Söz Dinlemeyen Çocuklarla Ne Yapmalı
Söz dinlemeyen çocuklar ebeveynlerine sıkıntılar yaratabilir.
Çocukluk çağı, her ebeveyn için hem en mutlu hem de en zorlu zamanlardan biridir. Zira, çocuklarıyla birlikte deneyimlemeleri gereken çok sayıda aşama, zorluk ve değişiklik vardır. Bu süreç boyunca, ebeveyn ve çocuk arasındaki saygı, güven ve iletişimin varlığı sürdürülmeye çalışılmalıdır.
Konu söz dinlemeyen çocuklar olduğunda, zorluklar farklı boyutlara ulaşabilir. Bu çocukların davranışları daha karmaşıktır ve bunları etkili bir şekilde düzene sokabilmek için çok sabırlı ve istekli olmak gerekir.
Ayrıca bakınız: Çocuklarda Öfke Nöbetini Önlemek için 5 İpucu
Söz dinlemeyen çocuklar nasıldırlar?
Bir çocuğun söz dinleyip dinlemediğini belirlemek için davranışlarını izlemeniz gerekir.
Örneğin, çocuğunuz sizi görmezden gelmeye başladıysa, istediğini elde etmek için ne kadar ileri gitmek zorunda kalacağını ölçmeye başladığı bir aşamadan geçiyor olabilir.
Bu da onun, her zaman sizin istediğinizin tam tersini yapacak şekilde kararlar almasına neden olur. Arkada yatan neden, genellikle, çocuğun otoriter bir ortamda yetiştirilmesidir. Yaşanması muhtemel olan, çocuğun zamanla verilen emirlere uymaktan yorulacak olmasıdır. Ardından ebeveynlerine ya da ona bir şey yapmasını söyleyen herhangi birine karşı isyan başlatacaktır.
Bu durum ebeveynleri kolaylıkla sinirlendirir. Ardından, çocuk, istediğini elde edebilmek ve duyulmak için itaatsizlik ve çocukça isyanı arasında bir ilişki kurmaya başlar.
Söz dinlemeyen çocuklar, genellikle, kolaylıkla tespit edilebilir ortak bir tutum sergilemezler; bu nedenle, kötü davranışlara zamanında müdahale etmek daha da zorlaşır.
Bununla birlikte, gözetmeniz gereken birkaç şey var:
Emirlerinizi görmezden gelir
Kendisine söyleneni yapmamak, söz dinleyemeyen çocuklarda açık bir semptomdur. Bu durumda, çocuk, uyması gereken kuralları çiğneyerek az miktarda olan gücünü kullanmaya çalışır.
Söz konusu asilik birden fazla faktörden kaynaklanabilir. Örneğin, ebeveynler arasında çatışmalar, uyku bozuklukları, boşanma, sosyal zorluklar, hiperaktivite vb. gibi.
Bununla birlikte, çocuğun kime karşı geldiğini belirlemek çok önemlidir. Bu, genellikle, söz dinlemezliğin arkasında yatan nedenin bir göstergesidir ve bu problemi çözmenize yardımcı olacaktır.
Ayrıca bakınız: Japon Çocukları Neden Ebeveynlerine Her Zaman İtaat Eder?
Çocuk ödevlerini yapmaz veya kendisine verilen görevleri yerine getirmez
Aşırı küçümseyen veya müsamahakar bir ebeveyn olabilirsiniz.
Belki de, çocuğunuzla aranızda daha fazla güven yaratmak için sizi bir arkadaş olarak görmesini istiyorsunuz. Bu tutum, genellikle, ters bir etki yaratır ve çocuğunuzun size olan saygısını yitirmesine neden olur ve çocuk, kendisine verilen görevleri yerine getirmemeye başlar.
Çocuğunuz, siz onun iyiliğini gözettiğiniz sürece size saygı duymalı ve sizi bir otorite figürü olarak görmelidir.
Aranızdaki ilişki ne kadar güzelse, okulla ve evle ilgilerini görevlerini tamamladığından o kadar emin olmalısınız.
Size yalan söyler
Yalan söylemek çocuklar arasında oldukça yaygın bir sorundur. Bununla birlikte, problem küçük yalanlarla başlayıp büyük yalanlara kadar gidebileceği için erken müdahale gerektirir.
Bu yaşlarda insanın kişilik özellikleri geliştiği için çocuğunuzla konuşmanız çok önemlidir. Söz konusu çocuklar, genellikle, çocukluk boyunca bu özelliklerini saklar ve bu durum gelecekte birtakım sorunlara neden olabilir.
