Mutfağınızda Her Zaman Bulunan Yağ Yakan Baharatlar

Bazı baharatların arındırıcı ve anti-enflamatuvar özellikleri, beslenme programınıza eklendiklerinde yağ yakmanıza yardımcı olabilir. 
Mutfağınızda Her Zaman Bulunan Yağ Yakan Baharatlar
Eliana Delgado Villanueva

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yağ yakan baharatlar, metabolik aktivitenizi artırarak, açlığınızı kontrol ederek ve yağ birikimini azaltarak ideal kilonuzda kalmanıza yardımcı olur. Baharatlar hem besinsel açıdan zengindirler hem de güvenli ve sağlıklıdırlar.

Genelde aromatik özellikleriyle bilinseler de aynı zamanda antioksidan, esansiyel yağ ve kilo vermeye yardımcı olan diğer anahtar bileşenler açısından zengindirler. Mucizevi bir çözüm oldukları söylenemez ancak onları beslenme programınıza eklemeniz sağlığınız ve kilonuz açısından pek çok fayda sağlayacaktır.

En ilginç kısmı da her beslenme programına kolayca eklenebilmeleridir. Gelin önde gelen 8 yağ yakan baharata bir göz atalım.

Mutfağınızda Her Zaman Bulunan Yağ Yakan Baharatlar

1. Tarçın

çubuk tarçın

Tarçın önde gelen yağ yakan baharatlardan biridir. Antik çağlardan beri metabolik bozukluklar için kullanılmaktadır. Ayrıca modern çalışmalar aktif malzemelerin kandaki glikoz seviyesini düzenlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Öte yandan özellikle de yeme anksiyetesi yaşayan kişiler tarçının tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağladığını da bilmeliler. Tadı nedeniyle infüzyonlara, bitkisel sütlere ve tatlılara eklemek için harikadır.

Bu yazımızı da okuyun: Sağlık Dolu Tarçının Faydaları

2. Zerdeçal

Zerdeçalın besleyici ve iyileştirici özelliklerinden, antik çağlardan beri pek çok kültür faydalanmıştır. Günümüzde ise pek çok mutfakta kullanılmaktadır. Genellikle kilo vermek için yapılan diyetlerdeki anahtar malzemelerden biridir.

Başlıca faydalarını yağ dokusunu azaltan bir antioksidan olan kurkumin isimli maddeye borçludur. Bu madde, zerdeçalda bulunan diğer polifenollerin yanı sıra fazla yağların yakılmasını destekler. Böylece şişmanlığı önler.

3. Arnavut biberi

arnavut biberi

Yağ yakan baharatlar arasında yer alan arnavut biberi metabolik bozukluklar açısından faydalarıyla öne çıkar. Temel bileşeni olan kapsaisin enerji harcamasını artıran termojenik bir etki oluşturur. 

Ayrıca doğal bir iştah baskılayıcıdır. Tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar ve iştahı keser. Sonuçta aşırı kalori almanızı önlemeye yardımcı olacaktır.

Ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır. Fazla miktarda tüketildiğinde sindirim sistemini tahriş edebilir.

4. Ginseng

Beslenme programınıza ginsengi eklemek metabolizmanız açısından pek çok fayda sağlayacaktır. Sağlıklı bir beslenme programına dahil edildiğinde kilo vermekte zorlanan kişiler açısından yarattığı etkiler ünlüdür.

İçerdiği aktif malzemeler sayesinde bu baharat insülin emilimini iyileştirir ve kandaki glikoz seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca yemek yeme anskiyetesini azaltır ve kalori yakımını optimize eden metabolik değeri artırır.

5. Karabiber

karabiber toz tohum

Karabiber de yağ yakan baharatlardan biridir. Düzenli olarak yenebilir. Her yemeğe yakışır. Bununla da kalmaz, besinsel değeri düzenli olarak tüketilmesi için bir başka sebeptir.

Temel aktif bileşeni olan piperin, hem karabibere özgü tadın kaynağıdır hem de yeni yağ hücrelerinin oluşumunu engeller. Ayrıca kapsaisinle birlikte kullanırsanız önemli miktarda kalori yakabilirsiniz.

6. Kekik

Kekik tariflere kolayca eklenebilen bir diğer malzemedir. İçine girdiği her yemeğin tadını iyileştirir. Antioksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri olan baharatlar arasında en çok tavsiye edilenlerden biridir. Çünkü hastalıkları önler ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Hazmettirici özellikleriyle öne çıkmakla kalmaz. Aynı zamanda anksiyeteyi azaltan ve iştahınızı törpüleyen doğal bir sakinleştiricidir. Son olarak içerdiği besinlerin metabolik fonksiyonları desteklediğini ve glikoz seviyesini azalttığını da belirtelim.

7. Zencefil

zencefil yağ yakan baharatlar

Zencefil en iyi yağ yakan baharatlar arasındadır. Dünya çapında popüler olmuştur. Aktif bileşeni olan gingerol vücutta metabolik değeri artıran ve kalori yakımını destekleyen termojenik bir etki yaratır.

Ayrıca bir araya geldiklerinde birikmiş sıvıların ve toksinlerin yok edilmesini kolaylaştıran antioksidan ve anti-enflamatuvar maddeler içerir. Bu sayede organlarınızın optimum şekilde çalışır ve kilo vermenizi sağlayan süreçlere müdahaleleri azaltır.

8. Hardal

Günlük hayatta yediğiniz yemeklere hardal eklemek kilo kaybını destekler. Bu küçük tohumlar metabolik değeri yüzde 25 oranında artırma becerisine sahiptirler. Vücudun kalorileri daha verimli bir şekilde yakmasına yardımcı olurlar.

Hatta bu madde yağı parçaladığında aynı zamanda yağ dokusunun geri gelme ihtimalini de azaltır. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirir ve toksinlerin yok edilmesini destekler.

Kilo vermeye mi çalışıyorsunuz?

Yukarıda bahsettiğimiz tüm baharatların size yardımcı olabileceğini unutmayın. Ancak aynı zamanda sahip oldukları özelliklerin mucizevi olmadığını ve sağlıklı ve dengeli bir beslenme programıyla birlikte kullanılmaları gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Costello RB., Dwyer JT., Saldanha L., Bailey RL., et al., Do cinnamon supplements have a role in glycemic control in type 2 diabetes? A narrative review. J Acad Nutr Diet, 2016. 116 (11): 1794-1802.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.
  • Taghizadeh M., Farzin N., Taheri S., Mahlouji M., et al., The effect of dietary supplements containing Green tea, capsaicin and ginger extracts on weight loss and metabolic profiles in overweight women: a randomized double blind placebo controlle clinical trial. Ann Nutr Metab, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.