Stresi Azaltmak İçin 7 Pratik Öneri

Stresi Azaltmak İçin 7 Pratik Öneri

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Stres günümüzde pek çok kişinin baş etmesi gereken bir sorun haline geldi. Hayatımızın temposu gün geçtikçe  daha da artıyor ve bu da strese neden oluyor. Ancak strese karşı alınabilecek birçok önlem bulunmaktadır. Bu yazımızda sizinle, stresi azaltmak için yardımcı olacak 7 pratik öneri paylaşacağız.

1. Stresi azaltmak için derin nefes alın

Derin nefes almak, hem stresi azaltmak için size yardımcı olur hem de beynin konsantre olabilmesi için gereken oksijeni almasını sağlar. Pek çok kişi doğru şekilde derin nefes almayı bilmediği için hipervantilasyona, yani karbondioksitin ciğerlerden dışarı kaçmasına neden olur.

Karnınızı normal bir pozisyonda tutarak elinizi midenizin üstüne yerleştirin. Ardından derin nefes alıp karnınızın ve göğsünüzün nasıl şiştiğine bakın. Bunu her yaptığınızda, nefes almanın başka bir özelliği üzerine düşünün; ciğerlerinizin hava ile dolması, havanın kendisi, burun deliklerinizden geçişi…

Nefesinizi 3 saniye tutun ve ağzınızdan verin. Günde üç defa olmak üzere 5 kere bu şekilde derin nefes almak, stres seviyenizi ciddi derecede düşürecektir.

Pek çok kişi derin nefes almanın bize sunduğu avantajları yabana atar. Bu, kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir stres azaltma yöntemidir.

En önemlisi de bunu yaparken zihninize günün stresinden başka bir şey düşünme fırsatı vermiyor olmanızdır. Derin nefes almak kesinlikle sizi stresli düşüncelerinizden uzaklaştıracaktır.

2. Kaslarınızı gevşetin

Rahatlatmak istediğiniz kaslarınızı yavaşça germek ve ardından serbest bırakmak kesinlikle çok önemlidir. Bu sayede iki şey başarırsınız: hem zaten stresten gerilmiş olan kaslarınızı rahatlatırsınız hem de kafanızı dağıtıp stresten başka bir şeye odaklanabilirsiniz.

Kaslarınızı esnetin. Bir kası yaklaşık 5-10 saniye kadar gerdikten sonra serbest bırakın. Bunu istediğiniz herhangi bir kas için yapabilirsiniz. Örneğin, ayaklarınız ile ayak bileklerinizden başlayıp ardından el bileklerinizi, kollarınızı ve omuzlarınızı gerdirip rahatlatabilirsiniz. Son olarak da boyun ve yüz bölgesine odaklanabilirsiniz.

Sabahları veya öğleden sonra, sırt üstü uzanın ve sağ bacağınızı sol yana açarak diziniz yere değene kadar kalçanızı döndürün. Aynı hareketi öbür bacağınızla da tekrarlayın. Eğer isterseniz dizlerinizi göğsünüze doğru çekebilirsiniz.

Bu yazımıza da bir göz atın: Kas Gerginliği İçin 7 Doğal Kas Gevşetici

3. Doğaya çıkın

Oturduğunuz yerde stresinizin geçmesini ummak durumu sadece daha kötü hale getirecektir. Stresi azaltmak için işin sırrı doğaya çıkmakta. Kendinizi, sizi doğa ile bir araya getirecek bir aktivite yaparken hayal edin. Bu size iyi olduğunuzu hatırlatacaktır.

Dilerseniz temizlik yapmak, çamaşır yıkamak, çekmecelerinizi düzenlemek gibi sıradan günlük ev işleri yaparak da kafanızı dağıtabilirsiniz.

Ayrıca kitap okuyabilir, bir şeyler araştırabilir, arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. En azından odağınızı üzerine toplayabileceğiniz stres topu gibi bir şeyi elinizde sıkabilirsiniz. Evde tek başınıza oturmayın ve televizyon izlemeyin.

4. Düşüncelerinizi değiştirin

Düşünce değişikliği tekniklerinden yıllardır bahsederiz ancak işe yaraması için bu teknikleri nasıl uygulayacağınızı da bilmeniz gerekir. Size stresli hissettiren negatif bir düşünceniz olduğunda kendinize “dur” deyin.

Bu düşüncenizi yazarak incelemeye ve başka açılardan bakmaya çalışın. Daha mantıklı ve basit alternatifler hakkında düşünmek sizi sakinleştirecektir. Ayrıca büyük resmi daha rahat görmenizi de sağlayacaktır.

Örneğin, önemli bir toplantıya geç kaldığınız için işten atılacağınızdan mı endişeleniyorsunuz? Bu düşünceyi anında durdurup yerine daha makul bir alternatif yerleştirin. “Ben sadece bir insanım ve trafik her zaman önceden tahmin edilemeyebilir. Benim kendime olan güvenim, iş yerindeki mükemmel eleman olmaktan gelmiyor.”

5. Yönlendirilmiş imgelemler kullanın

Gözlerinizi kapatın ve sizin için sakinliği ve huzuru temsil eden bir yer hayal edin. Bu yer sizin eviniz, bir sahil, orman, sevdiğiniz birinin yanı veya evcil hayvanınızın arkadaşlığı bile olabilir. Ardından bu deneyimin içine karışıp ona kucak açtığınızı hayal edin.

Ne duyuyorsunuz? Ne görüyorsunuz? Nasıl bir koku alıyorsunuz? Bu imgeleri net bir şekilde hayal edin ve kendinizi daha sakin ve rahat hissedene kadar olabildiğince detaylandırmaya odaklanın. Bunu günde iki kez yapmayı deneyin.

6. Endişelerinizi kabul edin

Stresli olduğunuzu kabul etmeniz, stresin sizin üzerinizdeki gücünü azaltmak için ilk yapmanız gereken şeydir. Korktuğunuzu kabul edin ve aklınızdaki negatif düşünceler ile yüzleşin. Bu sizde nasıl bir hissiyat yaratıyor: sizi tehlikede mi yoksa rahatsız mı hissettiriyor?

Stres, çoğunlukla gelecekte olacak olan veya hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğinden korktuğumuz şeyler için endişe etmekten kaynaklanır.

Sadece gerildiğiniz ve stresli olduğunuz için sizi bekleyen gizli bir tehlike olduğunu varsaymayın. Düşüncelerinizi dağıtan ve bu şekilde hissetmenize neden olan şey stresin kendisidir.

7. Egzersiz yapın

Egzersiz yapmanın endorfin salgılanmasını sağladığını herkes bilir. Endorfin zihninizin kendini daha iyi hissetme kapasitesini arttırır. Egzersiz yapmak illa her gün spor salonunda saatler geçirmeniz anlamına gelmiyor. Elinizden geldiğince aktif olmanız, yani günde bir veya iki defa yaklaşık 15-30 dakika yürüyüş yapmanız da egzersiz sayılır.

Bisiklete binmek, kısa ama tempolu yürüyüş gibi kardiyo çalışmaları yapmak, tenis veya golf oynamak da egzersiz yapmak sayılır. Bir yoga veya pilates kursuna da katılabilirsiniz.

Ne kadar aktif olursanız kendinizi o kadar iyi hissedersiniz. Eğer televizyon izleme bağımlılığınız varsa, duygusal durumunuzu ve ruh halinizi yükseltip stresi azaltmak sizin için daha zor olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.