi uygulayıcıları, artrit ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının semptomlarını yatıştırmak için genellikle bu yağı bir sabit yağ (hindistan cevizi, badem veya zeytinyağı gibi) ile birleştirir. Bu amaçla genellikle masaj yağı olarak kullanılır.

Kozmetik ve cilt sağlığı

Bu uçucu yağın anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri cilt sağlığını iyileştirmek için faydalıdır. Uygulaması (sabit yağ ile birlikte) akne, kist ve siyah noktaların varlığını azaltır. Uzmanlar ayrıca egzama, saçkıran ve sedef hastalığından kurtulmayı desteklediğine inanıyor.

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, bergamotun saçı yumuşatabileceğini ve kabarmayı kontrol edebileceğini gösteriyor. Tahriş olmuş bir saç derisini yatıştırmaya yardımcı olduğu bile söylenir. Bu amaçla, normal şampuanınıza 6 ila 8 damla yağ ekleyebilirsiniz. Ayrıca masaj için 2 veya 3 damlayı bir taşıyıcı yağ ile birleştirebilirsiniz.

Bergamot esansiyel yağının riskleri ve olası yan etkileri

Saf bergamot esansiyel yağı cildi tahriş eder. Bu nedenle doğrudan uygulamamalısınız.

Bunun yerine, bir sabit yağ veya başka bir benzer ürünle birleştirebilirsiniz. Hassas cilde sahip kişiler kullanmadan önce küçük bir test yapmalıdır. 24 saat sonra herhangi bir reaksiyon belirtisi yoksa, sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bu üründeki maddelerden biri olan bergapten, fototoksiktir. Bu, fotodermatit gibi sorunlara yol açan ultraviyole radyasyona duyarlılığı arttırdığı anlamına gelir. Bu nedenle yağı kullandıktan sonra cildi iyice durulamalı ve bol güneş kremi sürmelisiniz.

Güvenlik nedenleriyle çocuklar, hamile kadınlar, hipoglisemisi olan kişiler veya güneş ışığına duyarlılığı artıran ilaçlar (örneğin siprofloksasin gibi) alan hastalar bergamot esansiyel yağı kullanmamalıdır. Herhangi bir şüphe durumunda doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Yüzüne güneş kremi süren bir kadın.
Bergamot yağının cilde uygulamasından sonra güneş koruyucu kullanılması, fototoksisite olasılığı nedeniyle önemlidir.

Bergamot esansiyel yağı nasıl kullanılır

Bergamot esansiyel yağının özelliklerinden yararlanmak için birkaç seçenek vardır. Birincisi, aromaterapi seansları için ideal olan bir aroma difüzörü aracılığıyladır. İkincisiyse, karnar suya birkaç damla yağ eklemektir. (buharı ile birlikte koku yayılır.)

Bazı rahatsızlık durumlarında masaj uygulaması için bir sabit yağ ile karıştırmak da iyidir. Son olarak, oral tüketim için olan bazı takviyelerde bulmak mümkündür. Yalnızca yetkili takviyeleri kullanmanın ve saf yağı tüketmemenin önemli olduğunu unutmayın.

Bergamot esansiyel yağı hakkında hatırlanması gerekenler

Bergamot esansiyel yağı, olumlu sağlık etkileri olan farmakolojik bileşikleri konsantre eden bir üründür. Bununla birlikte, varsayılan faydaların yanı sıra güvenli dozları ve olası yan etkileri doğrulamak için daha fazla kanıt gereklidir.

Bu nedenle, hastalıklar için birinci basamak tedavi olarak bunu seçmemelisiniz. Takviye veya cilt bakım ürünü olarak kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız. İlginizi çekebilir ...

Çam Yağı ile Soğuk Algınlığı Belirtilerini Azaltın
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Çam Yağı ile Soğuk Algınlığı Belirtilerini Azaltın

Soğuk algınlığından iyileşme sürecini hızlandırmak ve semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için çam yağı gibi doğal alternatifleri deneyebil...



  • Navarra M, Mannucci C, Delbò M, Calapai G. Citrus bergamia essential oil: from basic research to clinical application. Front Pharmacol. 2015 Mar 2;6:36. doi: 10.3389/fphar.2015.00036. PMID: 25784877; PMCID: PMC4345801.
  • Zhang Y, Wu Y, Chen T, et al. Assessing the metabolic effects of aromatherapy in human volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:356381. doi:10.1155/2013/356381
  • Giglio RV, Patti AM, Nikolic D, Li Volti G, Al-Rasadi K, Katsiki N, Mikhailidis DP, Montalto G, Ivanova E, Orekhov AN, Rizzo M. The effect of bergamot on dyslipidemia. Phytomedicine. 2016 Oct 15;23(11):1175-81. doi: 10.1016/j.phymed.2015.12.005. Epub 2015 Dec 30. PMID: 26851838.
  • Parafati M, Lascala A, La Russa D, Mignogna C, Trimboli F, Morittu VM, Riillo C, Macirella R, Mollace V, Brunelli E, Janda E. Bergamot Polyphenols Boost Therapeutic Effects of the Diet on Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH) Induced by “Junk Food”: Evidence for Anti-Inflammatory Activity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1604. doi: 10.3390/nu10111604. PMID: 30388763; PMCID: PMC6267059.
  • Fisher K, Phillips CA. The effect of lemon, orange and bergamot essential oils and their components on the survival of Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus in vitro and in food systems. J Appl Microbiol. 2006 Dec;101(6):1232-40. doi: 10.1111/j.1365-2672.2006.03035.x. PMID: 17105553.
  • Lazarotto, M., Valério, A., Boligon, A., Tres, M., Scapinello, J., Magro, J.D., & Oliveira, J.V. (2018). Chemical Composition and Antibacterial Activity of Bergamot Peel Oil from Supercritical CO2 and Compressed Propane Extraction. The Open Food Science Journal, 10, 16-23.
  • Perna S, Spadaccini D, Botteri L, Girometta C, Riva A, Allegrini P, Petrangolini G, Infantino V, Rondanelli M. Efficacy of bergamot: From anti-inflammatory and anti-oxidative mechanisms to clinical applications as preventive agent for cardiovascular morbidity, skin diseases, and mood alterations. Food Sci Nutr. 2019 Jan 25;7(2):369-384. doi: 10.1002/fsn3.903. PMID: 30847114; PMCID: PMC6392855.
  • Clark SM, Wilkinson SM. Phototoxic contact dermatitis from 5-methoxypsoralen in aromatherapy oil. Contact Dermatitis. 1998 May;38(5):289-90. doi: 10.1111/j.1600-0536.1998.tb05752.x. PMID: 9667455.