Ağız Yaralarının İyileşmesini Hızlandırmak için Ev Yapımı 7 İlaç

Ağzınızda yaralar mı çıkıyor? Burada vereceğimiz tedaviler, anti-enflamatuar ve antibiyotik özellikleri sayesinde, zayıflamış bağışıklık sistemine ve ağız yaralarına neden olan mikroplarla mücadeleye yardımcı olacaktır. Bunları kesinlikle deneyin!
Ağız Yaralarının İyileşmesini Hızlandırmak için Ev Yapımı 7 İlaç

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ağız yaraları ya da ülserler, genellikle yanaklar, dil ve damak boyunca mukus zarlarında gerçekleşen kırmızı kenarlı, beyazımsı, küçük yüzeysel alanlardır.

Görünüşleri soğuk yaralarla benzer olsa da, bununla tamamen ilgisizdir. Aslında, bulaşıcı değildirler, ve de ağız bölgesi dışında oluşmazlar.

Bununla birlikte, ağız yaraları zayıflamış bir bağışıklık sisteminin yanı sıra stres, yaralanma ya da kötü hijyen anlamına gelebilir.

Birkaç gün sonra kendiliğinden kaybolmalarına rağmen iyileşmeyi hızlandırmak ve oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için birtakım tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Bugün, doğal malzemelerle bu yaraları hızla ortadan kaldırmaya yardımcı olacak 7 ev tedavisini sizinle paylaşmak istiyoruz.

1. Ağız yaraları ve sarımsak

sarımsak ezmesi

Sarımsak antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve doğrudan uygulandığında ağız enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olan bir besindir.

Sarımsakta aktif olan Allisin, yaraların iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur ve daha hızlı iyileşmeyi teşvik etmek için hücresel hareketliliği arttırır.

Nasıl kullanıyorsunuz?

  • Bir diş sarımsağı ezin sıkın ve bununla 2-3 dakika boyunca yaranın üzerini ovun.
  • Bol su ile yıkayın ve bunu günde iki kez tekrarlayın.

2. Karbonat

Karbonat, ağız sağlığını etkileyen problemler için geleneksel bir çözümdür.

Antiseptik ve anti-inflamatuvar maddeler içerir ve ağız yaralarının rahatlamasına anında katkıda bulunur.

Karbonat uygulamak, etkilenen bölgede enfeksiyon riskinizi azaltır ve pH seviyesini düzenlenmeye yardımcı olduğu için cildin onarılmasına olanak sağlar.

Nasıl kullanıyorsunuz?

  • Az miktarda karbonatı su ile nemlendirin ve etkilenen bölgenin üzerine sürtün.
  • Bunu her gün dişlerinizi fırçaladıktan sonra tekrarlayın.

3. Greyfurt çekirdeği özü

greyfurt yağı

Greyfurt tohumlarından elde edilen doğal özler, ağız enfeksiyonlarına neden olan mikropları yok etmeye yardımcı olan güçlü antibiyotikler içerir.

Antioksidanlar ve dezenfekte edici bileşikler, yaralı olan cildi korur, aynı zamanda iltihaplanmayı azaltır ve kötü kokuları önler.

Nasıl kullanıyorsunuz?

  • Bir fincan ılık suya birkaç damla greyfurt çekirdeği ekstresi ekleyin ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara olarak kullanın.
  • Bu uygulamayı günde üç defa tekrarlayın.

4. Hidrojen peroksit

Hidrojen peroksidin dezenfektan ve restoratif özellikleri ağız yaraları için evde hazırlanan bir tedavi olarak kullanılabilir.

Doğrudan uygulanması, yaralanan dokuların iyileşmesini hızlandıracak ve ayrıca bakterilerin çoğalmasını önleyecektir.

Nasıl kullanıyorsunuz?

  • Hidrojen perokside bir kulak çubuğu batırın ve yaraların üzerine sürün.
  • Bunu günde üç ila dört defa tekrarlayın.
  • İsteğe bağlı olarak biraz suya bir çorba kaşığı hidrojen peroksit ekleyebilir ve bunu bir gargara olarak kullanabilirsiniz.

5. Nane yağı

nane yağı

Nane uçucu yağı, anti-inflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde ağız yaralarının oluşturduğu enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.

Nasıl kullanıyorsunuz?

  • Pamuklu bir bezi nane yağı ile nemlendirin ve dikkatli bir şekilde ağzınızdaki yaralara uygulayın.
  • Gerektiğinde günde iki ila üç defa tekrarlayın.

6. Sade yoğurt

Yoğurttaki laktik asit ağızdaki mukozanın pH seviyesini düzenler. Bu şekilde asitliği azaltır ve sağlıklı bakterilerin varlığını arttırır.

Sade yoğurt, ağız yaralarından etkilenen derinin durumunu iyileştirir ve enfeksiyonların başlamasını engeller.

Nasıl kullanıyorsunuz?

  • Etkilenen alanlarla temas ettiğinden emin olarak günde en az yarım fincan yoğurt tüketin.

7. Zerdeçal macunu

zerdeçal tozu

Zerdeçalla yapılmış bir macun ağız yaraları ve ağzınızın sağlığını etkileyen diğer problemler için etkili bir çözüm olabilir.

Bu kök bitki karakteristik rengine ek olarak anti-enflamatuar ve antibiyotik özellikler taşıyan ve curcumin olarak bilinen aktif bir madde içerir.

Nasıl kullanıyorsunuz?

  • Az miktarda zerdeçal alın, biraz su ile nemlendirin ve bu macunu yaralara uygulayın.
  • Durulamadan önce 2-3 dakika bekletin.
  • Bu tedaviyi günde 2-3 defa kullanın.

Ağzınızda yaralar mı var? Yukarıdaki tedavileri deneyin ve hoşunuza giden herhangi birini iyileşmeyi hızlandırmak için kullanın. Memnun kalacaksınız! 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.