Sedef Hastalığı ve Hastalığın Farklı Türleri

Sedef hastalığı tehlikeli bir sağlık sorunu olmasa da, eğer ciddi sonuçlar doğurursa kişinin öz saygısını etkileyebilecek bir genetik hastalığa dönüşebilir.
Sedef Hastalığı ve Hastalığın Farklı Türleri
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sedef hastalığı genellikle kırmızı noktalara ve kaşıntıya neden olan kronik bir deri hastalığıdır. Bu lekelerin, hastalığın şiddetine bağlı olarak beyaz ve gri tonlarda, farklı büyüklüklerde olan türleri vardır.

Sedef hastalığı nedir?

Bu genetik hastalık akyuvarların çok hızlı hareket etmesine neden olur. Bu cilt tabakalarının normal hücre yenilenme seviyesinden çok daha fazla bir hızda yeniden oluşmasına neden olur ve cilt üzerinde kaşıntı ve tahrişe neden olan yaralar meydana gelir.

Bu hastalık çoğunlukla genetiktir. Bu yüzden, eğer ailenizde sedef hastası olan kimse yoksa bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz oldukça düşüktür.

Sedef hastalığı, genellikle vücudunuzu ve zihninizi çok fazla stres yaratan fiziksel ve psikolojik yorgunluktan kaynaklanır. Düzensiz bir yaşam tarzı, işteki veya özel hayattaki problemler, uzun süre tekrarlandığı takdirde bu hastalığın tetikleyicisi olabilir.

Sedef hastalığının kaç türü vardır?

Bu hastalığın pek çok türü vardır. Doğru bir şekilde tedavi edilebilmesi için, sedef hastalığının hangi türüne sahip olduğunuzu bilmek önemlidir.

Plak tipi sedef

plak tipi sedef

Bu sedef hastalığının en yaygın ve belirli türüdür; çünkü deride büyük plakalar halinde kendisini gösterir. Genellikle, dizlerde, dirseklerde, yüzde, kulaklarda ve sırtta meydana gelir.

Normal bir döküntü olarak başlar; ama reçetesiz satılan ilaçları kullanmakla geçmez. Döküntü daha sonra hassas bir doku ile kırmızı bir renk alır. Ayrıca döküntülerin etrafında lekeler vardır.

Plak tipi sedef çok fazla kaşıntı yapar ve bazı vakalarda kuruluktan veya kaşımadan ötürü kanayabilir. Derinizi etkileyen durumlarda, kepeğe benzeyen beyaz lekeler ortaya çıkabilir. Eğer bu tipteki sedef hastalığı tırnaklarınızı etkiliyorsa, tırnaklarınız çatlamaya veya tamamen ayrılmaya başlar.

Benekli Sedef

benekli sedef

Bu tipteki sedef hastalığı, genellikle gövdede, kol ve bacaklarda küçük kırmızı noktaların oluşumuna neden olur; ancak bu noktalar geniş bir alanı kaplamaz.

Aynı zamanda, bu kırmızı noktalar kulaklarda, yüzde ve deride de meydana gelebilir. 30 yaşın altındaki kişilerde daha sık görülür. Dahası, plak sedefe kıyasla daha ince bir tabaka halinde yaralara neden olur.

Strep taşıyan ya da bu hastalığı genetik olarak hastalığı taşıma ihtimali olan kişiler genellikle cildi kurutan bir soğuk havayla temas ettiklerinde bu hastalık ortaya çıkar.

Püstüler Sedef

Bu tipteki sedef hastalığı, esas olarak yetişkinleri etkiler ve cildi çevreleyen deride kızarıklığa eşlik eden ve bulaşıcı olmayan kabarcıklar ya da beyaz püstüller olarak tanımlanır. Kabarcıklar oluşmadan önce deri genellikle kırmızıdır ve kızaran bölge kaşınır ve acır.

Eritrodermik Sedef

Sedef hastalığının bu tipi, en tehlikelisi olarak biliniyor; çünkü kırmızı lekeler püstüler sedefle birlikte derinin büyük bir kısmını kaplar. Bu durum yaraların süresiz olarak deride kaldığı istikrarsız plak sedefte daha sık görülür.

