Ağızda Çıkan Yaralar için Ev Yapımı Reçeteler

Ağızda Çıkan Yaralar için Ev Yapımı Reçeteler

Son Güncelleme: 16 Mart, 2019

Aft olarak bilinen ağızda çıkan yaralar, mide problemleri veya yüksek ateş nedeniyle ağızda oluşan ülser veya açık yaralardır. Bunlar çok ağrılı olur ve dudaklar, diş eti, damak veya dil üzerinde olabilen küçük noktacıklar veya büyük ağrılı şişlikler şeklinde ortaya çıkar.

Ağızda çıkan bu yaralar ateşe ve rahatsızlık hissine neden olur. Size, evde kolayca hazırlayabileceğiniz basit reçetelerle bu can sıkıcı ülserlerden nasıl kurtulacağınızı göstereceğiz.

Ağızda Çıkan Yaralar için Aloe Vera

Aloe vera, ağızda çıkan yaralar için çok tavsiye edilen doğal bir ilaçtır. Bu bitkinin size sağlayacağı faydalar çok önemlidir; çünkü ilk uygulamadan itibaren aftların verdiği ağrı ortadan kaybolacaktır.

Reçetemizin hazırlanışı çok kolay; bitkiden  Aloe kristalleri denen jeli çıkarmak yeterli olacaktır. Bitkinin yaprağını açın, birkaç kristal çıkarın ve ılık su ekledikten sonra iyice karıştırıp ağzınızı bununla çalkalayın. Bu rahatsızlığı kısa sürede ortadan kaldırmak için mükemmel bir tedavidir.

Ev Yapımı Ağız Gargarası

Bu sorundan bir an önce kurtulmak isteyeceğiniz için, en iyi tedavi ev yapımı bir ağız gargarası hazırlamaktır. Hazırlaması çok kolaydır. Aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Yarım bardak suya, bir çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı karbonat ve biraz oksijenli su ekleyin.
  • İyice karıştırın ve günde en az 4 kez gargara yapın. 
  • Kısa sürede çok iyi sonuçlar alacaksınız.

Tuz Solüsyonu

Bu reçeteyi sadece dayanıklı kişiler için öneriyoruz; çünkü şiddetli yakıcı etkisi vardır. Gargara yaptığınızda tuzlu suyun yakıcı etkisine dayanabilmeniz gerekir.

Ağızdaki yaralarınızdan çabucak kurtulmak istiyorsanız, yaranın üzerine doğrudan biraz tuz basın. Bu şekilde yaranın hızlıca iyileştiğini göreceksiniz.

Buz

çeneye buz koymak

Buzun ödemi ve ağrıyı azaltmak için kullanıldığını hatırlayalım. Buz, bu etkisinden dolayı bu tür bir sorun için önerilmektedir.Küçük temiz bir bez parçasının içine buz koyup enfekte alanın üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Bu, ağrıyı biraz hafifletecektir.

Ağız içindeki yaralara dikkat etmelisiniz. Bu tür lezyonlar çok sık görülür ve birkaç günde kendiliğinden kaybolurlar. Eğer bir ülser on günden uzun sürerse, ağrı yapmıyorsa ve tekrarlıyorsa, acilen profesyonel yardım almalısınız; çünkü bu bir ağız kanseri olabilir.

Bu tip lezyonları önlemek icin ağız hijyeni çok önemlidir. Günde en az üç veya dört kez diş fırçalamak, ağız gargarası yapmak ve diş ipi kullanmak; ileride çocuklarınızın karşılaşabileceği bu tip durumları önlemek icin onlara küçüklüklerinden itibaren kazandırmanız gereken alışkanlıklardır.

Bu can sıkıcı ve ağrılı ağız ülserlerinden kaçınmak için diğer bir yol, her ay diş fırçası değiştirmektir. Protez diş kullanıyorsanız, yatak odanıza içine 5 damla çamaşır suyu eklenmiş bir bardak su koyun. Yatmadan önce takma dişlerinizi bardağa koyun. Bu şekilde protezleriniz dezenfekte olur ve aftların çıkma olasılığı azalır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, M. A. (2012). Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan).9(4), 381–385. https://doi.org/10.4103/1735-3327.102758
  • Laskaris, G. (2015). Aphthous stomatitis. In European Handbook of Dermatological Treatments, Third Edition (pp. 67–71). Springer Berlin Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45139-7_6
  • Vijayabala, G. S., Kalappanavar, A. N., Annigeri, R. G., Sudarshan, R., & Shettar, S. S. (2013). Single application of topical doxycycline hyclate in the management of recurrent aphthous stomatitis. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology116(4), 440–446. https://doi.org/10.1016/j.oooo.2013.06.015

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.