Skyr Nedir? İzlanda'dan Gelen Bu Süt Ürünü Hakkında Her Şey

Skyr, diyete dahil edilebilecek en kaliteli süt ürünlerinden biridir. Yüksek protein içeriği ve probiyotikleri ile öne çıkıyor.
Skyr Nedir? İzlanda'dan Gelen Bu Süt Ürünü Hakkında Her Şey
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Skyr, İzlanda’da besin değeri nedeniyle farklı mutfaklara yayılmaya başlayan yaygın bir süt ürünüdür. Sağlığa faydalı olabilecek ve doğal yoğurdu verimli bir şekilde tamamlayabilecek bir besindir. Her ikisi de iyi bir sağlık durumuna ulaşmak için özellikle önemli olan yüksek dozda yüksek kaliteli proteinler ve cis tipi yağlar içerir.

Başlamadan önce, süt ürünleri tüketiminin çoğu beslenme uzmanı tarafından önerildiğini belirtmek önemlidir. Bu ürünler, kronik ve karmaşık patolojilerin gelişmesini önlemeye yardımcı olan temel mineraller içerir. Ancak mümkün olduğunca şeker ilavesiz tüketilmelidir, aksi takdirde orta vadede zararlı olabilecek bir glisemik pik oluşabilir.

Skyr özellikleri

Skyr, yağsız sütten yapılan bir süt ürünüdür. Sütün sıcaklığı 100 santigrat dereceye yükseltilir ve ardından büyük ölçüde 37 santigrat dereceye düşürülür (212 ila 98 Fahrenheit)

Fermantasyona izin veren bakterilerin aşılanması da önemli olacaktır, bu nedenle ürünün içinde probiyotikler olduğu söylenebilir. Ürünün hazırlanmasını bitirmeden önce, sıvı, yüksek protein konsantrasyonu ile katı kısımdan ayrılarak elimine edilmelidir.

İzlanda 'dan Skyr.

Skyr’ın doğal yoğurt veya diğer süt ürünleri türlerinden daha düşük bir yağ yüzdesine sahip olduğunu da belirtmek önemlidir. Ancak hepsi cis yağlarıdır, yani faydalı olanlardır. Diyette sadece trans yağlardan kaçınılmalıdır, çünkü bunlar vücudumuzdaki iç iltihabı arttırdığı gösterilmiş olanlardır. Düzenli tüketimleri patolojilerin gelişmesine yol açar.

Skyr’ın faydaları

Her şeyden önce skyr, biyolojik değeri yüksek bir protein kaynağıdır. Bu elementler, içlerinde tüm temel amino asitleri konsantre eder. Sindirilebilirlik açısından da iyi bir puana sahiptirler.

Bu nedenle, sedanter insanlarda günde kilogram başına en az 0,8 gram protein olarak tahmin edilen günlük gereksinimlerimizi karşılamak için idealdirler. Bu, Annals of Nutrition & Metabolism’de yayınlanan bir araştırmaya göre belirtilmiştir.

Papaya ile yoğurt.
Skyr’da bulunan proteinler, kronik patolojileri önlemeye yardımcı olabilir.

Yoğun fiziksel egzersizden sonra uygun toparlanmayı sağlamak için protein tüketimi esastır. Ancak sarkopeni gibi yıllar içinde yağsız kütleyi etkileyen kronik ve karmaşık patolojilerin gelişmesini önlemede de belirleyicidir.Bu, insanların işlevselliğini etkileyen ilerleyici bir kas kütlesi ve kas gücü kaybına neden olur.

Skyr ayrıca bir probiyotik kaynağıdır. Bu elementler, sindirim sistemini seçici olarak kolonize ederek konakçı için faydalar sağlar. Molecular Nutrition & Food Research dergisinde yayınlanan araştırma bunu doğrulamaktadır. Sadece sindirim sistemi daha verimli hale gelmekle kalmayacak, aynı zamanda kabızlık gibi sorunların gelişme olasılığı da daha az olacaktır.

Ek olarak, probiyotiklerin kendileri, belirli besinlere karşı toleranssızlık gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Bunlara vücudun laktoz gibi maddeleri sindirememesi neden olur. Genellikle mikrobiyota düzeyinde bir çeşitlilik sorunu tarafından şartlandırılırlar, bu nedenle bu yönü ele almak yakında fayda sağlayacaktır.

Skyr nasıl tüketilir?

Skyr, doğal yoğurtla aynı şekilde tüketilebilir. Organoleptik özelliklerini geliştiren farklı tatlarda da bulmak mümkündür. Bununla birlikte, metabolik düzeyde değişiklikler oluşturmamak için çok miktarda ilave şeker içeren versiyonlardan kaçınmak önemlidir.

Ayrıca yulaf ezmesi, kuruyemişler ve hatta doğranmış meyveler gibi diğer kaliteli gıdalarla da iyi uyum sağlayan bir besindir. Kahvaltının veya herhangi bir atıştırmalığın parçası olabilir, böylece sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunan kaliteli besinler sağlar.

Unutulmamalıdır ki tuzlu tariflerde skyr’a yer verme seçeneği de vardır. Genellikle avokado, somon füme ve hatta kızarmış ekmekle çok iyidir. Bu süt ürününü diyete dahil etme seçenekleri çeşitlidir ve bu nedenle denemenizi öneririz!

Sporcular için Skyr

Yorumlanan faydaların ötesinde, skyr özellikle sporcuların diyetinde olumludur. Düşük enerji yoğunluğu bağlamında yüksek kaliteli protein sağlar.

Bu sayede vücut kompozisyonunun durumundan ödün vermeden iyileşme süreçleri optimize edilebilir. Vücudun yağ yüzdesini azaltmayı amaçlayan düşük kalorili bir diyet bağlamında bile tanıtılabilir.

Skyr ayrıca iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu element, kemik sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunarak gelecekte kırılmaları önleyecektir. Normalde, sporcuların kemikleri yüksek düzeyde strese maruz kalır, bu nedenle D vitamini ve kalsiyum tedarikini optimize etmek ve yaralanmayı önlemek için kas kütlesi durumunu iyileştirmek çok önemlidir.

Diyetinize düzenli olarak skyr ekleyin

Gördüğünüz gibi skyr, düzenli olarak diyetinizin bir parçası olabilecek ve kalitesini artırabilecek çok faydalı bir besindir. Bu ürün iyi miktarda temel besin sağlar. Ayrıca, mutfak düzeyinde çok yönlüdür. Mükemmel organoleptik özelliklere sahiptir, yani birçok farklı gıda ile kombine edilebilir.

Ancak süt ürünlerinin etiketlenmesine her zaman dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Hepsi kaliteli değildir. Bazen orta vadede etkileri tam olarak test edilmemiş tatlandırıcılar gibi yapay katkı maddeleri içerebilirler. Genel olarak, gelecekte sağlığınızı etkileyebilecek işlev bozukluklarını önlemek için bu maddelerin tüketiminde dikkatli olmanız önerilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.