Stres Yüzünden Kilo Almamak İçin Yapabilecekleriniz

Stres Yüzünden Kilo Almamak İçin Yapabilecekleriniz

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2019

Stres hepimizin her gün karşılaştığı bir durumdurve kronikleştiği zaman kortizol ve insülin seviyeniz artar. Bu durum, çoğu zaman iştahı çok fazla artırır. Böylece gerek duyduğunuzdan değil; zevk aldığınız için yersiniz. Bu makalede sizlere, stres yüzünden kilo almamak için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Atalarımız da strese sebep olan durumlarla karşılaştıklarında, kalori artışı ve vücutta yağ birikimi sorunuyla karşılaşıyorlardı; ancak onların durumları oldukça farklıydı.

Onlar, tehlikeli bir durumla karşılaştıklarında, geliştirdikleri ‘’kaçış’’ mekanizmasını kullanıyorlardı ve böyle bir durumda bu enerji birikimine ihtiyaç duyuyorlardı.

Ancak bizler işlerimizden ya da sorumluluklarımızdan kaçamayacağımızdan, bir anlık haz duymak için kendimizi çoğu zaman yemeğe veririz. Ayrıca, yiyeceğe ihtiyacı olmadığı halde bazı yiyecekleri yememiz için vücudumuzun bizi nasıl uyardığını da biliyoruz.

Ayrıca herkesin stresli olduğunda kilo almadığını da belirtmemiz gerekir. Bazıları stresli olduğunda kilo verir. Ancak birkaç kilo alınması en yaygın olan durumdur ve nasıl önüne geçebileceğinizi bilmeniz gereken bir sağlık probleminin başlangıcıdır. Şimdi size bunlardan bahsedeceğiz.

Stresli Olduğumuzda Neden Kilo Alırız?

elma ve sandviç

Stres, etrafınızdaki şeylerle ilgili vücudunuzun verdiği bir uyarıdır. Nelerin yolunda gitmediğini ve nelerin size karşı bir tehlike oluşturduğunu bildirir. Yani sizi bir şekilde tepki vermeye zorlar.

Atalarımız sürekli bir ölüm tehlikesi içinde yaşamışlardır ve bu tehlikeyi saptamanın, önlemenin ve sonuç olarak hayatta kalabilmenin yollarını öğrenmek durumunda kalmışlardır.

Günümüzde bu tehlike durumu ya da stresin, daha çok fiziksel olan bu gibi dürtülerle ilgisi yoktur. Stresin kaynağı genellikle aile, kişisel meseleler ve iş hayatındaki problemler gibi psikolojik faktörlerdir.

Bu yüzden stres, vücudunuzda gözle görülür etkiler yaratır ve bunlardan biri de kilo almaktır. Stres yüzünden kilo almamak için dikkatli olmamız gerekir. Daha iyi anlayabilmek için yakından bakalım:

  • Böbreküstü bezinin korteks kısmı uyarılır, bu da kortizol hormonunun salgılanmasına yol açar.
  • Kortizol hormonu ise yağ dokusundaki yağ ve glikozun açığa çıkıp kana karışmasına neden olur.
  • Kan dolaşımındaki glikozu depolanmak üzere hücrelere taşımakla görevli olan insülin hormonu ise kandaki yağın ve glikozun gerekli dokular için enerji kaynağı olarak bulunmasını sağlamak için kortizol hormonunu engeller.
  • Özellikle diyabeti olan kişilerde sempatik sinir sisteminin aktivasyonunu arttırır, bu da stresli kişilerde obeziteye yol açar.
  • Daha çok, “iyi hissettiren yiyecekler” dediğimiz yağlı ve şekerli yiyecekleri tüketme eğiliminde olursunuz. Bu yiyecekler beyninizde uyuşturucu etkisi yapar ve kaygı ve stresin hafifletilmesini sağlama eğilimindedir.
  • Özellikle iş ortamındaki stres ile hazır gıda tüketimi birbiriyle ilişkilidir. Çalışırken genellikle bu tarz abur cubur yemek yaygın bir durumdur.

