Tarçının Tıbbi Özellikleri ve Kullanımı

Tarçın bitkisi, sağlığa sayısız faydalarından ötürü eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Bu yazımızda, tarçının tıbbi özelliklerini ve kullanımlarını keşfedin!
Tarçının Tıbbi Özellikleri ve Kullanımı

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Tarçın, kullanımı eski çağlara dayanan aromatik bir bitkidir. Çok uzun bir süre, insanlar tarçının tıbbi özellikleri sayesinde onu sağlığa faydalı şeyler için kullandılar. Yemeklere ve tatlılara uyumlu olduğunu daha sonra keşfettiler. Tarçın, yoğun aromasından ötürü çikolatada, kahvede ve tatlılarda çok yaygın olarak kullanılır. En bilindik çeşidi Çin tarçınıdır (cassia cinnamon) ve bu en iyileştirici özelliklere sahip olan tarçındır.

Bu yazımızda, solunum, sindirim ve üreme hastalıkları için kullanılan tarçın tedavilerini paylaşacağız. Öğrenmek için okumaya devam edin!

Tarçının Tıbbi Özellikleri ve Tarihi

Çin tarçını 15 metreye kadar büyüyebilen çok yıllık bir ağaçtır. Çok aromatik, çift kabuklu dalları vardır. Doğal yaşam alanı Hindistan ve Sri Lanka’dır fakat günümüzde diğer sıcak iklimlerde de yetiştirilmektedir. Kabuğun içinden elde edilir ve bol miktarda kalsiyum, potasyum, A vitamini, karbonhidrat, lif, C vitamini, demir, magnezyum ve fosfor içerir.

İnsanlar bu aromatik bitkiyi, piramitlerdeki çizimlerde görüldüğü için, en azından Mısırlılardan beri, çok uzun sürelerdir kullanmaktadır. Mısırlılar tarçını M.Ö. 2000’de Çin’den ithal ettiler ve mumyalamada kullandılar. Daha sonra Yunanistan’da ve Roma’da sindirimi iyileştirmek için kullanıldı.

Araştırmalar, kakule ve karabiber ile birlikte Akdeniz bölgesinde ilk kullanılan baharatlardan biri olduğunu göstermektedir. 19. yüzyılda, tarçın dünyanın diğer yerlerinde de yetiştirilmeye başlandı ve günümüzde tatlılara, kahveye ve çikolataya tarçın eklemek yaygınlaştı.

Tarçının Tıbbi Özellikleri ve Kullanımları Nelerdir?

ip ile bağlanmış çubuk tarçınlar
Tarçının, antik zamanlardan beri kullanılan, vücudumuzdaki sistemlere etki eden çeşitli özellikleri vardır.

Bu aromatik bitkinin özellikleri ve sağlığa faydalarından ötürü çeşitli kullanımları vardır. Vücudumuzda, sindirim, solunum, dolaşım ve üreme sistemlerine yardımcı olur. Bunu nasıl yaptığına bir bakalım.

Sindirim Sistemi

Benzersiz özelliklerinden ötürü, gazı, kusmayı, ülseri önlemeye, tükürük ve mide sularının salgılanmasına yardımcı olur. Şu durumlarda tarçını kullanabilirsiniz:

  • Aerofaji: Aşırı gazı önlemek için, bir litre suya bir yemek kaşığı dolusu çubuk tarçın atın ve bu sudan bir yemek kaşığı için.
  • Sindirimle ilgili problemler: Yemeklerden önce, çay kaşığının çeyreği kadar toz tarçın tüketin.
  • Reflü: Tarçını yemeğinize koyun.
  • İştahsızlık: Bir litre suya bir yemek kaşığı dolusu çubuk tarçın atıp, yemeklerden önce bunun çayını için.
  • Kusma: Yemeğinize çeyrek çay kaşığı toz tarçın atın.

Solunum Sistemi

Balgam söktürücü, antibakteriyel ve anti-enflamatuvar özelliklerinden ötürü, bronşit, soğuk algınlığı ve öksürük için kullanabilirsiniz. Bunlar için, bir bardak sıcak suya bir yemek kaşığı bal ekleyip, üstüne de iki damla tarçın esansı koymalı ve bunu içmelisiniz.