Söz dinlemeyen bir çocuk için neler yapabiliriz?
Söz dinlemeyen bir çocuğun en yaygın davranışlarını tespit etmek, onları vaktinde düzeltmek söz konusu olduğunda son derece önemlidir. Bununla birlikte, herhangi bir çocuğa ait asi davranışları düzeltmeye yardımcı olacak bazı tavsiyeleri aşağıda paylaştık.
Çocuğunuzu spora ya da sanatsal aktivitelere yazdırın
Her zaman kurallara uymanın yarattığı monotonluk nedeniyle çocukların vücutlarında çok fazla adrenalin ve gerginlik vardır. Bunu dışa vurmalarının bir yolu ise itaatsizliktir.
Bu nedenle, ilgilendikleri bir sanatsal aktiviteye ya da spora onları yazdırmak, sadece biriken stresin dışarı atılmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamdan çocuğa birtakım alışkanlıklar ve disiplin duygusu kazandırır.
Söz dinlemedikleri zaman ayrıcalıklarını kaldırın
Çocuk söz dinlemediği zaman ayrıcalıklarını kaldırmak, uygun olmayan davranışlarını düzeltmenize yardımcı olur.
Çocuğun sevdiği ya da eğlenceli bulduğu şeyleri elinden almak, davranışını iyileştirme yolunda size yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, bir açıklama yapmadan asla ceza vermeyin. Çocuğunuzla konuşun ve her eylemin bir sonucu olduğunu anlamasını sağlayın.
Söz dinlememesinin sizi nasıl hissettirdiği hakkında konuşun
Azarlamak, çocuğunuzu cezalandırmak ya da hoşlandığı bir şeyi yapmasına engel olmak anlamına gelmez.
Azarlamak, çocuğunuza davranışlarının sizi nasıl hissettirdiğini anlatmaktır. Söz dinlememenin hayatının her aşamasında onu nasıl etkileyeceğini açıklamaktır.
İtaat etmek ve boyun eğmek arasında bir ayrım yapmak da önemlidir. Kurallara uymanın, kişisel, aile ve sosyal ilişkilerini başarılı bir şekilde sürdürmek için önemli olduğunu çocuğunuza öğretin.
Asi çocuğunuzu davranışlarının sizi etkilediğinden ve endişelendirdiğinden haberdar etmek, aranızda daha güçlü bir aile bağı oluşmasını sağlayacaktır.
Çocuk, davranışlarının sevdiği birini etkilediğini anlayacak ve koruma içgüdüsü nedeniyle onları düzeltmeye çalışacaktır.
Sonuç
Çocuklarda söz dinlemezlik düşündüğünüzden çok daha yaygın bir durumdur, bu yüzden panik olmayın. Ayrıca bu sorunu çözmek zor da değil. Bazı tavsiyeleri takip etmek, çocuğunuz hakkında her gün daha fazla bilgi edinmek, onu dinlemek ve onunla konuşmak, itaatsizliği ve ortaya çıkabilecek diğer sorunları çözmenize yardımcı olabilir.
Bu gibi bir durumda bir ebeveyn olarak, sakin kalmanız ve fevri eylemlerden sakınmanız gerekir. Bir çocuğun söz dinlememesi sinir bozucu olabilir; ancak, bu tür bir problemle, ikinize de yardımcı olması muhtemel, uygun iletişim yöntemleri ve stratejilerle yüzleşmek en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García, Cristina Larroy, et al. El niño desobediente: estrategias para su control. Anaya-Spain, 1997.
- Nuñez Mederos, Carmen Susana, Pérez Cernuda, Caridad, & Castro Peraza, Marta. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral, 33(3), 296-309. Recuperado en 06 de diciembre de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252017000300003&lng=es&tlng=pt.
- Palacios Gonzales, Daisy Irina (2020). Modificación de conducta en un niño de 5 años con problemas de desobediencia. Universidad Nacional Federico Villarreal.
- Ramos-Paúl, Rocío, and Luis Torres Cardona. Niños desobedientes, padres desesperados. Punto de Lectura, 2013.
- Urra, Javier. El pequeño dictador. Grupo Ilhsa SA, 2012.
- Vandell, D., Simpkins, S. y Liu, Y. (2020). Desde el cuidado y la educación tempranos hasta las conductas problemáticas de los adultos: un camino de prevención a través de actividades organizadas después de la escuela. Desarrollo y psicopatología, 1-12. doi: 10.1017 / S0954579420001376