İnme Risk Faktörleri ve Belirtileri

İnmenin birçok risk faktörü ve belirtisi vardır. Örneğin, ani baş ağrılarına, görme kaybına veya hemiplejiye neden olabilir.
İnme Risk Faktörleri ve Belirtileri

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

İnme, birçok risk faktörü ve belirti ile birlikte gelen ani bir nörolojik hastalık durumudur. Beyindeki kanama veya kan dolaşımı kaybını ifade eder.

Kan akışı beyne düzgün bir şekilde ulaşmazsa, beyin dokusunun ölümü meydana gelir. Bu nedenle de, sakatlığa ve hatta ölüme yol açabilecek nörolojik bir eksiklik oluşur.

Aslında, inme terimi herhangi bir organda oluşan iç kanama veya kan dolaşımı bozulmasını ifade eder. Bu nedenle, etkilenen organa bağlı olarak birçok inme türünden bahsederiz. Her şekilde, inme kelimesinin kendi başına kullanımı genellikle serebrovasküler bir kazayı ifade eder.

Özellikle yaşlılar arasında inme sıklığı yüksektir. Bu nedenle, buna yol açabilecek belirtileri ve risk faktörlerini bilmek önemlidir.

İnme nedir?

Günümüzde, inme, inttus ve serebrovasküler kaza terimleri sıklıkla eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Ancak, aralarında bazı farklılıklar vardır:

  • “Ictus” veya “İnme.” Bu beyindeki kan akışının kesilmesini gerektirir. İlk olarak, beyni besleyen kan damarlarının herhangi birinde (iskemi) bir engel olabilir. Bu genellikle ateroskleroz problemleri ile ilişkilidir. İkinci olarak, intraserebral kanama veya bir hemorajik felce bağlı olabilir.
  • “Apopleksi” eski bir terimdir. Aslında bazı beyin fonksiyonlarının kesintisini adlandırmak için kullanılmıştır.

İnme risk faktörleri

Etkilenen organa göre inme belirtileri farklılık gösterecektir.

İnme için birçok risk faktörü vardır. Bir yanda, yaş, cinsiyet veya aile öyküsünü içeren değiştirilemez inme risk faktörleri bulunur. 55 yaşından itibaren inme riski her 10 yılda bir iki katına çıkar. Buna ek olarak, kadınlara nazaran erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Ayrıca, bir aile üyesinin zaten inme geçirmiş olması durumunda, ortaya çıkma olasılığının arttığını da unutmayın.

Öte yandan, birkaç değiştirilebilir faktör de vardır:

  • Arteriyel hipertansiyon. Bu en sık görülen vasküler bozukluktur ve insidansı yaşla birlikte artar. Normal kan basıncı değerleri 130/80 mmHg’dir. Bu nedenle, kan basıncınızı daha iyi kontrol etmek ve inme riskinizi azaltmak için tuz alımınızı günde 2 gram ile sınırlandırmalısınız.
  • Sigara içmek. Bu, arterlere doğrudan zarar verir.
  • Kolesterol. 200 mg / dL’nin üzerindeki seviyeler ateroskleroz sorunlarına ve arteriyel tıkanıklık riskinde artışa neden olabilir. Bu nedenle, diyetinize dikkat etmek ve doymuş yağ tüketiminizi azaltmak önemlidir.
  • Hareketsiz yaşam tarzı. Her gün yarım saat, en az haftada beş gün egzersiz yapmalı veya yürümelisiniz.
  • Stres aynı zamanda önemli bir kardiyovasküler risk faktörüdür.
  • Ek olarak, diyabet bir belirleyicidir ve daha önce kardiyovasküler hastalık geçirmiş olmak da riski artırır.

İnme belirtileri

Yüksek kolesterol de inme nedenlerinden biri olabilir.

Belirtiler, etkilenen beyin alanına bağlı olarak değişir. Duyusal, motor veya her ikisinin karşımı olabilirler. En yaygın olanları:
  • Disartri. Dili konuşma veya anlama güçlüğünden oluşur.
  • Hemiparezi ve hemipleji. Bu, vücudun aynı tarafının yanı sıra yüzün bir kısmında bir kol ve bacakta güç veya hareket kaybıdır.
  • Denge ve koordinasyon sorunları. Genellikle, baş dönmesi de vardır.
  • Yürüme güçlüğü.
  • Ani ve şiddetli baş ağrısı. Görme kaybı da olabilir.

Bununla birlikte, bir inmenin düşük yoğunlukta ve süre içinde oluşabileceği ve fark edilmeyeceği durumlar da vardır. Bu nedenle, sadece ince motor kas güçsüzlüğü, küçük amnezi atakları ve / veya oryantasyon bozukluğu olabilir.

Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, acil servise gitmelisiniz. İnme zamana bağımlı bir durumdur ve mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.

Sonuç

İnme ile karşı karşıya kaldığınızda, erken tedaviye başlayabilmeniz için mümkün olan en kısa zamanda bir hastaneye gitmeniz çok önemlidir. Etkilenen beyin işlevlerini yalnızca ilk saatlerde kurtarabileceğinizi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.