Ters Sedef

Bu tipteki sedef hastalığı koltuk altlarında, kasıklarda ve göğüs altındaki kıvrımlarda sık görülür. Oldukça rahatsız edici olabilir çünkü terlemeyle birlikte cildi çok hassas hale getirir.

Büyük yaralar halindedir; ancak bu tür sedef hastalığının bir ölçeği yoktur. Üstelik, fark edilmesi oldukça kolaydır ve derinin kıvrımlarındaki geniş alanları kaplar.

Tırnak Sedefi

Tırnaklar kaşındığında, yüzeyi pütürlü bir hale geldiğinde veya köklerinden kırılmaya başladığında, hastalığın bu tipi ortaya çıkmış olur. Genellikle kafa derisindeki ve plak tipi sedef hastalığına benzemektedir. Tırnak yüzeyinde bozulma, tırnakta kırılma veya tamamen kopma, tırnak sedefinin semptomları olarak gösterilebilir.

Saçta Sedef

Bu tipteki sedef hastalığı çoğunlukla ciddi düzeydeki kepek problemiyle karıştırılır.  Diğer bir tür sedef hastalığı olan kişilerde genellikle bu tür de görülür.

Saçta görülen sedef küçük yaralarla başlar ve sonradan bu yaralar yoğunlaşır ve kalınlaşır. Boyun, kulak ve alın gibi saç derisine yakın alanlara doğru yayılır.

Sedefe bağlı artrit

Bu hastalığa sahip insanlar genellikle 30 ve 50 yaşları arasındadır. Genellikle şunlara sebep olur:

  • İltihaplanma
  • Eklemlerde ve çevresinde ağrı
  • Sert ve sıkışmış eklemler
  • Yorgunluk ve kısıtlı hareket edebilme
  • Göz kızarıklığı
  • Sinir sıkışması

Bu tip sedef hastalığının zamanında teşhis ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Böylece eklemlerin kalıcı olarak hasar görmesi engellenmiş olur.

Sedef Hastalığı ve Depresyon

depresyon hastalığı

Bazı tipteki sedef hastalığına sahip kişilerin depresyon belirtileri göstermesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bunun sebebi ise yaraların çirkin görünümünün diğer insanların dikkatini çekmesi ve bu durumun da kişinin öz saygısını zedelemesidir.

Bu nedenle, sedef hastalığınız varsa, anlayış ve destek için ailenizin ve arkadaşlarınızın desteğini almanız çok önemlidir. Kendi kendinizi tedavi etmenin bir çözüm olmayacağını unutmayın. Bağışıklık sisteminiz diğer insanlarınkinden çok daha farklıdır ve bu problemi çözebilmek için her hasta farklı ilaçlar kullanmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • López-Estebaranz, J. L., de la Cueva-Dobao, P., de la Torre Fraga, C., Galán Gutiérrez, M., González Guerra, E., Mollet Sánchez, J., & Belinchón Romero, I. (2018). manejo de la psoriasis moderada-grave en condiciones de práctica habitual en el ámbito hospitalario español. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2018.02.015.
  • Saraceno, R., Chiricozzi, A., & Chimenti, S. (2015). Psoriasis. In European Handbook of Dermatological Treatments, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45139-7_81.
  • Capon F. (2017). The Genetic Basis of Psoriasis. International journal of molecular sciences, 18(12), 2526. https://doi.org/10.3390/ijms18122526
  • Badri, T., Kumar, P., & Oakley, A. M. (2020). Plaque psoriasis. StatPearls (). Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430879/
  • Saleh D, Tanner LS. Psoriasis, Guttate. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482498/
    Benjegerdes, K. E., Hyde, K., Kivelevitch, D., & Mansouri, B. (2016). Pustular psoriasis: pathophysiology and current treatment perspectives. Psoriasis (Auckland, N.Z.), 6, 131–144. https://doi.org/10.2147/PTT.S98954

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.