Sık Görülen Ağız Problemlerinin Tedavileri

Sık Görülen Ağız Problemlerinin Tedavileri

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Aftlar, diş eti iltihabı, çürükler, plaklar, zayıf dişler… Ağız içi problemleri, ağrıya ve diş hekimi masraflarına neden olarak hayat kalitenizi büyük oranda bozabilir. Bu yazımızda sizlere sık görülen ağız rahatsızlıklarının nedenlerini ve yağ, karbonat, kekik ve deniz suyu gibi doğal maddelerle bunları önleme ve tedavi etmenin birkaç basit yolunu göstereceğiz.

Olası Nedenler

  • Beslenme rejimi: Bu, ağızdaki rahatsızlıkların başlıca nedenidir, çünkü ağzınız sindirim sisteminizin aynasıdır. Sindirim sisteminiz iyi çalışmadığı veya fazla çalıştığında, ağzınızdaki doğal pH seviyesini değiştirebilecek olan asit fazlalığına yol açar. Bu ise dişeti iltihabı, aftlar, plak oluşumu ve çürüklere zemin hazırlar. O nedenle çoğu ağız içi probleminin ana tedavisi, meyve ve taze sebzeler, ceviz, tam buğday, baklagiller içeren dengeli ve sağlıklı bir diyettir.
  • Beyaz şeker: Beyaz şekerin özellikle üstünde durmak gerekir, çünkü şeker diş ve genel sağlığınız için bir zehirdir. Beslenme rejiminizden tamamen çıkarmanızı ve şeker içeren besinlere dikkat etmenizi kesinlikle öneririz.
  • Tütün ve kahve: Tütün ve kahve dişlerinizi kirletir, pH’ı değiştirir, plak oluşumuna ve kalsiyum tabakasının kaybına neden olur.
  • Kötü ağız hijyeni: Hijyen esastır. Sadece diş fırçasıyla değil, dil temizliği için özel temizleyicileri ve diş araları için diş ipi de kullanmalısınız.
  • Kimyasal ürünler: Sıkça satın aldığınız diş macununda bulunan köpük üretimini sağlayan kimyasal katkı maddeleri, ağzınızın pH’ı için zararlı olabilir ve dişeti iltihabı veya aft oluşumunu artırabilir. Aktarlardan veya doğal ürünler satan dükkanlardan almanızı veya evde kendi diş macununuzu hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Aşağıda, sık görülen ağız içi rahatsızlıklarını önlemek ve tedavi etmek için dört doğal tedavi yolu önereceğiz.

Kekik Çayı

Kekik eskiden beri aftlar, yaralanmalar veya dişeti iltihabı için kullanılmakta olan antiseptik özellikli tıbbi bir bitkidir. Bu çayı her gün içebilirsiniz ama özellikle ağız gargarasını öneririz.

Çayı hazırlamak için bir litre maden suyunu 60 gram kekikle 5 dakika kaynatın ve beş dakika demlenmeye bırakın. Çay ılındığında gargara yapabilirsiniz, gelişme görene dek günde birkaç kez uygulayın.

çiçek fotoğrafı


Bir Tutam Karbonat

Daha önce belirttiğimiz gibi, çoğu ağız içi problemi, tükürük salgısında değişik nedenlerle artan aşırı asit seviyesine bağlıdır. Bu yüzden, bu asiditeyle savaşmanın yolu ağzı alkalize etmektir. Bunun için az miktarda karbonat uygulamalısınız.

Önerimiz,  gün boyu yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir kabın içine karbonat koymanız. Günde birkaç kez parmağınızı ıslatarak karbonata batırarak dilinizin üzerine koyun.

Bunu birkaç kez ve küçük dozlarda yapmalısınız ki, alkalileşme işlemi ağzınızın içindeki pH’ı değiştirmeden doğal olarak gelişsin. Bu tedavi yukarıda  belirttiğimiz ağız rahatsızlıklarında, hatta çürükleri önlemede bile işe yarayacaktır.

Diş Mineralizasyonu İçin Deniz Suyu

Dişleriniz kötü beslenmeye bağlı mineral eksikliği nedeniyle zayıflar, bu da onları hastalıklara karşı savunmasız hale getirir.

Bunu önlemek için kalsiyum ve diğer mineralleri tüketmelisiniz, bunun için de her gün deniz suyuyla gargara yapmanızı öneriyoruz. Deniz suyunu aktarlarda, eczanelerde veya marketlerde bulabilirsiniz.

Eğer yakınınızda deniz varsa, deniz mevsimi olmasa da gidip doğrudan deniz suyu alabilirsiniz. Sabah erken saatte bir şişeye deniz suyu doldurun, ancak doldururken artıkların biriktiği suyun üst tabakasını uzaklaştırın. Diğer bir seçenekse normal suya saf deniz tuzu karıştırmaktır.

deniz fotoğrafı

Yağ

Bu eski ayurveda tedavisi hem ağız rahatsızlıkları hem de tüm sindirim sisteminiz için faydalıdır çünkü ağzınızı çok iyi temizleyerek toksinleri uzaklaştırır. Özellikle ağız enfeksiyonları, dişeti problemleri, diş plakları, dişeti iltihabı, diş lekeleri ve zayıf dişler için tavsiye ederiz. Tek ihtiyacınız ayçiçek veya  susam yağı olacak.

Resimler fturmog ve CubaGallery’nin izinleriyle kullanılmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rosas, A., & López, A. (2011). Actividad Antimicrobiana de Aceite Esencial de Tomillo. Temas Selectos de Ingeniería de Alimentos. https://doi.org/10.1145/1978942.1978984
  • Johansson, I., Lif Holgerson, P., Kressin, N. R., Nunn, M. E., & Tanner, A. C. (2010). Snacking habits and caries in young children. Caries Research. https://doi.org/10.1159/000318569
  • Ismail, A. I., Sohn, W., Tellez, M., Willem, J. M., Betz, J., & Lepkowski, J. (2008). Risk indicators for dental caries using the International Caries Detection and Assessment System (ICDAS). Community Dentistry and Oral Epidemiology. https://doi.org/10.1111/j.1600-0528.2006.00369.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.