Bebekler İçin Probiyotikler

Bakteri temelli takviyelerin yetişkinlerin gastrointestinal yollarındaki çeşitli faydalarına dair raporlar vardır, ancak yeni doğan bebekler ile küçük çocuklara probiyotik vermek sağlıklı mıdır? Burada size bununu cevabını vereceğiz.
Bebekler İçin Probiyotikler

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Çok küçük bebeklere probiyotikler vermek uygun mudur? Bir bebeğin bağırsak florasını değiştirmenin riskleri nelerdir? Pediatrik sağlık ile ilgili herhangi bir karar vermeden önce bazı belirsizlikleri açıklığa kavuşturmak gereklidir.

Probiyotikler beslenme düzenimizin belirli yönlerine eklediğimiz yaşayan mikroorganizmalardır ve bağırsakta aktif kalırlar. Aktiviteleri sayesinde onları tüketen kişilerin sindirim sisteminin mikrobiyotasını değiştirirler.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, eğer doğru miktarı tüketirsek, probiyotikler bize pek çok sağlık faydası sağlar. Probiyotik gıdalar arasında taze yoğurtlar, kefir, Alman usulü lahana turşusu (sauerkraut) ve çok daha fazlası bulunmaktadır.

Bağırsak Florası

Bağırsaktaki mikrobiyotanın dengeli olması insan sağlığı için elzemdir. Kişi ve kişinin içinde yaşayan mikroorganizmaların arasındaki işbirliği hem kısa vadeli hem de uzun vadeli sağlığı belirler.

Çeşitli çalışmalara göre mide-bağırsak yolunda yaşayan bakteriyel flora birkaç farklı faydaya sahiptir. Örneğin:

  • Bağırsak mukozası ile ilişkilendirilen lenfoid dokuların özelleşmesinde yardımcı olurlar. Bu bağışıklık sistemi ile bir sinerjiye dönüşür, bu da bağışıklık sisteminin faydalı bakteriyel suşları tanımayı öğrenmesine ve gelecekteki hastalıklar için hazırlanmasına olanak tanır. Kısaca, bu, savunma sistemlerinize yardımcı olur.
  • Bağırsaktaki bakteriler belirli bitki bazlı polisakkaritleri tanır ve yapı taşlarına ayırır, bunu tek başımıza yapamazdık. Bilimsel yayınlara göre, bu aktivite bir insanın günlük kalorilerinin %10’udur.
  • Sindirim sistemi dış faktörlere açık olduğundan, her zaman dış ajanların saldırması riski altındadır. Normal bakteriyel flora dış dünya ile temas halinde olan yüzeyleri kolonize eder ve bu şekilde yabancı cisimciklerin çoğalmasını engeller.

Bunlar bağırsak bakterilerinin insanlara sağladığı faydalardan bazılarıdır. Bu simbiyotik bir ilişkidir, çünkü ne biz onlar olmadan var olabiliriz, ne de onlar biz olmadan var olabilir.

Bir dizi bakteri hücresi.
Sindirim sisteminin normal florası insanların hayatta kalması için elzemdir.

Bebekler İçin Probiyotikler

Probiyotik gıdalar bağırsak mikrobiyomunun genel işlevleri için faydalı olan bakteriler içerir. Bunlardan bazıları Lactobacillus, Bifidobacterium, ve Saccharomyces boulardii‘dir.

Sağlıklı mikrobiyota bu mikroorganizmaları halihazırda içerir, ancak bunların miktarını arttırmak, eğer bunları tüketen kişinin bir hastalığı yoksa iyi olabilir. Peki, bu yeni doğanlar için farklı mıdır?

Bebeklerde Probiyotikler Kullanılmasını Destekleyen Çalışmalar

2014 yılında gerçekleştirilen bir inceleme şu sonuçları göstermiştir:

  • 589 yeni doğmuş bebek yaşamlarının ilk 90 günü boyunca gözlemlenmiştir. Bazılarına Lactobacillus reuteri adlı probiyotik bakteri verilmiştir, diğerlerine ise sahte bir bakteri verilmiştir.
  • Ebeveynlere, bebeğin bağırsak sağlığını gösteren diğer faktörlerin yanı sıra bebeğin ne sıklıkta kustuğu, ne kadar süre boyunca ağladığı, çocuk doktoruna gitme sayıları ve hastaneye kaldırılma sayıları da sorulmuştur.
  • Probiyotikler alan bebeklerdeki değişkenler ile almayan bebeklerdekiler arasında hatırı sayılır bir farklılık söz konusudur. Yani, mikroorganizmalar yeni doğanları bağırsak bozukluklarından korumuştur.