Stres Yüzünden Kilo Almamak İçin Çabalayın

tahtanın üstünde avokado

Uygulamanız gereken ilk yöntem, stresten kurtulmaya çalışmaktır. Bunun için, strese sebep olan faktörleri nasıl saptayabileceğinizi ve sorunla nasıl düzgün bir şekilde başa çıkabileceğinizi bilmeniz gerekir.

Öncelikleri neye göre sıralayacağınıza karar verip özel hayatınızda bir denge oluşturun. Bu yavaş yavaş gerçeklikle yüzleşmenize yardımcı olacaktır. Yapılacak olan ilk şey budur. Şimdi de, stres yüzünden kilo almamak için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Bu makale de ilginizi çekebilir: Stres ve Anksiyete Arasındaki 3 Ana Farklılık

Gerçekten Yemek İstediğiniz Zamanı Belirleyin

Yani açlığınız üzerinde çalışın. Belirli bir düzen içerisinde ana öğünlerinizi yemelisiniz. Kahvaltı çok önemli bir öğündür ve akşam yemeği her zaman biraz daha hafif olmalıdır.

Stresli olduğunuz zamanlarda beyniniz kaygıyı yiyeceklerle bastırmaya ihtiyaç duyduğu için, size yemek yemeniz gerektiğini söylemesi çok yaygın bir durumdur; çünkü böylece haz duyacak ve rahatlayacaktır.

Bu durumun ne zaman başınıza geldiğini saptayın. İşe gitmeden önce mi? Eve geldiğinizde mi? Ne zaman olduğunu saptamak, bu durumu kontrol etmenin bir yoludur. İşlenmiş yiyeceklerden, şekerden ve özellikle yağdan uzak durun. Bunlar yerine tavsiye ettiğimiz besinleri tüketin.

Stresi Azaltan Besinler

Şaşırmış olabilirsiniz; ancak stresinizi azaltmanıza ve kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olacak bazı yiyecekler vardır. Bu besinleri mümkün olduğunca beslenmenize ekleyin.

Avokado

Avokado, zengin içeriği sayesinde; stres hormonlarını azaltmaya yardımcı olur, kan basıncını düzenler ve tokluk hissi verir. Günde bir adet avokado yemeye çalışın. Öğlen acıktığınızda ya da salatalarınızda tüketebilirsiniz.

Yeşil Çay

yeşil çay

İçeriğindeki polifenol, flavonoid ve kateşin gibi antioksidanlar sayesinde yağ yakımını hızlandırır ve en ilginci de, açlık hissedilmesine neden olan inflamatuar bir maddenin üretilmesini engeller; böylece metabolizmayı hızlandırır.

Yeşil çay ayrıca vücudunuzu ve zihninizi rahatlatır ve temel fonksiyonlarını düzenler. Günde 3 bardağa kadar içebilirsiniz. İçine şeker bile atmanıza gerek yoktur.

Yaban Mersini

Bir başka muhteşem antioksidan da yaban mersinidir. Sindirim sistemi, böbrekler ve mesane için oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra, stresi azaltmada çok etkilidir.

Ceviz

Ceviz, temel omega 3 kaynağıdır. Omega 3, oldukça faydalı bir yağ asididir. Zihni canlandırır ve kolesterolü düşürür. Ara öğünlerde tüketilebilecek harika bir yiyecektir ve stresi azaltır.

Esmer Pirinç

Esmer pirinç harika bir B vitamini kaynağıdır. Mümkün olduğunca beslenmenizde yer vermeye çalışın. Vücudunuz bol miktarda B vitamini aldığında daha az stresli olacaksınız.

Bitter Çikolata

bitter çikolata

Şaşırtıcı ancak stresliyken %70-%90 kakao oranına sahip bir bitter çikolata yemek çok faydalıdır. Yorgunluğu dindirir, magnezyum kaynağıdır ve en önemlisi de stres hormonlarını azaltır. Günde 60 gr, yavaş yavaş, tadını çıkararak yiyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.