Tam Buğdaylı Makarna Yemenin Faydaları
Tam buğdaylı makarna yemenin faydalarını biliyor musunuz? Makarna, dünyadaki en popüler yiyeceklerden biridir. Duyu organlarını çok iyi tatmin eder ve önemli miktarda enerji sağlar. Aynı zamanda da çok yönlüdür, yani çeşitli şekillerde ve çeşitli gıdalarla pişirebilirsiniz.
Tam buğdaylı makarna, işlenmiş veya beyaz makarnaya kıyasla sağlığa daha faydalıdır, bu yüzden daha çok tercih edilmelidir. Bu yazımızda bunun özelliklerini ve neden seçmeniz gerektiğini açıklayacağız.
Bu yazımızı da okuyun: Kilo Aldırmayan Karbonhidratlar
Tam Buğdaylı Makarna Bir Lif Kaynağıdır
Beyaz makarnanın aksine bu makarnada ciddi miktarda lif vardır. Bu besin, mide-bağırsak kanalı sağlığı için çok önemlidir. Aslında, Cell Host & Microbe dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, bunun tüketimi mikrobiyota sağlığı ile bağlantılıdır.
Aynı zamanda, lif, orta ve uzun vadede kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır. Çeşitli çalışmalarda lif tüketiminin bu riski azalttığı ilişkilendirilmiştir.
Diğer bir yandan, bu madde, bağırsaktan kolesterol alımını kısmen bloke ederek, lipid profilini biraz değiştirmeye yardımcı olur.
Daha Fazla Tokluk Hissi Verir
Tam buğdaylı makarna, işlenmiş makarnaya göre kan şekerini ve insülinin tavana vurduğu anları düşürmeyi destekleme avantajına sahiptir. Bu, reaktif hipoglisemiden ve yemekten hemen sonra acıkma durumundan muzdarip olma olasılığını azaltır. Bu nedenle, doygunluğu sağlama konusunda beyaz makarnadan kesinlikle daha iyidir.
Doyma mekanizmasının iyi kontrolü, kilo vermek isteyenler için çok önemlidir. İnsanların diyeti bırakmasının sebeplerinden biri gıda anksiyetesidir. Bu da kötü gıda seçimlerinden, bunun bir sonucu olarak da sürekli açlık hissetmekten kaynaklanır.
Düşük glisemik indekse sahip, lif bakımından zengin gıdalar seçmek doygunluğu destekler. Böylece, öğünler arasında atıştırmayı engellemeye yardımcı olur. Bu da, günlük kalori alımının azalması demektir, kiloyu da pozitif olarak etkilemektedir.
Daha fazlasını öğrenin: Ticari Yerine Tam Tahıllı Kahvaltılık Gevrek
Tam Buğdaylı Makarna Sağlığınız için Daha İyidir
Tam buğdaylı makarnanın bir diğer avantajı düşük pankreas etkisidir. Bu makarnayı tercih etmek, pankreası beyaz makarnadan daha az strese sokar. Bunun, insülin direnci riskinin azalması dahil olmak üzere sağlığa birçok faydası vardır.
Bu durum, tip 2 diyabetin gelişimi için çok uygun bir alandır. Günümüzde, uzmanlar pankreas ile ilgili hastalıkları önleme ihtiyacının farkındadır. Diyabet genellikle obezite ve kalp hastalığı gelişmesi ile ilişkilidir. Bu yüzden, sağlık için beyaz un vs içeren şeyler yerine tam tahıllı seçeneklerini tüketmek iyi bir tercihtir.
Sporcular için de Daha İyi Bir Seçenektir
Çoğu sporcu antrenmandan veya yarışmadan önce makarna yemeye alışıktır. Tam buğdaylı makarna ise bu gibi durumlar için daha sağlıklıdır. Bu, kan şekerinin kısa süre içinde uç noktaya çıkması yerine stabil kalmasına yardımcı olur.
Bunun esas sonucu, yorgunluğun gecikmesidir. Dahası, reaktif hipoglisemi riskinin azalması da performansın yükselmesi demektir.
Bu yüzden, sporcular yarışmadan önce basit şekerlerden ve işlenmiş unlardan uzak durmalıdır. Tam buğdaylı pirinç veya makarna doğru ve güvenilir bir enerji kaynağı olacaktır.
Neden Tam Buğdaylı Makarna?
Tam buğdaylı makarna beyaza kıyasla daha faydalıdır. Bu faydaların çoğu da yüksek lif içeriği ile ilişkilidir. Bu, tokluğu artırır ve insülinin tavana vurduğu anları düzenleyerek reaktif hipoglisemiye bağlı komplikasyonları azaltır.
Yine de, bu, karbonhidrat bakımından zengin, çok aşırı tüketmemeniz gereken bir gıdadır. Kahverengi pirinç veya tam buğdaylı kinoa bu besinin alımı için daha iyi seçeneklerdir. Diğer bir yandan, iyi bir beslenmenin sırrının da çeşitlilik olduğunu unutmayın. Bu yüzden, farklı besinleri diyetinize eklediğinizden emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
- Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.