Sıvı Alımı Neden Çok Önemlidir?
“Su içmeyi unutuyorum”, “Susamıyorum”, “Suyun tadını sevmiyorum”, “Teşekkürler, ben su yerine kola alayım.” Eğer bu cümlelerden herhangi birini sık sık kullanıyorsanız, bugünkü yazımız tam size göre. Sıvı alımı ve öneminden bahsedeceğiz.
İlkokulda öğrenmiş olduğunuz gibi, vücudunuzun %60’ı sudan oluşur. Bu nedenle sağlığınızı korumak için sıvı alımı çok önemlidir.
Su tüketimi her canlı için hayati önem taşır. Kaybettiğiniz sıvıların yerini doldurmanız gerekir böylece sağlık sorunlarıyla karşılaşmazsınız ve vücudunuz normal şekilde çalışır.
Gelin sıvı alımının neden bu kadar önemli olduğuna bir göz atalım.
Bu yazımızı da okuyun: Su İçmek Vücudunuza Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Sıvı Alımını Neden Önemlidir?
Terleme, idrar ve diğer vücut fonksiyonları aracılığıyla vücudunuz her gün sıvı kaybeder. Düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız veya havalar sıcaksa, bazı önlemler almanız gerekir. Bu yazımızda, sıvı alımının yedi faydasını sizlerle paylaşacağız.
1. Beyin fonksiyonunu iyileştirir
Bol miktarda su içmek, beyninizin daha hızlı çalışmasına olanak tanır, hafızayı güçlendirir ve modunuzu iyileştirir.
Öte yandan, vücudun su kaybetmesi ise bilişsel yetileri, dikkati, hafızayı ve konsantrasyonu olumsuz yönde etkiler.
Eğer beyninizin genel performansını artırmak, baş ağrılarını önlemek ve becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olmalısınız. Bol miktarda su tüketmek, zihinsel olarak daha zinde olmanızı sağlar.
2. Vücuttaki önemli kimyasalları iyileştirir
Terlediğinizde, özellikle de egzersiz yaparken vücudunuz magnezyum, potasyum ve sodyum kaybeder. Eğer bu kaybolan mineralleri geri almazsanız, kendinizi yorgun hissedersiniz, kaslarınız güçsüzleşir ve kramplar meydana gelebilir.
Besin maddelerinin ve kimyasalların organlara, dokulara ve vücuttaki sistemlere ulaşımı su sayesinde olur. Eğer düzenli olarak sıvı tüketmezseniz, vücudunuzun ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilirsiniz?
3. Arterlerinizi temizler
Söz konusu sağlık problemleri olduğunda, sonradan pişman olmaktansa tedbirli davranmak her zaman daha iyidir. Eğer yeterli miktarda sıvı tüketirseniz, kan basıncınız normal seviyede olur ve hücrelerinizdeki atıkların vücuttan uzaklaştırılması kolaylaşır.
Öte yandan vücudun susuz kalması ise, tansiyonun düşmesine ve kalp atış hızının yükselmesine neden olur. Eğer bu sağlık sorunlarını önlemek istiyorsanız, düzenli olarak sıvı tükettiğinizden emin olun.
4. Vücut ısınızı düzenler
Vücudumuz oldukça akıllıdır. Vücut ısısı yükseldiği zaman, ısıyı dengelemek için terlediğinizden su içmek önemlidir.
Vücut ısısındaki bu artışı dengeleyebilmek için, ter bezleri cilt yüzeyine akan bir sıvı salgılar. Eğer yeterli miktarda su içmezseniz, bu durum performansınızı olumsuz yönde etkiler.
5. Vücudunuzdan toksinleri uzaklaştırır
Yeteri miktarda su içmek, vücudunuzun artık ihtiyaç duymadığı maddeleri ve kirleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Ayrıca, toksinlerin vücuttan atılmasından sorumlu organlar olan karaciğer ve böbreklerin sağlıklı olmasını sağlar.
Sıvı tüketme alışkanlığının detoks için önemi o kadar büyüktür ki, Japonya’da “su orucu” çok yaygındır ve bir süre boyunca hiçbir şey yemeden sadece su tüketmenin çok çeşitli faydaları vardır.
6. Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar
Yeterli miktarda su içmek böbreklerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayırca, böbrek taşı gibi hastalıkları önler ve vücudunuzdaki atıkların idrar yoluyla uzaklaştırılmasını sağlar.
Eğer böbrekleriniz düzgün bir şekilde çalışmazsa, kemikleriniz yeteri miktarda kalsiyum alamaz. Bu durum da aşağıdaki sonuçları doğurabilir:
- Anemi ve kalp krizi riski artar
- Kandaki asit seviyesi artar
- Kadınlarda adet düzensizliği meydana gelebilir
7. Sindirimi iyileştirir ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırır
Eğer kabızlıktan muzdaripseniz, daha fazla sıvı tüketin! Az sıvı tüketimi sindirim sisteminin çalışmasını yavaşlatır. Bunun sonucunda da, katı maddelerin bağırsaklardan geçişi daha uzun sürer.
Katı atıklar kalın bağırsağa hızlı bir şekilde ulaşmadığında kabızlık meydana gelir. Dışkı sertleşir ve bağırsak hareketleri sırasında ilerlemesi zorlaşır. Daha fazla sıvı tüketerek kabızlığı önleyebilirsiniz.
Bu yazıyı da okuyun: Her Gün Daha Fazla Su İçmek Sağlığınızı Nasıl İyileştirir
Vücudun Susuz Kaldığını Nasıl Anlarsınız?
Sıvı tüketiminin ne kadar önemli olduğunu artık biliyorsunuz. Şimdi, vücudunuzun susuz kaldığını nasıl anlayacağınızı öğrenmenin vakti!
Eğer yeteri kadar su içmezseniz, vücudunuz belirli semptomlarla sizi uyaracaktır. Bu semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Aşırı kuruluk
- Az idrara çıkma ve idrarın koyu renkte olması
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Ciltte kuruluk ve esneklik kaybı
- Uyku sersemliği ve aşırı yorgunluk
- Göz yaşı üretiminde azalma veya gözde kuruluk
- Hararet
- Kabızlık
Önemli Tavsiyeler
Günlük sıvı tüketimi ile ilgili bilmeniz gereken birkaç şey vardır:
- Aşırıya kaçmayın: Vücudunuzun düzgün bir şekilde çalışması için günde 6-8 bardak su içmek yeterlidir. Aşırıya kaçmak başka sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Program hazırlayın: Eğer su içmek gün içerisinde aklınıza gelmiyorsa, telefonunuza bir alarm kurabilir ve ne kadar su içtiğinizi kaydedebilirsiniz. Bunun yanı sıra, su içmeniz gerektiğini hatırlatan telefon uygulamaları da mevcuttur.
- Yanınızda her zaman su taşıyın: Her gittiğiniz yere yanınızda bir su şişesi götürün. Böylece, her gün en azından bir litre su içebilirsiniz.
- Doğal tatlandırıcılar kullanın: Eğer suyun tadını sevmiyorsanız, içerisine limon, nane yaprağı, salatalık, elma veya fesleğen koyabilirsiniz. Suyun tadını değiştirebilecek pek çok malzeme vardır.
- Spor yaparken su tüketmeyi ihmal etmeyin: Eğer düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, öncesinde, spor sırasında ve spor sonrasında su tüketmelisiniz. Ancak aşırıya kaçmamaya özen gösterin!
Vücudunuzun düzgün çalışmasının su tüketimine bağlı olduğunu unutmayın. Eğer su ve diğer sıvıların tüketimini bir alışkanlık haline getirirseniz vücudunuz size minnettar olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Félez-Santafé, M. (2011). El agua. In Situación actual del estado de la depuración biológica. Explicación de los métodos y sus fundamentos.
- Luis Calabuig, E. de. (2019). Agua. Ambiociencias. https://doi.org/10.18002/ambioc.v0i13.4949
- Orellanna A., J. (2005). Características del agua potable. Ingeniería Sanitaria- UTN – FRRO. https://doi.org/10.1016/j.ejheart.2004.09.003