Serebral Herniasyon

Serebral herniasyon veya beyin fıtığı tıpta beyin yapılarının yer değiştirmesini ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Serebral Herniasyon

Son Güncelleme: 18 Haziran, 2020

Serebral herniasyon veya beyin fıtığı, dokuların beyinde yer değiştirmesidir. Bu, beyin dokusunun kan ve lenfatik damarlar ve beyin omurilik sıvısı ile birlikte anormal bir şekilde hareket ettiği anlamına gelir.

Beyindeki bir fıtık gelişimi hasta için ciddi sonuçlar doğurabilir. Etkilenen bölgelere bağlı olarak, hasta bu değişikliğe dair farklı semptomlar veya belirtiler gösterebilir.

En sık görülen serebral herniasyon semptomları

serebral herniasyon semptomları
Bu durumun semptomları büyük ölçüde değişebilir ve beynin etkilenen bölgesine bağlıdır.

Beyin fıtığı olan bir hasta bir dizi semptom gösterebilir, örneğin:

  • Hipertansiyon
  • Yoğunluğu değişebilen migren veya baş ağrısı
  • Yorgunluk, halsizlik veya genel yorgunluk
  • Bulantı, bilinç kaybı ve en ciddi vakalarda koma
  • Zayıf bir nabız. Ayrıca, kalp durması riski yüksek olan düzensiz bir kalp atışı. Bu durumda, kalp atmaya devam edemez ve hastanın nabzı durur.
  • Normal şekilde nefes almada zorluk. Solunum döngüsü zayıflar ve belirli bir kalıp takip etmez. Sağlık durumu kötüleşirse, hastanın solunumunun durması (nefes almayı durdurması) mümkündür.
  • Göz bebeklerinin genişlemesi. Ek olarak, bazı hastalar bir veya iki gözü hareket ettirme yeteneğini kaybeder.
  • Normalde beyin sapı bölgesi tarafından yürütülen işlevlerin kaybı. Bu şekilde, bulantı, göz bebeklerinin ışığa reaksiyonu ve göz kırpma gibi bazı refleksler kaybolur.

Olası sebepler

kafa röntgeni
İntrakraniyal basınçta bir artış, serebral herniasyon sürecinin ana tetikleyicisidir.

Günümüzde, araştırmacılar beyin fıtığı sürecini tanımlayamamışlardır. Bununla birlikte, bazı araştırmalar bu değişikliğin beynin bir alanındaki basınçtaki artıştan kaynaklandığını göstermektedir.

Beynin içindeki basınçta anormal bir artış, diğer dokuların aniden yer değiştirmesine neden olur.

Öte yandan, bir doktor ekibi bir beyin fıtığının olası nedenlerini veya tetikleyicilerini belirlemişlerdir. Onlara göre, en yaygın nedenler arasında:

  • Beyin tümörlerinin gelişimi. Bu tip bir değişime beynin kendisi neden olabilir veya vücudun başka bir bölümünde bir tümörün varlığı nedeniyle ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda, kansere neden olan hücreler organdan yeni bir tümör oluşturmak için hareket etmiş olabilir (metastaz).
  • Bölgede kanama. Kanama, yırtık kan damarı nedeniyle beyinde kan birikmesine neden olur.
  • Farklı koşullardan kaynaklanabilecek beynin iltihaplanması veya şişmesi. Örneğin, inme veya radyoterapinin ikincil etkisi olarak.
  • Kafatasının kemik yapısında deformiteler veya konjenital değişiklikler.
  • Bakteriyel enfeksiyon veya mantar enfeksiyonunun neden olduğu apselerin varlığı. Böylece beyin bölgesinde irin ve diğer elementler birikir.
  • Ödem oluşumu. Ödem, vücudun bir bölgesinde anormal bir sıvı birikmesidir. Bu durumda, diğer nedenlerin yanı sıra beyin travması veya inme gibi birçok şey tarafından tetiklenebilir.
  • Hidrosefali.

Okumak isteyebilirsiniz: Beyin Metastazları: Tanım ve Tedavi

Serebral herniasyon teşhisi

İlk olarak, uzman ekibi hastanın geliştirdiği semptomları kontrol etmelidir. Bunu yapmak için, hastanın klinik geçmişinin gözden geçirilmesiyle birlikte farklı fiziksel testler yapabilirler.

Daha sonra, kafa içi basıncın artmasının nedenlerini belirlemelidirler. Genel olarak, beyin alanının iç görüntülerini elde etmek için testler yaparlar. Bu amaçla, en çok kullanılan teknikler röntgenler, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı aksiyal tomografidir (BT veya CAT taraması).

Bu makalenin tüm sorularınızı yanıtladığını umuyoruz ve bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için tıp uzmanlarınıza gitmekten çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.