Serebral Hipoksi: Türleri ve Nedenleri

Beyin hipoksisi, beyin yeterli oksijen almadığında ortaya çıkar. Oksijen eksikliği bu hayati organ için son derece tehlikelidir. Bugünkü makalede, size bu durumun en sık nedenlerin neler olduğunu söyleyeceğiz.
Serebral Hipoksi: Türleri ve Nedenleri

Son Güncelleme: 21 Mayıs, 2020

Serebral hipoksi, beyine normal kabul edilenden daha az oksijen akışı olduğunda ortaya çıkar. Normal bir oksijen akışı, vücudun gereksinimlerine göre beynin düzgün çalışmasını sağlar.

Beynin, işlevleri durmaması gereken bir organ olduğunu anlamalısınız. Beynin farklı kısımları farklı zamanlarda aktive olur, ancak insan vücudunun diğer bileşenleri beynin doğru performanslarına bağlıdır.

Sürekli çalışması nedeniyle beyin büyük miktarda oksijen tüketir. Ek olarak, oksijen kanı boyundan yukarı doğru dağıtan arterler vasıtayla beyne ulaşır. Böylece kan azalırsa oksijen de düşer.

Oksijen eksikliği beyni büyük ölçüde etkiler. Onu oluşturan hücreler, oksijensiz yaklaşık beş dakika geçirdiklerinde ölüm süreçlerine başlarlar. Bu serebral enfarktüs olarak bilinir ve serebral hipoksinin beynin bir bölümünde oluşturabileceği tehlike düzeyini gösterir.

Serebral hipoksinin nedenleri

Serebral hipoksinin arkasındaki nedenler değişir. Bazen, sadece kafatası bölgesine ulaşan oksijenin azalmasından kaynaklanır. Bazen de oksijene ek olarak kan akışında da bir azalmanın varlığı ile ilgilidir.

Sebeplerden bazıları:

  • Deniz seviyesinden yükseklikler, beynin çalışması için mevcut oksijenin azalmasına yol açar. Bu, tırmanma ve dağcılık gibi spor uygulamaları ile ilişkili irtifa hastalığıdır.
  • Karbon monoksit gaz zehirlenmesinin ana temsilcisidir. Meydana geldiğinde, oksijen kandaki yerini kaybeder ve karbon monoksit yerini alır. Bu şekilde, vücuttaki hücreler metabolizmaları için kullanamayacakları bir element almış olurlar.
  • Amiyotrofik lateral skleroz gibi bazı patolojiler, solunum kaslarını felç ederek beynin solunum merkezine saldırır. Solunum mekanizması başarısız olduğunda, daha az oksijen girer ve boğulma benzeri bir mekanizmaya neden olur.
  • Kasten ya da yanlışlıkla boğulmak veya nefessiz kalmak durumlarının her ikisi de serebral hipoksiye neden olur. Boynu sıkmak, sıvılarla boğmak ve ateşten duman solumak, farklı boğulma şekillerinden bazılarıdır.
  • Arteriyel hipotansiyon, kan basıncı çok düşük olduğunda ve tüm vücut dokularını, özellikle de kalpten en uzakta olanları kanlandırmak için yetersiz olduğunda ortaya çıkar. Beyin bundan etkilenen alanlardan biridir.
  • Normal pompalama kapasitenizi ve hızınızı sınırlayan herhangi bir kalp hastalığı serebral hipoksiye yol açabilir. Miyokard enfarktüsü gibi akut bir olay veya aritmiler gibi kronik bir durum olabilir.
  • İnme, bir serebral arterin pıhtı ile tıkanması nedeniyle veya beyindeki damarların bir bölümünün kırılması ve kanamaya neden olması nedeniyle belirli bölgelerde serebral hipoksi üretir.
çalışan beyin
Hem inme hem de kalp krizi serebral hipoksiyi tetikleyebilir.

Serebral hipoksi tipleri

Etkilenen beyin alanına bağlı olarak serebral hipoksi sınıflandırılabilir. Bazı hipoksik ataklar sadece beyindeki belirli bir noktada bulunan hücrelere zarar verirken, genel akışın durduğu zamanlar vardır.

Serebral hipoksi tipleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Odak. Bu durumda, serebral hipoksi anlıktır. Klasik örnek, serebral arteri tıkayan bir pıhtıdan kaynaklanan bir inme gibi.
  • Diffüz. Bu, çok ciddi hale gelmeden beyin boyunca eşit olarak meydana gelen serebral oksijen akışında bir azalmadır. Beyin hücrelerinin işlevleri azalır, ancak enfarktüs nadiren olur.
  • Küresel. Bu, azalma tüm beyni etkiler. Oksijen eksikliği o kadar belirgindir ki hücreler ölür. Sonraki semptomlar etkilenen beyin alanına göre değişir.
  • Masif. Bu, beynin geniş alanlarının aynı anda enfekte olduğu, daha sonra iyileşme ve yaşamı riske soktuğu serebral hipoksinin maksimum ifadesidir.
beyin

Serebral hipoksi belirtileri

Serebral hipoksi semptomları, oksijen eksikliğinin ne kadar sürdüğüne bağlı olsa da, bazı belirtileri oldukça belirgindir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, birkaç saniyelik hipoksi belki bir sorun yaratmayabilir, ancak beş dakika boyunca uzarsa, kesinlikle bir inme olacağı anlamındadır.

Dikkat eksikliği, bazı hafıza kayıpları, vücudun ekstremitelerinde değişken durumlar ve anlık serebral hipoksiden sonra konuşma zorluğu olabilir. Felç gibi sınırlı bir durum da söz konusu olabilir.

Oksijen akışı eksikliği daha uzun sürerse, sonrasında nöbetler olur, kişi bilinç kaybı ile bayılır ve komaya dahi girebilir. Bu noktada, kişi acil yaşam desteğine ihtiyaç duyacağı için acil bakım bir zorunluluk haline gelir. Bir sağlık ekibinden böyle bir durumda mutlaka yardım alınmalıdır.

Serebral hipoksi beş dakikayı aşarsa, kalp krizi söz konusu olur. Küçük bir kalp krizi rehabilitasyon ile daha sonra iyileşmeye başlayabilir ancak büyük bir kalp krizi tüm beynin ölümüne neden olabilir.

Bu nedenle, herhangi bir nörolojik semptom yaşarsanız bir doktora danışmalısınız. Benzer şekilde, bir kişi bayılır ve hemen tepki vermezse veya konvülsiyon geçirirse, doğru adım, onlara hızlı bir şekilde yardımcı olabilecek bir acil bakım hizmetine başvurmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Flores-Compadre, José Luis, et al. “Hipoxia perinatal y su impacto en el neurodesarrollo.” Revista chilena de neuropsicología 8.1 (2013): 26-31.
  • Rodríguez-Boto, G., et al. “Conceptos básicos sobre la fisiopatología cerebral y la monitorización de la presión intracraneal.” Neurología 30.1 (2015): 16-22.
  • Sánchez Silva, Daniel José. “Protección Cerebral ante el Daño Neuronal.” Informe Médico 13.10 (2011).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.