Sevgi Dolu Bir İlişkiyi Sürdürmenin Anahtarları

Zaman ve rutin genellikle ilişkilerin kötüye gitmesine yol açar. Peki, sevgi bir dolu ilişkiyi sürdürmek için ne yapabilirsiniz? Bugün sizinle sağlıklı ve kalıcı aşk hayatının anahtarlarını paylaşacağız. 
Sevgi Dolu Bir İlişkiyi Sürdürmenin Anahtarları
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Aşk bir çiçek gibidir ve onu besleyip büyütmek önemlidir. Bugün sizinle sevgi dolu bir ilişkinin anahtarlarını paylaşmak istiyoruz. Çalışmalar sevgi ve ilgi dolu ilişkilerin en az dört vazgeçilmez anahtarı olduğunu gösteriyor.

Tüm ilişkiler değişir

Bir ilişkinin başında her şey güzeldir. Ancak ne yazık ki bu hissin zamanla azalması yaygındır. İşte tam da o zaman pek çok ilişki biter.

Çalışmalar, romantik bir ilişkinin, kan bağıyla kurulan ilişkilerden sonra hayatımızın en önemli ve yoğun ilişkilerinden olduğunu gösteriyor. İyiliğimizi daha iyiye veya daha kötüye doğru olacak şekilde önem ölçüde etkiliyor. Peki, sevgi dolu bir ilişkiyi nasıl sürdürebiliriz? Sağlıklı ve bozulmayan bir ilişkiye sahip olmak mümkün müdür?

Araştırmalar sevgi dolu bir ilişkinin dört önemli bileşeni olduğunu gösteriyor: Bağlılık, romantizm, sevgi ve yakınlık. Ama bu elementlerin yanı sıra, ilişkiyi sürdürmek için dikkat etmeniz gereken başka faktörler de var. Gelin onlara bir göz atalım!

Sevgi dolu bir ilişkiyi sürdürmenin anahtarları

1. Kendini sevmek

Öncelikle, başkalarını sevebilmek için kendimizi sevebilmemiz çok önemlidir. Bu yüzden daha iyi insanlar olabilmek için kendimizi sevmemiz şarttır.

Hatta bir ilişkideki pek çok çatışma bizim kendi eksikliklerimiz nedeniyle meydana gelir. Böyle bir durum olduğunda, iki kişiden biri, karşısındaki kişiden yalnızca kendisinin ona verebileceği şeyleri talep etmeye başlar.

Kökenleri romantik efsanelere dayanan bu kısıtlayıcı fikirleri yırtıp atmak önemlidir. Çünkü onlar bizi birini gerçek manada sevmekten uzak tutarlar. Örneğin diğer yarım gibi bir kişinin diğer kişiyi tamamlayacağına yönelik bir bakış açısı vardır.

Bu tamamen yanlıştır. Biz zaten tam doğduk ve hiçbir partner bizi tamamlayamaz.

ruj ayna kalp kadın
Sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak için kısıtlayıcı romantik düşüncelerimizi bir kenara koymalıyız. Başka birini sevmeden önce kendimizi sevebilmeyi öğrenmeliyiz.

2. Hatalarımızı kabullenmek

Gelişebilmek çok önemlidir. Hatalarımızı tanımak, onlara sahip çıkmak ve değişmeye gönüllü olmak sağlıklı bir ilişkinin anahtarıdır. Ne de olsa her zaman geliştirebileceğimiz bir şey vardır. Ayrıca yalnız başımıza altından kalkamayacağımızı düşünürsek her zaman yardım isteyebiliriz.

Bir psikologa danışmaktan korkmayın. Bu profesyoneller, daha sağlıklı, daha mutlu ve daha iyi biri olabilmek için hayatınızda, üzerinde çalışmanız gereken alanları bulmanız için size yardımcı olabilirler. Düşüncelerinizi ve duygularınızı düzgün bir şekilde yönetmeyi öğrendiğinizde sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak çok daha kolaydır.

