Sindirimi İyileştirmek için 3 Probiyotik Çözüm

Pek çok durumda, sindirim problemlerinin nedeni bir bağırsak mikrobiyotası dengesizliğidir. Bu yazımızda, sindirim sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek bazı probiyotik çözümleri keşfedebilirsiniz.
Sindirimi İyileştirmek için 3 Probiyotik Çözüm

Son Güncelleme: 21 Şubat, 2021

Diyetinize sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotanız olmasını teşvik eden yiyecekleri her gün dahil etmek önemlidir. Bu anlamda, canlı mikroorganizmalar açısından zengin bazı probiyotik ilaçlar sindirim sisteminizi ve genel sağlığınızı iyileştirebilir.

Bu yazıda, sindiriminizi iyileştirmeye yardımcı olacak üç probiyotik çözüm paylaşacağız. Farklı fermantasyon süreçleri gerektirdiklerinden, bunları nasıl yapacağınızı da adım adım göstereceğiz.

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler, canlı mikroorganizmalardan oluşan besinlerdir. Onları tükettiğinizde, bağırsaklarınızda aktif kalırlar ve mikrobiyotayı desteklerler. Bu nedenle, sindiriminizin iyi olması ve genel sağlığınız için çok önemlidirler.

Probiyotik çözümler tüketmek istiyorsanız, başvurabileceğiniz en iyi şeyler fermente gıdalardır. Aslında, en iyi seçenek bunları evde yapmaktır. Bunun nedeni, piyasada bulabileceğiniz bazı ürünlerin, probiyotikleri gıdalardan uzaklaştıran pastörizasyon gibi işlemlerden geçmiş olmasıdır.

Aşağıda, en popüler ve faydalı probiyotik gıdalardan bazılarını sizinle paylaşacağız. Ayrıca, bu gıdalar süt ürünleri, meyve ve sebzelere dayalı olduklarından her zevke uygundurlar.

Bu yazımızı da okumalısınız: Probiyotik Takviyeler: Ne Zaman Alınmalı?

Üç Probiyotik Çözüm

1. Kefir, En İyi Probiyotik Çözümlerden Biri

Bir kaşık kefir mayası ve bir bardak kefir.
Kefir, fermente olmak için laktik mikroorganizmaları kullanan bir içecektir.

Dünya genelinde oldukça popüler bir gıda olan yoğurt, doğal olarak probiyotikler içermektedir. Bunun nedeni, bir fermantasyon süreci ile elde edilmiş olmasıdır. Ancak pastörize edildiğinde faydalı bakterilerini kaybeder.

Bu nedenle kefire başvurmak harika bir alternatiftir. Bu süt ürününü, sütteki laktoz ile beslenen bir bakteri kültürü kullanarak evde yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, içeceğin içine zamanla içeride büyüyecek bazı kefir nodülleri eklemektir.

Malzemeler

  • 1 bardak taze süt (250 ml)
  • 2 yemek kaşığı kefir nodülü (20 g)

Hazırlanışı

  • Öncelikle, sütü ısıtın ve kefir ile cam bir kapta karıştırın. Kapta biraz boş alan bıraktığınızdan emin olmalısınız. Diğer bir seçenek de kabın nefes alabilmesi için üstünün bir bez ile kapatılmasıdır.
  • Ardından oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat boyunca fermente olmasına izin verin. Ne kadar çok fermente olursa o kadar yoğun ve asidik olur.
  • Bu sürenin sonunda süzün ve nodüller ile işlemi tekrarlayın. Bal ya da esmer şeker kullanarak tatlandırabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kefir: Bağışıklığı Güçlendirmenin Doğal Yolu!

2. Probiyotik Çözümler: Ananas Kabuğu İçeceği

Ananas kabuğu ile hazırlanmış probiyotik bir içecek.
Ananas kabuğunu bir tatlandırıcı ile birlikte fermente etmek, ilginç sağlık yararları olan doğal bir probiyotik elde etmenizi sağlayacaktır.

Eğer ananası seviyorsanız, en lezzetli probiyotik çözümlerden birini yapmak için kabuğundan da yararlanabileceğinizi bilmelisiniz. Ferahlatıcı ve çok sağlıklı bir içecek yapmak için bunu şeker ile beraber fermente edebilirsiniz.

