Üzüm Çekirdeği Esansiyel Yağı: Faydaları ve Kullanım Alanları

Üzüm çekirdeği yağı, asma meyvesinin içinde bulunan çekirdeklerin ezilmesiyle elde edilir. Size bileşimini, ne işe yaradığını ve kimlerin bu üründen kaçınması gerektiğini göstereceğiz.
Üzüm Çekirdeği Esansiyel Yağı: Faydaları ve Kullanım Alanları

Son Güncelleme: 16 Mart, 2021

Meyvemsi aroması ve tadı sayesinde üzüm çekirdeği esansiyel yağı, etlerin marinasyonunda ve salata sosu hazırlanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilt sağlığını iyileştirebilen bir omega 6 yağ asidi olan linoleik asidi yüksek miktarda içermesi nedeniyle kozmetikte de popülerdir.

Asmanın meyvesinde bulunan çekirdeklerden elde edilen bu yağ, popülaritesini içerdiği yüksek kimyasal bileşik konsantrasyonlarına borçludur. Bunlar çoklu doymamış yağları ve E vitaminini içerir. Üzüm çekirdeği yağını nasıl işlersiniz? Bileşimi nedir? Ne işe yarar? Hepsini ayrıntılı olarak öğrenin.

Üzüm çekirdeği esansiyel yağı nasıl elde edilir?

Üzüm çekirdeği esansiyel yağı, şarap yapımı sırasında bu meyvelerin çekirdeklerinden elde edilir ve işlemin bir yan ürünü olarak kabul edilir. Binlerce yıldır şarap üreticileri çekirdekleri ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Ancak teknoloji, çekirdeklerden yağ çıkarılan bir süreç geliştirmelerini sağladı.

Bunu yapmak için çekirdekler ezilir ve çözücüler kullanılır. Öte yandan hekzan başta olmak üzere bu maddelerin bazıları sağlık üzerindeki zararlı etkilerle ilişkilendirildiğinden dolayı, kullanımlarına dair endişeler vardır. Bununla birlikte, çözücüler üretim sürecinde yok olurlar ve yağdaki hekzan kalıntılarının kısa veya uzun vadeli hasara neden olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Elbette çevresel etki endişe verici olabilir.

Bu anlamda, satın aldığınız üzüm çekirdeği esansiyel yağının nasıl işlendiğinin belirtildiğinden emin olun. Aksi takdirde, kimyasal bir işlemden geçtiğini varsaymalısınız.

Kırmızı ve beyaz üzümler.
İnsanlar üzüm çekirdeklerinin her zaman şarap yapım sürecinin kullanılamaz bir parçası olduğunu düşündükleri için kullanımları nispeten yenidir.

Ayrıca bu yazıyı da okuyun: Üzüm Çekirdeği Yemek İçin 7 Sebep

Üzüm çekirdeği yağının bileşimi

Nutrition and Metabolic Insights’ta yayınlanan araştırmaya göre, üzüm çekirdeği yağı fenolik bileşiklere ve doymamış yağ asitlerine sahiptir. Bunlar, çekirdeklere anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikler verir. Genel olarak, bu yağda bulunan yağ asitleri şu şekilde dağıtılır:

  • %10 doymuş
  • %16 tekli doymamış
  • %70 çoklu doymamış

Bu çoklu doymamış yağların çoğu omega 6’dan oluşur. Yapılan araştırmalara göre, omega 3’e kıyasla vücuttaki iltihaplanmanın artmasıyla ilişkilidir. Bu aynı zamanda yüksek miktarda omega 6 yağ asidi alımını kronik hastalık geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilendiren başka araştırmalarda da bildirilmiştir.

Bununla birlikte, linoleik asidin kandaki inflamatuar belirteç seviyelerini değiştirmediğini belirten bilimsel kanıtlar vardır. Bu çerçevede, omega 6 yağ asitleri açısından yüksek bir diyetin patolojilere neden olduğu garanti edilemez. Kesin sonuçlar elde etmek için hala daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.

Öte yandan, üzüm çekirdeği yağı aynı zamanda bir E vitamini kaynağıdır. 3,9 miligram yağ içeren tek bir kaşık, önerilen günlük alım miktarının %19’unu temsil eder.

Başka ne çeşit kullanımları var?

Üzüm çekirdeği yağının sivilceyle savaşarak, yağlı cildi tedavi ederek ve cilt dokularını canlandırarak cilt sağlığını iyileştirebileceğini bilmemize rağmen, bunlar bu yağın tek kullanım alanı değildir. Yemek pişirme ve aromaterapide de kullanabiliriz, bu yüzden aşağıda daha ayrıntılı inceleyelim:

Mutfakta

Dumanlanma noktası yüksek olduğundan kızartma ve stir fry için üzüm çekirdeği yağı kullanabiliriz. Bununla birlikte, çoklu doymamış yağ kaynağı olduğu için bu tavsiye edilmez. Vascular Pharmacology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, bu tür yağlar yüksek sıcaklıklarda oksijene olumsuz tepki verme eğilimindedir. Kolaylıkla zararlı bileşikler ve serbest radikaller üretebilirler.

