Sertraline ve Karakteristik Özellikleri
Sertraline, antidepresan ilaçlar grubuna dahil olan etken bir maddedir ve genelde depresyon tedavisi için kullanılır. Sertraline, seçici serotonin geri alım inhibitörü olan bir antidepresan olarak bilinir. Bu yazıda bu ilaçtan daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Yukarıda bahsettiklerimiz antidepresan etkilerine ek olarak, Bu ilaç aynı zamanda anksiyete, OKB ve hatta fobi tedavilerinde de kullanılmaktadır. Amerikalı ilaç üreticisi firma Pfizer tarafından 1991 yılında piyasaya sunulmuştur.
Sertraline: Avantajları ve diğer antidepresanlardan farkı
Sertraline ve diğer antidepresanlar arasındaki farkları bilmeniz önemlidir. Bu ilacın ana avantajlarından biri, daha az yan etkiye neden olmasıdır. Farklı araştırmalar sonucu elde edilen bulgular, bu ilacın bazı depresyon türlerinde daha iyi çalışabileceğini düşündürmektedir. Tüm bunlara ek olarak, bu ilaç panik ve fobi ataklarının etkisini azaltarak kişinin yaşam kalitesini iyileştirebiliyor.
Depresyon nedir?
Bu ilaç esas olarak depresyon tedavisinde kullanıldığı için öncelikle depresyonun ne olduğunu size açıklamak istiyoruz. Bu bağlamda depresyon, sürekli bir üzüntü hali ve herhangi bir aktiviteye karşı ilgi duyamama, motivasyon kaybetme olarak açıklanabilir. Bu yüzden depresyon kişi üzerinde çok ciddi etkilere sahiptir. Örneğin;
- Duygular
- Düşünceler
- Davranışlar depresyondan ciddi olarak etkilenir.
Hastalığın kökeni ile ilgili olarak şunu biliyoruz, depresyonun ana nedeni merkezi sinir sistemindeki nörotransmitterlerde meydana gelen değişimdir. Ancak bazı durumlarda depresyon Parkinson hastalığı ile ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda depresyonun nedeni nörotransmitter kaynaklı olmayabilir.
Depresyonun ortaya çıkmasında en fazla rol oynayan nörotransmitter serotonindir. Bazı araştırmacılara göre, serotonin ruh halinin dengesini sağlayan kimyasaldır. Serotoninin az olması depresif hislere yol açabilir.
Bazı araştırmacılar, serotoninin ruh hali dengesini korumaktan sorumlu kimyasal olduğunu düşünüyor. Böylece vücuttaki serotonin açığı depresif durumlara yol açıyor.
Tüm bunların yanında, serotoninin yanında norepinefrin ve dopamin adı verilen başka nörotransmitterler de bulunuyor ve bu kimyasalların oranlarında meydana gelen değişimler duygu durumuna etki ediyor.
Ancak depresyona neden olabilecek çok fazla faktör bulunuyor. Örneğin;
- Yukarıda bahsedilen nörotransmitterlerde meydana gelen biyolojik değişiklikler veya hormonal değişiklikler
- İş veya kişisel yaşamdan kaynaklanan sürekli strese bağlı psikososyal faktörler
- Kişisel faktörler
Bu yazı ilginizi çekebilir: Depresyonla Savaşmak İçin Doğal Yollar
Sertraline vücuda nasıl etki ediyor?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Sertraline bir serotonin geri alım inhibitörüdür. Buna ek olarak, bu madde çok seçicidir ve birçok üç halkalı antidepresanın aksine norepinefrinin geri alımı üzerinde minimal etkiler gösterir.
Yani serotonin diğer nörotransmitterler gibi, bir nöron tarafından başka bir bitişik nöronun zar reseptörlerine bağlanmak ve o nöronu tetiklemek için salgılanır.
Daha sonra ise serotonin bu reseptörden dışarı salınır ve bazı moleküller daha önce salgılandığı bu nörona geri döner. Bu süreçte Sertraline, etkisini engelleyerek gösterir. Böylece bir nöron ile diğeri arasında bulunan presinaptik boşluktaki yoğunluk artmış olur.
Bu şekilde daha fazla serotonin nöronlara tekrar katılabilir ve daha büyük bir etkiye neden olabilir. Bu nedenle de Sertraline diğer maddelere göre daha az yan etkiye yol açar.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Depresyon Gelişimi: 5 Önemli Risk Faktörü
Olumsuz reaksiyonlar
Genel olarak, Sertraline’nin tüm hastalarda neden olduğu ters veya olumsuz reaksiyonlar hastanın yaşına bakılmaksızın benzerdir. En yaygın yan etkiler sindirim sisteminde meydana gelir:
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Anoreksiya
- Hazımsızlık
Sonuç olarak
Sertraline çoğunlukla depresyon tedavisinde kullanılır. Ancak bunun yanında panik atak veya OKB tedavisinde de kullanılmaktadır. Doktorunuzun talimatlarına her zaman uyun ve aklınızdaki soruları veya şüpheleri gidermek için bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fegert, J. M. (2004). Depression treatment with SSRI in child and adolescent psychiatry. A debacle of research or information? NERVENHEILKUNDE.
- Farmoz. (2011). RCM Sertralina. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Rodríguez-Ramos, P., & Mardomingo Sanz, M. J. (1998). Respuesta a la sertralina en adolescentes con trastorno obsesivo-compulsivo. Actas Espanolas de Psiquiatria.