Ancak hepsi bu kadar değildir, çünkü bunun gibi diğer çalışmalar da bağırsağın düzgün bir şekilde çalışmasında Lactobacillus reuteri bakterisinin faydalarını göstermiştir. Bu durumda, anne sütüne probiyotik damlalar uygulanması ile bebeklerde kolik ile ilişkili semptomlarda bir azalma gözlemlenmiştir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Probiyotiklerle Prebiyotikler Arasındaki Farklar

Probiyotiklerin Genel Faydaları

Probiyotiklerin yetişkinlere ve çocuklara çeşitli açılardan yardım ettiği genellikle varsayılır:

  • Öncelikle, onları tüketen kişi antibiyotik de alıyorsa faydalı bakterilerin büyümesini desteklerler.
  • Huzursuz bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıklarının semptomlarını azaltırlar.
  • Son olarak, bulaşıcı ajanlar yüzünden ortaya çıkmış ishali de engellerler.

Bebekler İçin Probiyotikler: Riskler

Probiyotikler genellikle güvenlidir, ancak belirli bilimsel kaynaklar kullanımlarından dolayı komplikasyonların ortaya çıkabileceği konusunda uyarırlar.

Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, kalp kapakçığı hastalığı ya da prematüre bebekler olası risk gruplarıdır. Bunun nedeni bu durumlarda bakterilerin orantısız bir şekilde çoğalma eğilimi olmasıdır, bu da gastrointestinal enflamasyona, bağışıklık sisteminin aşırı derecede aktif hale gelmesine ve en kötü durumda bakteriyemiye neden olur.

Yeni doğanlardaki bu hastalıkların boyutunu tam olarak bilmiyoruz. Bu bakterilerin uzun vadeli kullanılmasının çocuk gelişimi üzerindeki etkilerini tespit etmek de zor, zira bu, bunları tüketen bebekleri birkaç yıl boyunca takip etmeyi gerektirecektir.

Yatan bir bebek.
Bazı çalışmalara göre, pediatrik kolik probiyotik tüketen çocuklarda daha az sık görülmüştür.

Bebekler İçin Probiyotikler: Hatırlanması Gerekenler

Bebeklerde probiyotikler kullanılmasının çeşitli faydaları varmış gibi görünmektedir. Buna rağmen, bilimsel kaynaklar bu mikroorganizmalar ile yeni doğanın bağırsak sağlığı arasındaki etkileşimler üzerine çalışmaya devam etmemiz gerektiği konusunda bizleri uyarır. Olası risklerin ve olumsuz etkilerin de değerlendirilmesi gerekir.

Bundan dolayı, bunu yapmadan önce çocuk doktorunuzdan tavsiye almak her zaman en iyisidir, çünkü o yeni doğanınızın tıbbi geçmişini herkesten iyi bilir ve en iyisinin ne olduğunu da bilecektir. Herkes probiyotik tüketmemelidir, ancak ebeveynlerin evindeki probiyotik miktarı da değerlendirilmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guideline for evaluation of probiotics in food. Recogido a 27 de junio en https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf.
  • Maynard, C. L., Elson, C. O., Hatton, R. D., & Weaver, C. T. (2012). Reciprocal interactions of the intestinal microbiota and immune system. Nature489(7415), 231-241.
  • Inman, M. (2011). How bacteria turn fiber into food. PLoS Biol9(12), e1001227.
  • Indrio, F., Di Mauro, A., Riezzo, G., Civardi, E., Intini, C., Corvaglia, L., … & Del Vecchio, A. (2014). Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA pediatrics168(3), 228-233.
  • Koonce, T., Mounsey, A., & Rowland, K. (2011). Colicky baby? Here’sa surprising remedy. The Journal of Family Practice60(1), 34.
  • Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical Infectious Diseases60(suppl_2), S129-S134.
  • Probiotics, Cleveland Clinic. Recogido a 27 de junio en https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics.
  • Merino, A. Barrio. “Probióticos, prebióticos y simbióticos. Definición, funciones y aplicación clínica en pediatría.” Revista Pediatría de Atención Primaria 8.Suplemento 1 (2006).
  • Román Riechmann, E., and G. Álvarez Calatayud. “Empleo de probióticos y prebióticos en pediatría.” Nutrición Hospitalaria 28 (2013): 42-45.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.