Bu nedenle, bu yağı kızartma yapmak için kullanmaktan kaçınmaya çalışmalı ve bunun yerine salata sosu olarak kullanmalı, mayonez hazırlarken eklemeli veya unlu mamullerde veya eti kıyma yaparken kullanmalısınız.

Aromaterapide

Kronik stres; akne, saç dökülmesi, kuru cilt, kızarıklıklar ve hatta erken yaşlanma gibi bir dizi önemli cilt problemini tetikleyebilir. Neyse ki, uzmanlar aromaterapinin kaygıyı yatıştırdığını garanti ediyor. Benzer şekilde, bu uygulamada ve masaj içeren seanslarda bir taşıyıcı veya baz yağ olarak kullanılabilecek gibi görünmektedir.

Üzüm çekirdeği yağının olası riskleri

Bu yağa alerjisi olmayanlar için, cilde uygulama durumunda çok az risk vardır. Alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız basit bir test yeterlidir. Bu test, vücudun el veya ayak bilekleri gibi bir kısmına biraz yağ sürmek ve 24 saat beklemekten ibarettir. Bu sürenin sonunda lekeler veya kızarıklık gibi herhangi bir reaksiyon oluşmadıysa, bu, cildin bu ürünü tolere edebileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, Ulusal Tamamlayıcı ve Kapsamlı Sağlık Merkezi’ne (National Center for Complementary and Comprehensive Health – NCCIH) göre, üzüm çekirdeği yağı kan hastalıkları olanlar, ameliyat olacaklar ve warfarin gibi antikoagülan ilaçlar kullanan kişiler gibi bazı insanlar için iyi bir fikir olmayabilir.

Ek olarak, Journal of the American Oil Chemists ‘Society’de yayınlanan araştırma, bazı üzüm çekirdeği yağlarının zararlı seviyede polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) içerebileceğini ortaya çıkardı. Bu, hayvanlarda kanserojen olduğu bilinen 100’den fazla kimyasaldan oluşan bir gruptur. Şimdiye kadar bu etkiler insanlarda görülmedi.

Üzüm çekirdeği yağı kontrendikasyonları.
Alerjisi olanlar, kan bozukluğu olan kişiler ve antikoagülan alan kişiler bu yağı kullanmamalıdır.

Herkes üzüm çekirdeği yağı kullanamaz

Üzüm çekirdeği yağı, asmanın bu meyvelerinde bulunan çekirdeklerden elde edilir. Şarap yapımının bir yan ürünüdür ve bu nedenle yağı yapmak için onları ezip bir çözücü kullanmamız gerekir. Bazı insanlar sağlıksız olduğunu düşündükleri için bu süreci onaylamıyorlar. Bununla birlikte, çözücülerin vücuda zarar verebileceğini gösteren kesin bir kanıt yoktur.

Faydalarına gelince, cilt sağlığında sivilceyle mücadele, kuru cilt tedavisi, koyu halkaları azaltma ve doku gençleşmesini teşvik etme gibi bir iyileşme olduğunu fark edebiliriz. Kozmetiklerin ötesinde kullanımları gastronomik alanı ve aromaterapiyi içerir.

Bu yağı herkes kullanamaz. Alerjiniz varsa, kan hastalığınız varsa, ameliyat olmak üzereyseniz veya antikoagülan ilaçlar alıyorsanız, bu ürünün tüketiminden ve topikal kullanımından kaçınmalısınız.

İlgini çekebilir ...
Üzüm Çekirdeği Ve Az Bilinen Faydaları
Sağlığa bir adımRead it in Sağlığa bir adım
Üzüm Çekirdeği Ve Az Bilinen Faydaları

Üzüm çekirdeği en faydalı besinlerden biridir. Hastalıkları tedavi etme ve kilo verdirme gibi faydalarının yanı sıra sağlıklı kalmanıza da yardımcı olur.



  • Garavaglia, J., Markoski, M. M., Oliveira, A., & Marcadenti, A. (2016). Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutrition and metabolic insights, 9, 59–64. https://doi.org/10.4137/NMI.S32910
  • Simopoulos, A. P. (2006). Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomedicine & pharmacotherapy, 9(60), 502–507. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2006.07.080
  • Russo G. L. (2009). Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention. Biochemical pharmacology, 77(6), 937–946. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2008.10.020
  • Su, H., Liu, R., Chang, M., Huang, J., & Wang, X. (2017). Dietary linoleic acid intake and blood inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food & function, 8(9), 3091–3103. https://doi.org/10.1039/c7fo00433h
  • Ng, C. Y., Leong, X. F., Masbah, N., Adam, S. K., Kamisah, Y., & Jaarin, K. (2014). Heated vegetable oils and cardiovascular disease risk factors. Vascular pharmacology, 61(1), 1–9. https://doi.org/10.1016/j.vph.2014.02.004
  • Moret, S., Dudine, A. & Conte, L. S. (2000). Processing effects on the polyaromatic hydrocarbon content of grapeseed oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 77, 1289–1292. https://doi.org/10.1007/s11746-000-0203-5