Dolaşım Sistemi

Tarçının, kardiyovasküler riskleri azaltmaya yardımcı olan anti-sklerotik ve antitrombotik özellikleri vardır.

Üreme Sistemi

Bu durumda tarçının şunlara yardımcı olduğu söylenmektedir:

  • Menstrüal krampları rahatlatır ve periyodunuzu düzenler. Bunu yapmak için, bir litre suya bir yemek kaşığı dolusu çubuk tarçın atın ve bunun çayını için.
  • Libidoyu uyararak ve erektil disfonksiyon vakalarına yardımcı olarak güçlü bir afrodizyak olarak çalışır. Bunun için, çayınıza bir yemek kaşığı tarçın atın.

Tarçının Tıbbi Özellikleri: Harici Kullanımları

tarçının tıbbi özellikleri
Tarçının birçok kullanımı arasında harici kullanımı, mikroorganizmaların büyümesini önleme yeteneğinden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca, satın alabileceğiniz veya evde yapabileceğiniz çeşitli tarçın formülleri ile mantar ve bakteri ile bağlantılı birçok hastalığı tedavi edebilirsiniz. Örneğin:

  • Vajinal enfeksiyonlar: İster inanın ister inanmayın, Candida Albicans bakterilerini nötralize etmeye yardımcı olur.
  • Ayakta veya tırnakta mantar: Birkaç litre ılık suda iki yemek kaşığı çubuk tarçını çözdürün ve bununla ayak banyosu yapın. Bu yöntem, ayak mantarını tedavi etmenize yardımcı olacaktır.
  • Solunum yolu enfeksiyonları: Anjin, larenjit ve farenjiti tedavi etmek için tarçını demleyip bu suyla gargara yapın.
  • Ağız ülserleri: Bir bardak suda yarım çay kaşığı tarçını demleyin ve bunu ağız gargarası olarak kullanın.
  • Kötü nefes kokusu: Bir litre suda birkaç yemek kaşığı tarçını karıştırın ve bununla gargara yapın.

Diğer Faydaları

Tarçın, üstte bahsettiğimiz tıbbi özelliklerinin yanı sıra, geleneksel Çin tıbbının söylediğine göre şunları tedavi etmeye de yardımcı olabilir:

  • Romatizma
  • Artrit
  • Osteoartrit
  • Soğuk algınlığının sebep olduğu ağrılar
  • Böbrek problemleri
  • Kan dolaşımı
  • Enflamatuvar hastalıklar
  • İshal
  • Gaz
  • Diyabet
  • Hazımsızlık

Fakat, bu doğal tedavilerin etkisini kanıtlamak için bilimsel çalışmalar hala sürmektedir, bunu unutmayın. Yine de bildiğimiz şey, tarçının kolayca ulaşabileceğimiz, faydalı bir baharat olması!

Tarçının Kontraendikasyonları

Tarçın kan dolaşımını büyük ölçüde uyarır, bu nedenle pıhtılaşma problemleri olanlar için önerilmez. Ayrıca, hamile kadınlar tarçın kullanımından kaçınmalı veya az tüketmelidir.

Herhangi bir sorunuz varsa, bir doktora veya eczacınıza danışmalısınız. Tarçın doğal bir bitki olmasına rağmen, vücut üzerinde istenmeyen etkileri olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • HARADA, M., & YANO, S. (1975). Pharmacological studies on Chinese cinnamon. II. Effects of cinnamaldehyde on the cardiovascular and digestive systems. CHEMICAL & PHARMACEUTICAL BULLETIN, 23(5), 941–947. https://doi.org/10.1248/cpb.23.941
  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2014, 642942. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • PASTRANA PELUCHE, Y. I., Acevedo Correa, D., & DURANGO VILLADIEGO, A. M. (2017). EFECTO ANTIMICROBIANO DEL CLAVO Y LA CANELA SOBRE PATÓGENOS. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial, 15(1), 56. https://doi.org/10.18684/BSAA(15)56-65

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.