Takıntılı Düşüncelerden Kurtulmak Mümkün Mü?
Bir düşüncenin akılda dönüp durması herkesin kimi zaman yaşadığı bir durumdur. Bir ayrılığı, söylediğiniz bir şeyi, iş yerinde başınıza gelen bir olayı düşünmeden duramamak… Ama bu takıntılı düşüncelerden kurtulmak için yapabileceğiniz şeyler var.
Sürekli zihnimizde dönen düşünceler, sizin için artık bir önem taşımasa da hala atlatamamamış olduğunuz bir şeyle ilgisi olabilir.
Ayrıca bakınız: Geçmişi değil, bugünü yaşayın
Takıntılı düşüncelerden kurtulmak
Takıntılı düşüncelerden kurtulmak zor olsa da imkansız değildir.
Bugün, sizi sınırlandıran ve hayattan keyif almanıza engel olan takıntılı düşüncelerden kurtulmanın bazı yollarını göstermek istiyoruz.
Kafanızın içinde tutsak olmayın
Bir şey hakkında düşünmeyi bırakmanın en iyi yolu bulunduğunuz mekandan uzaklaşmaktır. Çoğu zaman doğada yürüyüş yapmak en iyi seçenektir.
Kendi başınıza ya da bir başkasıyla yürüyüşe çıkabilirsiniz. Ama aslında en iyisi yalnız başınıza olmaktır. Bu şekilde düşüncelerinizden kaçmaz, tam tersine bu düşüncelerin akmasını sağlar ve daha sonra onları serbest bırakabilirsiniz.
Yürüyüş yapmak, düşüncelerinizi netleştirmenize yardımcı olur. Böylece her şeye, özellikle de anlamlandıramadığınız ya da bir çözümü olmadığı için sizi endişelendirmeye devam eden şeylere yeni bir pencereden bakabilirsiniz.
Takıntılı düşünceler faydasızdır
Yukarıda söylediğimiz gibi bir düşünceyi kafanızda dönüp dolaştırmak size bir çıkış yolu göstermez. Tam tersine bu düşünceler sizi hapseder, aynı şeyler tekrar tekrar aklınızdan geçer.
Bu süreç gitgide artan ciddi bir anksiyete yaratabilir. Zira geçmişte bırakmış olmanız gereken bir şey bugününüze girmiştir.
Bu bir acı çekme, kendine zarar verme ve hayata devam etmekte zorlanma durumudur. Yürüyüş yaparken bunun üzerinde düşünmeli ve nasıl bir çıkış yolu bulabileceğinize kafa yormalısınız.
Sevdiğiniz şeyi mi yapıyorsunuz?
Monoton bir döngüde takılıp kalmak tahrip edici sonuçlar doğurabilir. Mesela, işinizden artık zevk almamaya başlayabilirsiniz. Yapmak istediğiniz bir şey için vakit ayırmayabilir ve kendinizi içine kapattığınız bir duvar örmeye başlayabilirsiniz.
Farkına bile varmadan kendinizi rahatlık bölgenizin içine kilitler ve kafanızın içinde tutsak kalırsınız.
Bu kısır döngüden kurtulmak için bir yürüyüşe çıkmalı ve suçluluk duymadan ne yapmak istediğiniz hakkında düşünmelisiniz.
Buna da bir göz atın: Rahatlık bölgenizin dışına çıkmak için on neden
Yarın böyle bir şansınızın olmayabileceğini düşünün, bu da elinizde sadece bugün var demek oluyor.
Müzeye, sinemaya, partiye, arkadaşlarınızla dışarı çıkmaya gidin! Fakat bunu sakın ertelemeyin. Hayattan tekrar keyif almaya başlamanın bir yolu budur.
Takıntılı düşüncelerden kurtulmak için farkındalık (mindfulness) egzersizleri yardımcı olabilir
Farkındalık egzersizi, kafanızın içinden çıkmak konusunda çok faydalı olabilir.
Farkındalık, düşüncelerinizi gözlemlemeye başladığınız sırada bir yandan da onları serbest bırakmayı öğrenmenizi sağlayarak anskiyeteyi azaltmaya yardımcı olur.
Bir olay ya da düşünceyi tekrar tekrar tahlil etmenin size hiçbir faydası olmayacak. Eğer böyle yaparsanız tıpkı kuyruğunu ısıran bir yılan gibi kendinizi yok edersiniz.
Çünküduygularınız hayatınızda özel bir rol oynar. Onları tanımayı ve kabul etmeyi öğrenmelisiniz. Ve şunu anlamalısınız: Takıntılı düşünceler, acı vermekten başka bir getirisi olmayan büyük bir tuzaktır.
Ayrıca bakınız: Tehlike, Korku ve Stres Durumunda Salgılanan Adrenalin Hormonu
Yardım alın
Bu döngüden kurtulmak için çok fazla çaba sarf etmeniz gerekiyorsa daha büyük bir probleminiz olabilir. Örneğin; başkalarına bağımlı olmak.
Yardım istemek her zaman bir seçenektir ve aklınızı kontrol altında tutmanıza yardım eder. Unutmayın: hepimiz bedensel sağlığımız kadar akıl sağlığımıza da iyi bakmalıyız.
Daha önce fark etmediğiniz fakat sizi etkileyen başka bir sorununuz olduğunu keşfedebilirsiniz.
Bir şey sizi çalışmaktan, yataktan kalkmaktan, verimli olmaktan ya da hayatın tadını çıkarmaktan alıkoyuyorsa yardım istemeyi düşünmek hiç de garipsenecek bir durum değildir.
Aklımıza hükmetmek kolay değildir. Hatta aklımızdan geçenler üzerinde ne kadar kontrol kurmaya çalışırsak durum, o kadar kontrol edilemez hale gelebilir.
Takıntılı düşüncelerden kurtulmak için önce bu düşünleri tanımak, size ne söylemeye çalıştığını ve amacını anlamak önemlidir. Bununla birlikte, çoğu zaman takıntılı düşüncelerin tek bir hedefi vardır: size daha fazla acı çektirmek.