3. Yakınlık kurmak

Bu, yalnızca cinsellikle ilgili değildir. Bir alana sahip olmak ve yakınlık inşa etmek, karşılıklı olarak hayallerimizle bağ kurmamızı, korkularımızı ifade etmemizi, kuruntularımız ve daha pek çok şey hakkında konuşmamızı sağlar. Böyle yapmamız bizi partnerimize yakınlaştıracaktır.

4. Küçük şeyleri önemsememek

Bazen yok yere felaketler çıkarırız. Bu nedenle önemsiz tartışmaları çözmek için en iyi panzehir gülmek ve  aslında önemli olana odaklanmaktır.

mutlu çift pencere kenarı
Bir ilişkide rahatsızlık yaratan küçük şeyleri önemsememek önemlidir. Diyalog ve ortak projeler hakkında düşünmek pek çok zorluğu aşmaya yardımcı olacaktır.

5. Ortak projeler yaratmak

Ortak bir hedef için birlikte çalışmak bir ilişkiyi güçlendirir. Bu, birbirimizin hayallerini görmezden gelmeden aynı yöne bakmamızı sağlar. Birlikte bir seyahata çıkmak, evi yeniden düzenlemek ve hatta bir girişim yapmak ortak projelere verebileceğimiz örneklerdir.

6. Kaçmak

Sadece romantizmin tadını çıkarmak için biraz zaman ayırmak bir ilişkiye çok yardımcı olabilir. Bu nedenle arada bir kaçın ve sevgilinizle tekrar bağlantı kurmak için rutininizden uzaklaşın. Sırf bu amaçla bunu yapın ve herhangi bir elementin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin.

Pek çok çift, gündelik hayattan uzaklaşmak ve birbirine ilgi göstermek için özel günlerin gelmesini bekler. Eşyalarınızı toplayıp bir maceraya atılmak için bir doğum gününü veya yıl dönümünü beklemeyin.

7. Sevgi dolu bir ilişki için diyalog şarttır

Bazı çiftler yalnızca çözülmesi gereken ciddi sorunları olduğunda iletişim kurarlar. Ancak diyalog her zaman şarttır. Her gün birbiriniz için en az 10 dakika ayırın ki birbirinizi neden ve ne kadar sevdiğinizi hatırlayabilesiniz. Ayrıca aktif dinleme becerilerinizin üzerinde çalışın.

koltuk birbirine sevgi dolu bakan çift
Diyalog ve aktif dinleme, partnerinizle iyi bir ilişkinizin olmasında belirleyicidir. Hiçbir sorun olmadığında bile bunların pratiğini yapmak önemlidir.

8. Detaylara dikkat etmek

Detaylar, bir ilişkiyi her gün pekiştirirler. Bu, romantik bir not, bir masaj veya sürpriz bir akşam yemeği gibi şeyler olabilir. Bu tür detaylar, sevgiliniz böyle bir şey beklemiyorken yaptığınızda daha da iyidirler. Kim sürprizleri sevmez ki?!

9. Sevgi dolu bir ilişki karşılıklı saygıyla ilgilidir

Herhangi bir ilişkinin temel bileşeni saygıdır. Ancak kendimize saygı duyduğumuz kadar partnerimize de saygı duymalıyız. Çünkü böyle yaptığımızda çok daha iyi hissederiz. Bu nedenle saygı, mutluluğa doğru atılan ilk adımdır. 

Yukarıdaki ilkeleri takip edin. Böylece sevgi dolu bir ilişkiye sahip olacaksınız. Hiçbir zaman birini gerçek manada ve derin bir şekilde sevmeye başlamak için geç değildir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Barroso, O. (2014). EL APEGO ADULTO: LA RELACIÓN DE LOS ESTILOS DE APEGO DESARROLLADOS EN LA INFANCIA EN LA ELECCIÓN Y LAS DINÁMICAS DE PAREJA. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia.
  • Ferrer, V., Bosh, E., & Navarro, C. (2010). Los mitos románticos en España. Boletín de Psicología.
  • Maureira Cid, F. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • Alzugaray, C., & García, F. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. La felicidad de los chilenos. Estudios sobre bienestar, 1.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.