Bu meyve ile yapılan, alkollü içecekler de dahil olmak üzere, pek çok tarif vardır. Aşağıda, esas olarak enzimler açısından çok zengin olan kabuktan oluşan bir versiyonunu öneriyoruz.

Malzemeler

  • 1 büyük ananas ya da 2 orta boy ananas
  • 1 bardak şeker (200 gr)
  • 4 bardak su (1 litre)

Hazırlanışı

  • Önce meyveyi iyice yıkayın.
  • Ardından kabuğu şeker ve su ile birlikte cam bir kaba koyun.
  • Kabı iyice kapatın. Ancak günde iki kez açmalısınız.
  • Bundan sonra, içeceği dört ila yedi gün arasında fermente edin. Dördüncü günden sonra tadına bakabilirsiniz. Hala tatlıysa, daha fazla mayalanmasına izin verebilirsiniz.
  • Son olarak, içeceği süzün ve isterseniz tatlandırın.
  • Soğuk içmenizi tavsiye ederiz.

3. Klasik Probiyotik Çözümlerden Biri, Alman Usulü Lahana Turşusu

Bir kavanoz Alman usulü lahana turşusu.
Bu geleneksel koruma yöntemi, sağlıklı probiyotik yiyecekler oluşturur.

Son olarak, Orta Avrupa’daki en ünlü fermente yiyeceklerin faydalarından yararlanabilirsiniz: Alman usulü lahana turşusu. Bu teknik, sebzeleri korumanın başka bir yolu olmadığı zamanlarda insanların yıl boyunca sebze yemelerine olanak tanımıştır.

Malzemeler

  • 1 büyük ve çok taze lahana
  • Her iki kilo lahana için 1 yemek kaşığı tuz (15 g)

Hazırlanışı

  • Öncelikle lahanayı yıkayın ve iyi durumda olmayan tüm yaprakları temizleyin.
  • Sonra lahanayı çok ince şeritler halinde kesin.
  • Daha sonra lahana ve tuzu cam bir kaba yavaş yavaş, katmanlar halinde ekleyin. Ayrıca, kabın içindeki her şeyi iyice ezin ki lahana suyunu serbest bıraksın, ve böylece karışımda hava kalmadığından da emin olun.
  • Bununla birlikte, kapta biraz boş alan olmalıdır ve lahana suyunun karışımı kapatması gerekir. Gün geçtikçe gerekirse lahanayı ezmek için bunu kontrol etmelisiniz.
  • Lahana turşunuz bir ya da iki ay içinde hazır olacak ve hem lahana hem de suyu probiyotik açısından zengin olacak.

Bu probiyotik çözümleri deneyecek misiniz? Tatları yoğun ve lezzetlidir ve bunları her gün tüketmek, mikrobiyotanızı mükemmel durumda tutmanıza olanak tanır, ki bu da sağlığınızın daha iyi olmasının bir garantisidir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Butel, M.-J. (2014). Probiotics, gut microbiota and health. Medecine et Maladies Infectieuses. https://doi.org/10.1016/j.medmal.2013.10.002
  • Tuohy, K. M., Probert, H. M., Smejkal, C. W., & Gibson, G. R. (2003). Using probiotics and prebiotics to improve gut health. Drug Discovery Today.
  • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
  • Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
  • Beganović, J., Kos, B., Leboš Pavunc, A., Uroić, K., Jokić, M., & Šušković, J. (2014). Traditionally produced sauerkraut as source of autochthonous functional starter cultures. Microbiological Research. https://doi.org/10.1016/j.micres.2013.09.015
  • ISRN Nutr. 2013; 2013: 481651. Published online 2013 Jan 2. Health Benefits of Probiotics: A Review. doi: 10.5402/2013/481651
  • Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Volume 51, 2011 – Issue 3. Review: Functional Properties of Kefir. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390903579029
  • Braz. arch. biol. technol. vol.56 no.6 Curitiba Nov./Dec. 2013. Isolation and purification of bromelain from waste peel of pineapple for therapeutic application. https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000600012&lang=en
  • Glob Adv Health Med. 2014 Nov; 3(6): 12–18. Published online 2014 Nov 1. Regular Consumption of Sauerkraut and Its Effect on Human Health: A Bibliometric Analysis. doi: 10.7453/gahmj.2014.038

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.